Mare portugheză

Ioan Stanomir | 26.02.2013

Pe aceeași temă

Enigmatic, intraductibil, misterios şi inclasabil: profilul lui Pessoa, poetul, se suprapune peste cel al patriei sale, Portugalia. În maniera sa atât de neobişnuită şi paradoxală, Pessoa a fost obsedat de naţiunea şi de limba căreia i-a aparţinut. Unică în literatura secolului XX, prin anvergura ex­pe­ri­men­tului şi prin vigoarea po­ematică, arta lui Pessoa este replica pe care ţara lui Ca­mões o dă lumii care o în­conjoară. Sinteză de mis­ti­cism şi de elan gnostic, de patimă futuristă şi de repliere melancolică, poezia lui Pe­s­soa îi atrage pe cei care se apropie de ea cu forţa magnetică pe care o poţi întâlni doar în naraţiunile lui Borges.

Elegantă şi erudită, ediţia imaginată de Dinu Flă­mând este oglinda în care se reflectă eurile diverse ale celui care a putut trece în ochii con­temporanilor săi drept un burghez oare­care. În epistola adresată lui Casais Montero, omul Pessoa ridică cortina şi lasă să intre în intimitatea creaţiei sale pe viitorii săi cititori. Geneza identităţilor sub care se va ascunde / revela Pessoa ţine nu de detaliul de istorie li­terară, ci de miracolul geniului. Jucându-se cu fragmentele de oglindă în care se în­tre­ve­de imaginea sa tulburată şi mişcată, Pessoa or­ches­tre­a­ză un discurs poematic polifonic, a cărui diversitate înseamnă coexistenţa, între paginile ace­leiaşi vieţi, a atâtor izvoare de sensibilitate. Álvaro de Cam­pos, Alberto Caeiro, Ricardo Reis şi Fernando Pessoa. Pa­tru chi­puri dincolo de care se ghi­ceşte efigia unui in­te­lec­tual vi­zionar ce se aseamănă cu Le­wis Carroll prin gustul pentru deghizare şi ludic.

Dintre aceste voci pe care omul Pessoa le caută în interiorul abisului în care priveşte, vocea lui Pessoa Fernando este legată de mis­tica portugheză a sebastianismului. Invocarea prinţului a cărui întoarcere poate fi semnul renaşterii lusitane este punctul de pornire al aventurii poetice şi ezoterice. „Mesajul“ lui Pessoa se duce mai departe pe întinderea unui ocean care este străbătut de spectrele stră­moşilor săi. Poposind în faţa estuarului ca­re te pregăteşte pentru mare, în ve­ci­nă­tatea unei Lisabone modelate de geniul ilu­minist al lui Pombal, versurile lui Pessoa revin spre a te bântui, cu acea unică sinteză de deschidere şi de dor definind sufletul lusitan în­suşi.

Dintre aceşti heteronimi pe care Pessoa îi adu­ce la suprafaţă, după travaliul său temerar de scafandru, Álvaro de Campos este, poate, cel mai încărcat de energiile veacului trecut. In­giner familiar cu sunetul şi sufletul mo­der­ni­tăţii tehnologice, împătimit al exaltărilor whit­maniene, de Campos nu este mai puţin com­plicat în straturile sale de expresie poetică. Lân­gă paroxismul dionisiac al Odei Maritime, se află decadenţa narcoticelor din Opiarium. Narativă şi hipnotică, poezia lui de Campos din Opiarium este un exerciţiu insurgent de transcriere a ritmului vieţii trăite dincolo de cortina de ivoriu a halucinaţiilor. Tensiunea dintre strălucirea halucinată a drumului către Orient şi exaltarea minunilor lumii noi este mar­ca acestui spirit tulburat şi încercat de tentaţii.

Cât despre Alberto Caeiro şi Ricardo Reis, dincolo de jocul lui Pessoa, ce le atribuie bio­grafii şi parcursuri de o concreteţe balzaciană, identitatea lor se naşte din familiaritatea cu un ethos păgân pe care omul Pessoa îl ad­mira, la rândul său. Între Caeiro, omul care a trăit toată viaţa sa în provincia natală, şi exi­latul în Brazilia, Reis, numitorul comun este dat de purificarea limbajului poetic şi de as­piraţia către o limpiditate antică ce evocă, în anumite poeme, încremenirea de cleştar a picturilor metafizice ale lui Giorgio de Chirico.

În cele din urmă, taina pe care o încifrează în lirica lui Pessoa se lasă citită doar de cel care are temeritatea de a urma drumul indicat de creator, către inima vulcanului din care iz­bucneşte poezia însăşi. //

FERNANDO PESSOA - Opera poetică; traducere şi ediţie de Dinu Flămând; Editura Humanitas, 2011

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22