Scandalul diplomatic ruso-polonez tensioneaza si mai mult atmosfera in regiune

Tudor Despina | 28.09.2015

Dupa ce a provocat un scandal diplomatic la sfarsitul saptamanii trecute, atunci cand a spus ca Polonia e co-responsabila de izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, ambasadorul rus la Varsovia a retractat luni controversatele afirmatii.

Pe aceeași temă

 

Cele două state au schimbat în ultimele zile replici dure, după ce ambasadorul rus a spus că Varșovia a fost “co-responsabilă” de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, iar Polonia a replicat azucând Kremlinul că practică metode staliniste de  manipulare.

 

Represiuni sovietice pentru o tara prietena

 

Scandalul a debutat cu un interviu acordat de ambasadorul rus Serghei Andreev postului polonez de televiziune TVN24. Diplomatul  a acuzat Polonia că "a blocat crearea unei coaliții împotriva Germaniei naziste" și, "astfel, a fost co-responsabilă de catastrofa din septembrie" 1939.

 

În opinia sa, represiunile sovietice împotriva rezistenței poloneze la sfârșitul războiului și după război au fost motivate de "dorința de a avea o țară prietenă la frontierele sale".

 

Andreev a mai spus că relațiile dintre Polonia și Rusia sunt în prezent la cel mai scăzut nivel de după 1945, și asta pentru că Varșovia a ales să înghețe contactele politice și culturale bilaterale.

 

Reacția Poloniei

 

Nu a intarziat sa apara: "Protestăm ferm împotriva afirmațiilor ambasadorului, care relativizează și justifică acțiunile anti-poloneze ale 'eliberatorilor' sovietici care au constat în a aresta, deporta și executa polonezi", a precizat Ministerul polonez de Externe, citat de Agerpres.

 

"Afirmațiile făcute de cel mai înalt reprezentant al statului rus în Polonia pun sub semnul întrebării adevărul istoric și amintesc de interpretările cele mai mincinoase din epoca stalinistă și comunistă asupra evenimentelor", a precizat sâmbătă Ministerul polonez de Externe într-un comunicat în care anunța și convocarea ambasadorului.

 

Ambasadorul rus cere scuze pe jumatate

 

Acum, la cateva zile distanta, diplomatul rus a revenit asupra afirmatiilor facute. Serghei Andreev a spus, luni, ca regreta declaratiile in cauza, adaugand ca “nu a fost suficient de clar” si ca, astfel, a lasat loc pentru “interpretari eronate”, potrivit Reuters si AFP.

 

"Nu am vrut să spun că Polonia este co-responsabilă de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Nu am avut intenția să aduc o ofensă poporului polonez", a spus Serghei Andreev in fata presei, la iesirea de la ministerul polonez de Externe, acolo unde a fost convocat pentru a oferi explicatii in context.

 

Scandalul diplomatic nu face decat sa amplifice starea de tensiune din regiune, in conditiile agresivitatii ridicare a Moscovei, manifestata in criza din Ucraina.

 

"Îmi pare rău că nu am fost suficient de clar (...), ceea ce a condus la interpretări eronate privind co-responsabilitatea pentru cel de-Al Doilea Război Mondial", a mai spus ambasadorul rus.

 

Totusi, reprezentantul Kremlinului la Varsovia si-a meninut opinia potrivit careia “politica Poloniei din anii '30 a condus la catastrofa” din 1939:

 

Avem conceptii diferite privind istoria noastra comuna. Trebuie sa le acceptam si sa nu ne enervam”, a continuat Andreev.

 

Ribbentrop si Molotov “nu erau polonezi”

 

O replica a venit si de la varful guvernului polonez, premierul Ewa Kopacz raspunzand scurt sambata: “Chiar si copiii stiu in Polonia ca nici Ribbentrop si nici Molotov nu erau polonezi”.

 

Cei doi oficiali la care a facut referire premierul polonez sunt ministrii de Externe ai Germaniei Naziste – Joachim von Ribbentrop – si cel al Uniunii Sovietice – Viaceslav Molotov, co-semnatarii Pactului de Neagresiune semnat de Moscova si Berlin in august 1939, cu mai putin de o luna inaintea declansarii celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Actul prevedea o pozitie de neutralitate in cazul in care una dintre cele doua tari ar fi fost atacata. Dar protocoalele secrete din document stabileau impartirea Poloniei intre URSS si Germania Nazista si anexarea tarilor baltice de catre Moscova.

 

Ulterior invaziei, peste 200.000 de militari polonezi au fost facuti prizonieri de razboi de catre sovietici, mare parte dintre ei fiind deportati in URSS sau trimisi in teritoriile deja ocupate de nazisti. Alte sute de mii de civili polonezi – considerati dusmani ai poporului de catre sovietici – au fost deportati in Siberia.

 

Mai mult, la Katyn a avut loc unul dintre episoadele cele mai grele din relatia ruso-poloneza, acolo unde peste 20.000 de ofiteri polonezi capturati au fost executati fara judecata de sovietici.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22