Pe aceeași temă
UPDATE: Democratul Sergiu Sarbu, citat de Unimedia, a declarat ca o noua majoritate parlamentara, semnata de 55 de deputati, a fost inregistrata la Presedintie. Sarbu sustine ca Pavel Filip, noul candidat al PDM la functia de prim-ministru, are sustinerea acestor 55 de deputati.
UPDATE: Analiști de politică externă cred că anticipatele vor fi greu de evitat, iar dacă se va ajunge la ele, este foarte probabil ca partidele filoruse să câștige majoritatea.
UPDATE: „Voi încerca să solicit votul de încredere în cel mai scurt timp. Prioritatea principală este stabilizarea situației din țară. Trebuie să reluăm dialogul cu instituțiile financiare, cu partenerii de dezvoltare. Să punem în capul mesei implementarea Acordului de Asociare”, a declarat Ion Păduraru, prmeierul desemnat joi seara de președintele Timofti.
UPDATE: Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova (cel din care face parte Plahotniuc), susţine că decizia lui Nicolae Timofti de a-l desemna pe Ion Păduraru candidat la funcţia de premier al ţării împinge ţara spre alegerile anticipate.
El a povestit că se afla în drum spre reședința președintelui, pentru a face o nouă propunere de premier, când a aflat de desemnarea lui Ion Păduraru.
UPDATE: Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat după nominalizarea lui Ion Păduraru că, de acum, depinde de deputați evitarea alegerilor anticipate.
El nu-și dorește așa ceva, a mai spus Timofti.
UPDATE ora 21.57: Secretarul general al președinției, Ion Păduraru, a fost desemnat candidat la funcția de premier al țării de președintele Nicolae Timofti, scrie Publika.md.
Ion Păduraru, de profesie jurist, s-a născut la 18 ianuarie 1961 în satul Tâpleștești din raionul Sângerei. Acesta este căsătorit și are doi copii.
Păduraru a ocupat și funcția de ministru al Justiției în Guvernul Ciubuc II, dar și în Executivul condus de către Ion Sturza.
El ocupă funcția de consilier al președintelui Nicolae Timofti din aprilie 2012.
UPDATE: Președintele Nicolae Timofti și-a amânat declarația fixată după expirarea termenului limită (ora 21.00) acordat noii majorități parlamentare pentru desemnarea unui nou premier.
Timofti va face o declarație după miezul noții.
UPDATE: Mai mulţi deputaţi au anunțat pe Facebook retragerea votului dat pentru preşedintele Timofti din 16.03.2012, scrie Publika.md.
"Luând act de criza profundă spre care ne împinge Președintele Timofti, dacă tot nu are încredere și se cere reconfirmarea semnăturii mele, declar că îmi retrag votul meu pentru Timofti din 16.03.2012", a scris parlamentarul Valentina Stratan.
Şi democratul Sergiu Sîrbu a scris pe Facebook: "Cerem reconfirmarea voturilor din 16 martie 2012".
Decizia vine după ce Nicolae Timofti a cerut reconfirmarea celor 56 de semnături din partea deputaţilor care fac parte din majoritatea parlamentară.
UPDATE: PDM i-a răspuns președintelui Timofti înainte de ora limită, 21.00, afirmând că “declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a fost realizată cu bună știință de către șeful statului”, dacă se va ajunge în această situație.
„Pe masa președintelui Nicolae Timofti se află încă din data de 11 ianuarie a.c., o majoritate care se angajează să susțină candidatul înaintat de către Partidul Democrat pentru funcția de prim-ministru. Acest document este valabil, nu se poate prescrie la dorința grupărilor de interesele politice și economice care au interes să destabilizeze situația din țară, nici la insistența partidelor care promovează alegerile anticipate, nici măcar la dorința șefului statului", se arată într-un comunicat PDM.
Partidul Democrat îi cere președintelui Nicolae Timofti să țină cont de Constituție, să respecte procedurile și să se ghideze în activitatea sa decizională de documente oficiale.
„În concluzie, dacă Președintele Nicolae Timofti nu își va onora obligațiile care îi revin, potrivit Constituției Republicii Moldova, Partidul Democrat din Moldova va constata că declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a fost realizată cu bună știință de către șeful statului, la dorința și insistența grupurilor de interese politice și economice, îndeplinind solicitările partidelor care solicită expres acest lucru. Acest lucru va produce un blocaj instituțional care riscă să se transforme într-o criză politică profundă" avertizează democraţii în comunicat.
UPDATE: Intr-o noua incercare de a respinge nominalizarea lui Plahotniuc la functia de premier, presedintele Timofti a cerut in aceasta seara renumararea semnaturilor de sustinere pentru oligarh, potrivit Hot News.
