Pe aceeași temă
Archiva Moldaviae este o revistă de istorie editată la Iași, al cărei prim număr a apărut în 2009. Dedicată în principal cercetării trecutului Moldovei și istoriei României moderne și contemporane, revista încurajează dialogul transfrontalier și perspectivele interdisciplinare. Pe lângă studiile de istorie, un spațiu generos este acordat surselor, prezentării fondurilor și colecțiilor documentare.
La sfârșitul anului trecut au apărut volumele II/2010, III/2011 și IV/2012 ale revistei, publicate sub egida Societății de Studii Istorice din România (SSIR). Numerele în discuție au reunit materiale diverse: studii de istorie, prezentări de fonduri arhivistice, istoria arhivelor, documente inedite, din arhive publice sau private, din România și din străinătate, istorie orală, dezbateri, recenzii, note bibliografice, prezentări ale vieții ștințifice. Ele abordează o varietate de teme, din diverse epoci istorice, având legătură cu istoria Moldovei, a României și a spațiului central-est european. Autorii acestora (70 la număr) activează în universități, institute, arhive sau sunt cercetători neafiliați din România, Republica Moldova, Franța, Austria, Germania, Polonia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.
Dintr-o ofertă atât de generoasă, amintim câteva teme și studii abordate de autori. Specializat (și) în istorie otomană, în special în relațiile Porții cu lumea nord pontică, Mihnea Berindei analizează La révolte de Ioan Vodă et les relations moldavo-ottomanes, 1538-1574, relecturând sursele utilizate până acum, dar mai ales aducând numeroase noutăți din arhivele de la Istanbul. Istoria Moldovei de la Est de Prut, procesul de construcţie şi dilemele identitare, disputele politice etc. au fost avute în vedere de Nicolae Ciubotaru, Petru Negură și Sergiu Musteaţă. Comunismului românesc, cu perioada ilegalității, preluarea puterii, edificarea şi prăbuşirea i-au dedicat studii Ştefan Bosomitu, Adrian Pohrib, Mara Mărginean și Dennis Deletant. Cel din urmă ne oferă o interesantă perspectivă personală asupra a ceea ce s-a întâmplat în România în decembrie 1989 și imediat după. Dorin Dobrincu pune în valoare un document care a avut impact în România zbuciumatului an 1977, Cultele neoprotestante şi drepturile omului în România.
În toamna acestui an urmează să apară volumele V/2013 și VI/2014 ale Archiva Moldaviae, precum și un supliment de istorie socială, sub egida acestei publicații.
// Archiva Moldaviae
// vol. II/2010, III/2011, IV/2012
// Apărute sub egida Societății de Studii Istorice din România (SSIR)