Arabia Saudita dubleaza pretul apei la consumatorii non-casnici, din cauza petrolului

Iulian Popescu | 03.11.2015

Arabia Saudită a dublat prețul apei pentru consumatorii non-rezidențiali, fiind obligată să reducă subvențiile în condițiile în care prețul redus al petrolului pune presiune pe buget, transmite Reuters, prleuată de Agerpres.

Pe aceeași temă

Începând cu data de 16 decembrie, prețul plătit de consumatorii industriali, organismele publice și marile companii pentru un metru cub de apă va crește până la 9 riali (2,40 dolari) de la 4 riali în prezent, informează cotidianul local al-Watan citând un comunicat al Ministerului Apei și Electricității.

 

Potrivit surselor oficiale citate de presa din Arabia Saudită, Guvernul vrea să reducă creșterea consumului de apă și să descurajeze risipa. În schimb, consumatorii casnici, care se bucură de mult timp de prețuri scăzute la apă în conformitate cu subvențiile generoase oferite de Guvern, nu vor plăti prețuri mai mari.

 

Reducerea la jumătate a prețului petrolului în ultimele 12 luni a făcut ca deficitul bugetar al Arabiei Saudite să treacă pragul de 100 de miliarde de dolari, punând presiuni asupra autorităților să reducă cheltuielile chiar dacă Guvernul ezită să facă reduceri de cheltuieli în domeniile sensibile. Săptămâna trecută, ministrul Petrolului a declarat că Arabia Saudită discută o posibilă reducere a subvențiilor la combustibili dar nu a oferit alte detalii.

 

Informațiile publicate în presa din Arabia Saudită nu precizează care va fi suma care ar putea fi economistă de Guvern prin creșterea prețurilor la apă pentru consumatorii industriali. Însă această decizie ar putea ajuta la reducerea consumului de energie, deoarece o mare parte din apa consumată în Arabia Saudită este produsă de instalațiile de desalinizare.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22