Xi Jinping, presedintele Chinei, efectueaza o vizita oficiala in Marea Britanie

Paul Cristescu | 21.10.2015

Xi Jinping, presedintele chinez, efectueaza o vizita in Marea Britanie, cu scopul consolidarii relatiilor economice dintre cele doua tari. Presedintele s-a adresat Parlamentului britanic si a luat cina cu Elizabeth a II-a marti.

Pe aceeași temă

 

Xi Jinping si Peng Liyuan au fost intampinati de catre regina, printul consort Philip si demnitari, intre care si premierul David Cameron, la locul de parada a Garzii Calare, langa Palatul Buckingham, arata ziare.com
 

Mii de persoane s-au aliniat de-a lungul bulevardului Mall pentru a vedea procesiunea sefului de stat, iar protestatari din cadrul unor asociatii pentru apararea drepturilor omului si protibetane s-au imbrancit cu un grup mult mai mare de simpatizanti ai acestuia care i-a acoperit pe rivali cu strigate de "China! China!".

 

Cameron a declarat ca vizita anunta o "epoca de aur" intre cele doua tari - o declaratie salutata de multi.

 

CITITI SI: PIB-ul Chinei creste cu 6,9% în T3, depasind asteptarile analistilor


Unii politicieni britanici, oameni de afaceri si membri de sindicat sunt alarmati de nivelul tot mai ridicat al investitiilor chineze in sectoare-cheie ale economiei britanice si de competitia chineza in domenii ca productia de otel.
 

China urmeaza, de asemenea, sa construiasca o noua centrala nucleara in sud-vestul Angliei, iar ministrul britanic de Finante George Osborne a incheiat acorduri care, in opinia sa, vor transforma cartierul financiar din Londra intr-un pod intre China si piete occidentale. Luna trecuta el a anuntat un acord prin care Banca Populara a Chinei sa emita obligatiuni, in yuani, pe termen scurt, la Londra.
 

Incheierea acordului a condus la acuzarea Marii Britanii de faptul ca este dispusa la compromisuri cu China, pentru a obtine investitii. Politicieni britanici din opozitie il indeamna totodata pe Cameron sa ridice problema situatiei drepturilor omului in China, in cadrul multiplelor intalniri ale acestuia cu Xi Jinping.
 

Ministrul britanic de Externe Philip Hammond a subliniat ca Marea Britanie "dezvolta o relatie matura cu chinezii"."Nu cred ca suntem naivi", a declarat el pentru BBC.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22