Pacea iluziilor

Octavian Manea | 14.02.2012

Cartea semnată de profesorul Christopher Layne a devenit foarte repede unul dintre cele mai influente studii din sfera relaţiilor internaţionale. Teza sa porneşte de la o observaţie simplă: din momentul în care s-au afirmat ca mare putere...

Pe aceeași temă

Cartea semnată de profesorul Christopher Layne a devenit foarte repede unul dintre cele mai influente studii din sfera relaţiilor internaţionale. Teza sa porneşte de la o observaţie simplă: din momentul în care s-au afirmat ca mare putere, Statele Unite au fost permanent tentate să urmeze o strategie de expansiune. Securitatea Americii şi chiar valorile sale fundamentale ar fi fost ameninţate într-o lume care n-ar fi fost deschisă ideologic şi economic penetrării Statelor Unite.

Soluţia pentru asigurarea unei asemenea deschideri era obţinerea hegemoniei extraregionale. Urmând această filosofie, încă din anii celui de-al doilea război mondial, Statele Unite şi-au propus să cucerească şi să păstreze statutul de hegemon în Europa Occidentală, Asia de Est şi Golful Persic. Sfârşitul Războiului Rece a modificat profund peisajul internaţional, dar nu a adus schimbări semnificative în costisitoarea strategie americană. Autorul avertizează că America nu poate evita soarta pe care au avut-o toţi ceilalţi hegemoni de-a lungul istoriei, care, pe rând, au devenit victima supraextinderii imperiale.

Este, de-altfel, sentimentul pe care îl ai când, retroactiv, analizezi campaniile lansate ca răspuns la atacurile asupra „Gemenilor“ din centrul New Yorkului. Cert este că „lumea unipolară şi Pax Americana create de SUA după 1945, se spulberă sub ochii noştri“, crede autorul. Ce implică acest lucru pentru Europa? America va fi nevoită să îşi restructureze masiv prezenţa sa pe continent (ceea ce deja se întâmplă), până acolo încât va fi nevoită „să renunţe la responsabilitatea de a apăra Europa“. În cele din urmă, „este important ca europenii să înţeleagă că nu pot conta la nesfârşit pe Statele Unite să acţioneze ca pacificatorul Europei“.

// CHRISTOPHER LAYNE
// Pacea iluziilor: marea strategie americană din 1940 până în prezent
// Editura Polirom, 2011

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22