TEOREME POETICE

Magda Carneci | 14.05.2013

Pe aceeași temă

Recitite în această nouă ediție franco-română și bibliofilă - apărută după cea originală în franceză din 1994 și după trei ediții în română în 1996, 2007 și 2010 -, Teoremele poetice ale lui Basarab Nicolescu păstrează o forță a dicțiunii și o fulgerație ideatică remarcabile. Scurte, concentrate, radicale, ele dezvăluie fulgurant viziunea despre realitate a autorului lor, fizician cuantic cunoscut și promotor internațional al transdisciplinarității. Nici teoreme și nici poeme, ci mai degrabă un fel de aforisme filosofico-spirituale, ele atacă în mod punctual și percutant teme majore precum rațiunea și sensul, știința și tradiția, natura, viața și moartea, Dumnezeu și eul etc., dintr-o perspectivă care vrea să unifice științele fizice actuale cu o nouă filosofie a naturii / cosmosului și cu experiența interioară, într-o linie de gândire ilustrată, de altfel, de mari nume ale secolului XX (Bohr, Gödel, Pauli, Prigogine, Lupasco, Bohm, Capra ș.a.).

În Teoremele poetice - fragmente ale unei   „meta-teorii“, pentru care, într-un regim academic, tomuri de argumentaţie clasică ar fi fost probabil necesare -, țintele de atac rămân materialismul bornat, scientismul limitat, logica binară și terțul exclus – iar obsesiile constant afirmate sunt multiplele niveluri ale realității, cauzalitatea nonlineară, terțul tainic inclus, depășirea transdisciplinară a gândirii noastre actuale. Ce surprinde în dicția apodictică a teoremelor este aspirația constantă de a apropia științificul de metafizic, de a împăca logicul cu religiosul, verificabilul cu misterul, asumând cu curaj „deriva metafizică“ pe care această postură teoretică și morală o implică.

Aceasta explică poate poziția eminentă pe care, tot surprinzător, poezia o ocupă în gândirea autorului. Într-o lume aparent extirpată de aspirația transcendentă, Basarab Nicolescu alege principiul poetic drept modalitate de explorare a unei noi obiectivităţi-subiectivităţi integratoare. De ce? Pentru că gândirea poetică este capabilă să transmită fulgurant o imagine globală, dar vie, contradictorie, dar de o anume completitudine a realităţii. Astfel, „imaginarul poetic nu-i nimic altceva decât imaginarul cuantic“, iar „poezia este suprema aproximare cuantică a lumii“.

Nu doar poeții și literații sau savanții vizionari, dar toți cei deschiși către o nouă „gnoză a realității“ ar trebui să parcurgă acest volum unic în felul său, admirabil tradus de L.M. Arcade și frumos ilustrat de graficianul Mircia Dumitrescu. Editura Curtea Veche merită felicitări. (Magda Cârneci)

 

// BASARAB NICOLESCU

// Théorèmes poétiques / Teoreme poetice

// Editura Curtea Veche, 2013.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22