Intellectuels de l’Est exilés en France

Magda Carneci | 02.10.2012

Pe aceeași temă

Despre exilul masiv și dureros al intelectualilor est-europeni în Occident după cel de-al doilea război mondial s-a scris mult și nu s-a scris totuși îndeajuns. Ce a însemnat această hemoragie de creiere, profesionalism și cul­tură pentru țările căzute sub co­munism o resimțim și acum în această parte a Europei. A re­descoperi și analiza această tra­umă, a integra nume uitate sau ocultate, din nou, în culturile de origine rămâne o datorie morală și o formă de însănătoșire so­cio-culturală. Dacă, la finele ani­lor ‘90 și începutul anilor 2000, tema recuperării exilului cultural era în vogă în România, ea pare acum aflată într-o oarecare ui­tare. Dar colocvii cu această te­mă au loc constant în Occident.

Dacă protecția bunurilor cul­tu­rale fizice a devenit de mult re­cunoscută și introdusă în pro­gramele UNESCO referitoare la pa­­trimoniul mondial, situația pa­trimoniului documentar ră­mâne mai puțin cunoscută și mai pre­cară. Față de enormele dis­tru­geri, unele ireparabile, ale aces­tui fond, programul Mémoire du monde al UNESCO urmărește să fa­ciliteze conservarea și accesul universal la această memorie a trecutului îndepărtat sau recent. În cadrul acestui program, a fost organizat un colocviu cu titlul In­telectualii din Est exilați în Fran­ța, ale cărui lucrări au fost pu­blicate sub același titlu, la finele anului trecut, la editura Ins­ti­tu­tului de studii slave din Paris.

Sub conducerea lui Wojciech Fal­kowski și Antoine Marès, vo­lu­mul conține studii despre: si­tu­a­ția generală a emigrațiilor în Fran­ța după 1945 (A. Marès, J. Rup­nik, P. Grémion); analiza con­tac­telor politice între URSS și Oc­ci­dent (C. Vaissié); cazul Andrei Si­niavski și revista Syntaxis (M. Au­couturier); refugiații ce­ho­slo­vaci şi maghiari (P. Kende, A. Liehm); emigrația culturală ro­mânească în Franța (M. Câr­neci); rolul revistei Kultura și al lui Jerzy Giedroyc pentru emi­grația poloneză (T. Snyder, M. Kornat, M. Ptasińska-Wójcik, B. Kerski, A. Paczkowski). Pro­mi­siunea unui muzeu al emigrației în Franța închide acest volum sobru, instructiv și util.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22