Regele e gol

Octavian Manea | 28.02.2012

Pe aceeași temă

Ce am fost este o carte despre America zilelor noastre, înlănţuită economic şi bolnavă politic, în care oamenii s-au obişnuit oarecum cu sentimentul resemnării, cu senzaţia că zilele de glorie ale Americii au apus. Conversaţiile de la serviciu, de la băcănie, din sălile de clasă, atmosfera de la dineuri, toate sunt marcate de îndoială, de neputinţă şi pesimism. Între timp, puterea, influenţa migrează secvenţial spre China. Departe de încrederea unipolară şi sentimentul puterii indispensabile afişat permanent după căderea Zidului Berlinului, tabloul zugrăvit de Friedman şi Mandelbaum înfăţişează o Americă a complexelor şi în general o ţară ignorantă în raport cu pericolele la care se expune: „Conducem fără bară de protecţie, fără cauciuc de rezervă şi cu rezervorul aproape gol“. Se spune că America va face întotdeuna ceea ce trebuie, dar numai după ce epuizează toate celelalte opţiuni. Însă vremea încercărilor a trecut. Acum nu mai are timp să greşească.

Pentru autori, America trebuie să revină la imperativul categoric al schimbării din lumea naturală: să se adapteze! Este cheia supravieţuirii. Când nu te adaptezi unui mediu fundamental nou, ai soarta dinozaurilor. Adică dispari. După Războiul Rece, „ne-am identificat cu leul care, după ce l-a înfrânt pe liderul grupului rival din savană, domneşte asupra a tot ce cuprinde cu privirea, ca rege incontestabil“. De fapt, „aveam perspectiva dinozaurilor“.

Pentru a evita soarta dinozaurilor, autorii propun o reţetă de reiventare corporatistă după modelul IBM, care a revenit pe drumul just doar atunci când s-a analizat pe sine în raport cu piaţa în care operează şi s-a adaptat în consecinţă. Secretul succesului a fost întotdeauna „combinarea înţelegerii lumii în care trăim cu evoluţia formulei americane, astfel încât aceasta să se adapteze la circumstanţele epocii“.

// THOMAS L. FRIEDMAN, MICHAEL MANDELBAUM
// Ce am fost
// Editura Polirom, 2012

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22