CÂND ISTORIA ATÂRNĂ DE UN FIR DE PĂR

Dragos Ghitulete | 11.06.2013

Pe aceeași temă

Ce se întâmplă dacă în momentele cru­ciale din istorie se strecoară un „şi da­că totuşi...“ care ar putea înclina altfel ba­lanţa? Istoria a mers şi merge pe sâr­mă pentru simplul fapt că e făcută de oameni. „Oamenii fac istoria, şi nu in­vers. În vremuri în care nu există con­ducere, societatea rămâne pe loc. Progresul are loc când lideri curajoşi şi pricepuţi nu pierd ocazia de a schimba lucrurile în bine“ ( Harry Tru­man).

Au fost momente cruciale din istoria omenirii, când cursul evenimentelor putea merge la fel de bine într-o altă direcţie decât cea pe care o cu­noaş­tem. Acest lucru s-a întâmplat în une­le bătălii importante, atunci când de­ci­ziile au fost luate pe muchie de cuţit.

Scriitorul Dinu G. Ionescu ne descrie cu măiestria unui prozator preocupat de istorie şapte astfel de episoade ch­e­ie.

Cartea Quand l`histoire bascule - Când istoria atârnă de un fir de păr, apărută la cunoscuta editură La Bruyere, în­cepe cu anul 732, bătălia de la Poi­tiers. Acest moment, scrie Dinu G. Io­nescu, a fost minimizat de mulţi is­to­rici, care l-au prezentat ca fiind doar simple raiduri pentru jaf. În realitate, momentul 732 marchează eşecul in­fil­trării arabe în nordul Pirineilor şi con­firmă prestigiul lui Charles Martel, un­chiul mult mai celebrului Carol cel Ma­re, recunoscut ulterior ca salvatorul creş­tinătăţii.

Bine documentată, cartea Quand l`his­toire bascule se încheie cu momentul Stalingrad 1942, când, scrie Dinu G. Ionescu, Germania nu a pierdut bătălia în 19 noiembrie (ziua în care Armata Roşie a declanşat Operaţiunea Ura­nus), potrivit părerilor generalizate, ci cu două luni mai devreme, la mijlocul lui septembrie.

Aş mai aminti un alt moment crucial prezentat în dialoguri savuroase, şi anu­me bătălia de la Viena din iulie 1683, care a marcat înfrângerea defi­nitivă a trupelor vizirului Kara Mustafa la Kahlenberg. Detaşamentele mun­te­ne comandate de Şerban Cantacuzino au făcut apoi cale întoarsă, după un scurt popas în pădurea Gatterhölzel. Di­nu G. Ionescu punctează faptul că, du­pă moartea lui Mustafa, otomanii în­cep să dea înapoi şi să se retragă din vestul Europei.

 

// DINU G. IONESCU

// Quand l`histoire bascule

// Editura La Bruyere, Franţa, februarie 2013

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22