Pe aceeași temă
Comisia prezidentiala de analiza a regimului politic si constitutional a prezentat, miercuri, Raportul pentru consolidarea Statului de Drept in care propune revizuirea Constitutiei. Presedintele Traian Basescu si-a exprimat optiunea pentru un parlament unicameral, un regim politic semiprezidential si un legislativ mai bine definit.
Presedintele comisiei prezidentiale, Ioan Stanomir, a declarat ca raportul este o radiografie a starii de fapt. Comisia are drept caracteristica principala pluralismul politic, nefiind in niciun fel influentata de administratia prezidentiala.
"Am stabilit cateva puncte nodale: ambiguitatile regimului constitutional, ambiguitatea la nivelul relatiei puterilor executive, ambiguitatea identificata la nivelul Parlamentului insusi. Ceea ce conteaza este stimularea unei dezbateri autentice. Raportul de fata aspira la un rol modest. Deciziile care vor fi luate dupa, vor reflecta dorinta natiunii", a mai spus Stanomir.
Raportul propune revizuirea Constitutiei in 23 de puncte pe care presedintele Traian Basescu le-a rezumat intr-o lista de 10:
1. Regim semiprezidential puternic in Romania
"Cea mai buna solutie pentru Romania este cea a unui regim semiprezidential. Nu cred ca romanii ar accepta sa abandoneze dreptul de a-si alege direct presedintele. E nevoie de o clarificare a ceea ce inseamna regim semiprezidential si anume de corelarea legitimitatii de care dispune presedintele cu pirghiile institutionale de care se poate folosi pentru a-si realiza mandatul incredintat de popor. Daca vom continua sa alegem un presedinte care nu poate actiona, vom nesocoti natiunea si vom diminua democratia."
2. Posibilitatea ca presedintele sa poata dizolva Parlamentul
"Consider ca mecanismul dizolvarii Parlamentului trebuie pus in acord cu regimul. Dizolvarea legislativului este pretutindeni un recurs la rezolvarea crizelor politice. Stiu ca exista interpretarea conform careia un asemenea drept conferit presedintelui i-ar da puteri prea mari. Cred ca aceasta obiectie nu o fac decat cei care nu inteleg rostul dizolvarii. Este nevoie de alegeri atunci cind negocierea politica nu da roade. Acesta este rostul mecanismului de dizolvare. Ceea ce sporeste este nu autoritatea presedintelui, ci capacitatea institutiilor de a actiona in chip responsabil in momente de criza politica."
3. Sistem unicameral
"Avem un sistem bicameral in care cele doua camere sunt foarte asemanatoare din punctul de vedere al reprezentarii. Ele sunt alese in acelasi mod si in acelasi timp, doar norma de reprezentare este diferita. In viziunea mea, putem opta pentru un sistem unicameral, prin eliminarea unei camare. Motivul este ca avem deja o camera, anume Parlamentul European. Consider ca existenta Parlamentului European este o garantie suficienta atat pentru reprezentarea intereselor generale ale romanilor, cat si pentru impiedicarea abuzurilor."
4. Eliminarea imunitatii alesilor pentru faptele penale
"Imunitatea alesilor ar trebui regandita. Maximizarea protectiei politice deja existenta pentru opiniile si convingerile politice, pentru deciziile alesilor natiunii, trebuie insotita de eliminarea protectiei pentru fapte penale. Egalitatea si democratia impun aceste modificari."
5. Diminuarea numarului de ordonante guvernamentale pentru o mai buna definire a Legislativului
"Parlamentului i se poate reda credibilitatea. Un mod absolut indispensabil este restaurarea autoritatii legislative prin limitarea severa a adoptarii ordonantelor de urgent a Guvernului. Daca te uiti la cele adoptate in ultimul deceniu, ai avea impresia ca Romania a fost mereu intr-o coma profunda, asta intr-o perioada de crestere economica. Parlamentul trebuie asezat in pozitia sa de unica instanta de legiferare, care sa se faca in interes general."
6. Reorganizarea administrativa: 9-12 judete sau regiuni
"Consider ca este necesar sa renuntam la sistemul administrativ creat in urma cu 40 de ani. Romania nu mai este un stat politienesc si nu are nevoie de atatea unitati administrative care inseamna tot atata birocratie. Este nevoie de o impartire administrativa supla, astfel incat sa avem 9-12 judete, asa cum sunt definite acum in Constitutie. Nu numele judet sau regiune este decisiv, ci ratiunea de a fi a acestei unitati administrative iar aceasta ratiune este dezvoltarea echilibrata a teritoriului."
7. Recredibilizarea Curtii Constitutionale
"Consider ca este necesara recredibilizarea Curtii Constitutionale, ca garant al suprematiei Constitutiei. Din cauza actualei arhitecturi constitutionale, Curtea a fost impinsa sa joace un rol de arbitru al vietii politice. A trebuit sa decida tot ce a blocat Constitutia, nu e firesc sa fie asa. Curtea Constitutionala are misiunea de a garanta suprematia Constitutiei."
8. Introducerea referendumului obligatoriu
"Introducerea referendumului obligatoriu, adica Parlamentul sa fie obligat sa adopte o lege in domeniul care a facut obiectul referendumului. Nu este admisibil ca in urma organizarii unui referendum chiar daca populatia doreste adoptarea unei legi, Parlamentul sa poata ignora vointa cetatenilor."
9. Regandirea rolului si stucturii CSM
"Rolul si structura CSM. Consider ca o regandire a dispozitiilor constitutionale referitoare la aceasta institutie este necesara."
10. Definirea clara a tuturor drepturilor cetatenilor
"Avem nevoie de definirea clara a tuturor drepturilor cetatenilor. Consider ca problema inscrierii acestor drepturi in Constitutie nu este un motiv de propaganda, ci o oportunitate."
Presedintele a mai explicat ca "de aceasta revizuire nu are nevoie doar presedintele Romaniei, ci intreaga tara", adaugand ca modificarea nu trebuie nici grabita, nici amanata. "Daca Guvernul mi-o va cere, o voi initia eu", a incheiat Traian Basescu.