Comunicatul oficial in care Nicolae Timofti cere renumararea semnaturilor pana la ora 21.00:
“Președintele Timofti solicită majorității parlamentare reconfirmarea semnăturilor în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru. Luând în considerare declarațiile făcute astăzi, 14 ianuarie a.c., în spațiul public de către unii deputați, semnatari ai Declarației de susținere a domnului Vladimir Plahotiniuc la funcția de prim-ministru, prin care respectivii deputați au anunțat că își retrag semnăturile de pe Declarația menționată, președinele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, solicită majorității parlamentare constituite recent dintr-un număr de 56 de deputați reconfirmarea pe parcursul zilei de astăzi, 14 ianuarie a.c., până la ora 21.00, a semnăturilor acordate în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru, în vederea întrunirii condițiilor de formalizare a majorității parlamentare, potrivit Hotărârii Curții Constituționale de pe data de 29 decembrie 2015, i.e. „...necesitatea constituirii în mod transparent a majorității parlamentare, pentru ca alegătorul să poată identifica actorii politici cărora le revine responsabilitatea politică pentru actul de guvernare. Din aceste considerente, majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu identificarea deputaților care o constituie, cu specificarea disponibilității de a susține o candidatură pentru funcția de prim-ministru și cu notificarea oficială în adresa președintelui Republicii Moldova”.
In replica, Partidul Democrat, condus de Plahotniuc, respinge cererea lui Timofti si ameninta cu declansarea alegerilor anticipate.
Comunicatul PD:
"Pe masa președintelui Nicolae Timofti se află încă din data de 11 ianuarie a.c. un document oficial, prin care este confirmată constituirea unei majorități parlamentare absolute, o majoritate care se angajează să susțină candidatul înaintat de către Partidul Democrat pentru funcția de prim-ministru. Acest document este valabil, nu se poate prescrie la dorința grupărilor de interesele politice și economice care au interes să destabilizeze situația din țară, nici la insistența partidelor care promovează alegerile anticipate, nici măcar la dorința șefului statului.
Ulterior, începînd din data de 11 ianuarie 2016, majoritatea parlamentară absolută a îndeplinit absolut toate demersurile procedurale necesare. L-a informat pe Președinte despre decizia unanimă a celor 56 de deputați de a înainta candidatul la funcția de prim-ministru din partea PDM. Toate actele au fost perfectate și formalizate în strictă conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 29 decembrie 2015. Ultima declarație de reconfirmare a poziției majorității parlamentare a fost înregistrată la cancelaria Președinției chiar astăzi, 14.01.2016.
La acest moment, nu există nici un temei juridic de a revedea decizia majorității luate, o decizie semnată și reconfirmată prin documente care au fost înaintate șefului statului. Mai mult, apreciem că solicitarea de reconfirmare a semnăturilor, pornind de la zvonul unor ezitări neconfirmate, ar putea să ne aducă la o situație absurdă similară cu o eventuală solicitare a Președintelui țării de a reconfirma și voturile deputaților, pentru alegerea sa, în 16 martie 2012.
Facem un nou apel către Președintele Nicolae Timofti să țină cont de Constituție, să respecte procedurile și să se ghideze în activitatea sa decizională de documente oficiale. Declarația de constituire a unei majorități parlamentare, semnată de 56 de deputați, este un astfel de document oficial. “Declarațiile făcute în spațiul public de către unii deputați”, așa cum se menționează în comunicatul Președinției, rămân doar declarații făcute în spațiul public. Deciziile instituționale pot fi luate doar în baza prevederilor Constituției și jurisprudenței Curții Constituționale, dar nu pe afirmații neconfirmate, apărute în spațiul public.
În concluzie, dacă Președintele Nicolae Timofti nu își va onora obligațiile care îi revin, potrivit Constituției Republicii Moldova, Partidul Democrat din Moldova va constata că declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a fost realizată cu bună știință de către șeful statului, la dorința și insistența grupurilor de interese politice și economice, îndeplinind solicitările partidelor care solicită expres acest lucru. Acest lucru va produce un blocaj instituțional care riscă să se transforme într-o criză politică profundă.
Așa cum am declarat anterior, Partidul Democrat este gata să participe în alegeri anticipate și în fața voinței poporului, știind că am făcut tot posibilul, până la acel moment, pentru a evita destabilizarea situației din țară".
