Pe aceeași temă
China devine din ce în ce mai importantă pentru Europa. Nu de puţine ori, în timpul crizei datoriilor suverane, s-a vorbit despre Beijing ca fiind un investitor natural în obligaţiunile guvernamentale emise de statele europene. Sau chiar de sursă principală de recapitalizare a băncilor europene.
Dar ce fel de ţară este China? Cum este istoria acesteia? Ce se poate spune despre civilizaţia ei? Cum muncesc şi trăiesc chinezii? Cum arată drumul străbătut până acum şi reperele sale culturale? Răspunsurile la toate aceste întrebări le aflăm din volumul China - tradiţii şi cultură, semnat de Su Shuyang, unul dintre cei mai influenţi intelectuali la acest moment din China, tradus din limba engleză de Lidia Moise. Tirajul volumului de faţă a depăşit 10 milioane de exemplare, fiind tradus în mai mult de 10 limbi. Vom descoperi astfel un „continent“ de înţelepciune - Confucius, Lao Tze, Mecius, Chuang Tze, filosofii din Perioada Primăverii şi a Toamnei.
Sunt gânditori care au reflectat asupra răspunsurilor la problemele fundamentale ale filosofiei şi ale eticii care transcend timpul şi spaţiul şi care au creionat planul unei lumi ideale a umanităţii. Autorul crede cu tărie că „în infinitul istoriei, persoanele fizice sunt mici. Fără marii înţelepţi, cum ar fi Confucius, care ne-a arătat calea, am fi mărşăluit în întuneric“. Totodată, aflăm cum China este tărâmul poeziei şi care, în esenţă, este o marcă a civilizaţiei chineze întrupând valorile etice, morale, estetica şi filosofia locului. Autorul cunoaşte bine şi România. Pentru el, „versurile rafinate, limpezi, misterioase, uneori sumbre şi blânde ale poetei Ana Blandiana“ îi reamintesc de Li Qingzhao, o poetă din timpul dinastiei Ming. Vom descoperi o lume cu totul nouă.
// SU SHUANG
// China - tradiţii şi cultură
// Editura Uranus, Noiembrie 2011