Retrospectivă Lucian Pintilie la MoMA

Razvan Braileanu | 13.03.2012

În perioada 1-12 martie 2012, la Museum of Modern Art (MoMA) din New York a avut loc Retrospectiva Lucian Pintilie, organizată de Institutul Cultural Român din New York, în colaborare cu Laurence Kardish (senior curator la MoMA) şi Mihai Chirilov.

Pe aceeași temă

În perioada 1-12 martie 2012, la Museum of Modern Art (MoMA) din New York a avut loc Retrospectiva Lucian Pintilie, organizată de Institutul Cultural Român din New York, în colaborare cu Laurence Kardish (senior curator la MoMA) şi Mihai Chirilov.

După o cronică entuziastă a filmului Niki Ardelean, colonel în rezervă, apărută în New York Times, pe 1 martie a avut loc deschiderea retrospectivei, în prezenţa lui Lucian Pintilie. O sală arhiplină l-a aplaudat în picioare pe regizorul român, care a făcut prezentarea filmului Reconstituirea, împărtăşind povestea întâlnirii sale cu Charlie Chaplin, la începutul anilor ‘70, pe un platou de filmare din Londra. Prezentat într-o nouă copie, filmul Reconstituirea a impresionat un public american care nu avusese încă ocazia să îl vadă. În seara de 2 martie, Lucian Pintilie a participat la evenimentul de la ICR New York care i-a avut ca protagonişti pe invitaţii speciali ai retrospectivei, Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc, într-o discuţie moderată de Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Filmului Românesc de la New York. Cei doi artişti au împărtăşit experienţa lucrului cu Lucian Pintilie, în film şi în teatru. În ziua următoare, Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au prezentat o altă capodoperă de-a lui Lucian Pintilie, filmul De ce trag clopotele, Mitică?, interzis timp de zece ani de cenzura comunistă.

Laurence Kardish, curatorul şef al departamentului de film al MoMA, şi-a anunţat intenţia de a propune achiziţionarea filmului Reconstituirea pentru colecţia permanentă a muzeului, în urma succesului de public şi de presă al primelor zile din Retrospectiva Lucian Pintilie de la New York. Odată aprobată de comisia MoMA, achiziţia ar face ca filmul să fie disponibil pentru membrii muzeului şi pentru studenţi. Se vor putea organiza, de asemenea, proiecţii private la cerere şi pelicula va fi prezentată în alte programe şi retrospective ale muzeului, din New York şi din America, în anii următori.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22