Pe aceeași temă
Pe 25 februarie, a fost lansat la spațiul de artă Victoria Art Center din București al patrulea volum al seriei Emotional Architecture (Arhitectura Emoțională) de Călin Dan, în ambianța unei video-instalații proiectate special pentru această ocazie. Cartea relatează o experiență artistică și sociologică aparte.
În 2008, Călin Dan a lucrat două luni ca „stagiar“ la Ministerul Locuirii, Planificării Teritoriale și Administrării Ambientale din Haga (MinVROM). Accesul artistului la ședințe administrative, întâlniri de lucru, recepții, precum și la spațiile giganticei clădiri a fost nelimitat. Din această relație cu arhitectura și cu oamenii care o foloseau a rezultat o arhivă de fotografii și note, care au intrat într-o carte ce reflectă modalitățile complexe prin care instituțiile își construiesc imaginea publică. Mai mult, Emotional Architecture 4 e jurnalul unei relații constant renegociate între artist și instituția care face obiectul analizei sale.
|
Arhitectura Emoțională este un proiect pe termen lung, ce investighează relația ambiguă și constant schimbătoare dintre oameni și locuire. La evenimentul de la Victoria Art Center – desfășurat în prezența Excelenței sale Matthijs van Bonzel, ambasador al Regatului Țărilor de Jos în România, și prefațat de o discuție între artist și scriitorul Bogdan Ghiu -, Călin Dan a introdus etapa următoare a proiectului. Purtând titlul Autorul colectiv. Istorii private ale Arhitecturii Publice, acest nou capitol din Arhitectura Emoțională își propune realizarea unei video-arhive cu mărturii ale participanților nemijlociți la proiectarea și realizarea Casei Poporului.
// CĂLIN DAN
// Emotional Architecture 4
// Jap Sam Books, 2013
// Text de Judit Angel; imagini de Călin Dan;
layout Arnold Estefan.
Cu o conversație între artist și Adela Marcu.