Hugo Chavez- epitaf pentru un tiran

Ioan Stanomir 06.03.2013

De același autor

Un accident  al destinului a făcut  ca moartea lui Hugo Chavez să  coincidă cu  împlinirea a şaizeci de ani de la dispariţia celui care a fusese părintele popoarelor, generalissimul Stalin. Nimic mai  semnificativ decât această suprapunere care dă măsura vigorii tiraniei, în secolul trecut, ca şi în cel în care ne aflăm acum. Departe de a fi o forţă  incapabilă să confrunte democraţia, autocraţia, indiferent de formele pe care le îmbracă, este, atunci ca şi acum, un  formidabil obstacol în calea libertăţii.

O dată cu moartea sa, Hugo Chavez devine, în ochii stângii radicale  şi al militanţilor anti-americani, un simbol al luptei pe care  cei  oprimaţi o duc împotriva puterii  capitalului şi imperialismului.  Om al poporului, implicat în cristalizarea unei solidarităţi internaţionale  destinate să limiteze puterea Occidentului, Chavez se înscrie, în acest panteon select al fanatismului şi populismului, alături de  inspiratorul direct al revoluţiei bolivariene, Fidel Castro. Legătura strânsă pe care Chavez  a întreţinut-o cu preşedintele Iranului nu este nici ea întâmplătoare:din ura comună faţă de Statele Unite se naşte  o alianţă ce reuneşte energiile islamo-fascismului şi populismului de extracţie castristă.

În fapt, cei care admiră opera de “justiţie socială” asociată cu domnia  autoritară şi  plebiscitară a lui Hugo Chavez ignoră, deliberat, faptul că pratica sa politică s–a întemeiat pe o violare, constantă şi programatică,   a standardelor democratice pe care a afirmat că  le respectă. Asemeni  tuturor  tiranilor moderni, Chavez a fost obsedat de   construirea unei imagini luminoase şi senine de ocrotitor al  celor în nevoie. Preţul pe care naţiunea venezueleană l-a plătit, spre a intra în paradisul socialist al lui Chavez , a fost îngrădirea şi lichidarea sistematică a libertăţilor ei politice. Utilizarea  plebiscitului ca armă impotriva  separaţiei puterilor în stat şi a echilibrului constituţional nu este o invenţie bolivariană.  Chavez duce mai departe o tradiţie în care se îmbină dispreţul leninist pentru democraţie cu adaptabilitatea populistă a bonapartismului. Militar care îşi face intrarea în politică ca autor al unei  lovituri de stat, profet al unei revoluţii care se fondează pe  manipularea resentimentului, Chavez  este parte din lungul şir de tragedii politice care au marcat spaţiul latino- american.

Popularitatea care pare să înconjoare pe tiran, în clipa morţii sale, nu poate uimi sau surprinde pe care care au curiozitatea de a se întoarce către Uniunea sovietică a anului de graţie 1953. Regimurile autocratice posedă această artă a confecţionării unanimităţilor, atât în  elogiu, cât şi în disperarea ocazionată de despărţirea de dictator. Căci domesticirea naţiunilor  rămâne amibiţia ultimă a celor care îşi fac din arbitrariu instrument de guvernare, iar din cultivarea urii temei al naşterii cetăţii lor totalitare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22