UPDATE: Vlad Plahotniuc e gata sa-si puna semnatura pentru a garanta asupra integritatii sale, dupa ce presedintele Timofti a respins miercuri candidatura oligarhului la functia de premier din motive de integritate. Intr-o noua incercare, majoritatea parlamentara de la Chisinau l-a propus joi pe acelasi Plahotniuc la functia de premier al tarii. In sustinerea cauzei sale, controversatul oligarh i-ar fi adresat o scrisoare oficiala presedintelui Timofti, prin care incearca sa combata suspiciunile si acuzatiile de coruptie care ii sunt aduse.
“Va asigur ca suspiciunile, daca acestea exista, sunt neintemeiate, fiind efecte ale campaniilor de manipulare a opiniei publice care m-au vizat personal. Pentru toate acuzatiile care mi s-au adus, eu am venit cu probe, cu documente oficiale care contesta caracterul fals si nefondat al atacurilor”, e mentionat in scrisoarea publicata de presa de peste Prut si citata de Agerpres. Plahotniuc sustine, de altfel, ca e pregatit sa semneze o declaratie pe propria raspundere in ce priveste integritatea sa. “Ma oblig ca, imediat dupa desemnarea mea in functia de premier, sa semnez o declaratie de integritate prin care sa confirm atat standardele de integritate, cat si calitatile, competenta, experienta si capacitatea mea si ale echipei mele”, mai arata oligarhul.
UPDATE: Plahotniuc ar fi avut probleme si in afara granitelor Moldovei. Radio Europa Libera scrie ca oligarhul a fost monitorizat o perioada si de Interpol Italia, in timpul in care organizatia aduna informatii cu privire la organizatia criminala Solntevskaia, apropiata de oligarhi rusi. Informatia a fost confirmata chiar de Plahotniuc: “Eu am fost o perioada sub monitorizare. Am fost monitorizat pentru ca am aterizat cu un avion charter intr-o zona unde mari oameni de afaceri din Rusia au facut achizitii de imobile. Asta a fost intamplarea”.
In 2013, oficiali din Ministerul moldovean de Interne spuneau ca din dosarul primit de la Interpol ar fi lipsit mai multe file. Presa a scris atunci ca Plahotniuc ar fi fost invinuit de Interpol de “asociere la grupuri criminale, crima organizata si spalare de bani”, acesta avand o presupusa conexiune cu gruparea rusa Solntevskaia, implicata in afaceri imobiliare ilegale in Italia.
UPDATE: Sapte parlamentari liberal-democrati care au plecat la partidul lui Plahotniuc au spus ca isi vor retrage semnaturile de sustinere a noii majoritati parlamentare daca Partidul Democrat nu isi schimba candidatul pentru functia de premier in cursul zilei de joi, potrivit presei de peste Prut, citata de Hot News.
UPDATE: Plahotniuc a pierdut doi parlamentari, anunţa Hotnews: Deputatul PLDM Vladimir Hotineanu a anuntat pe Facebook ca isi retrage semnatura si paraseste majoritatea parlamentara daca pana la ora 11 nu va fi propusa o alta candidatura la functia de sef al executivului (Ziarul de Garda). Aliona Gota, deputat PLDM (partidul lui Filat) a anuntat pe Facebook ca renunta sa-l mai sustina pentru postul de premier.
Igor Dodon, seful Partidului Socialist (aliat fidel al Moscovei, al doilea cel mai mare grup parlamentar) a anuntat ca nu va vota o eventuala suspendare a presedintelui Timofti in Parlament. Dodon a declarat ca o eventuala suspendare a lui Timofti ar "deschide calea oligarhilor pentru 3 ani", potrivit Pro TV Chisinau.
Timofti ar fi spus intr-o intalnire cu sefii structurilor de forta ca "sunt gata sa mor, dar nu voi permite hotilor sa captureze tara", sustine Ion Sturza intr-o postare pe Facebook
***
Presedintele Timofti va trebui sa-si anunte astazi decizia în privinta celei de-a doua nominalizari a lui Plahotniuc, în timp ce în Parlamentul de la Chişinău se discută despre o posibilă suspendare a preşedintelui iar pe străzi au loc din nou două mitinguri, unul organizat de noul partid Demnitate si Adevar si al doilea de liderul pro-rus Renato Usatii.
Preşedintele Timofti respinge nominalizarea lui Plahotniuc
Presedintele Nicolae Timofti a decis ieri sa respinga nominalizarea lui Vladimir Plahotniuc la functia de prim-ministru al Republicii Moldova. In argumentarea sa, seful statului face trimitere la o Hotarare a Curtii Constitutionale din Aprilie 2013 care arata ca persoanele asupra carora planeaza dubii de integritate nu pot ocupa functii de conducere in stat.
„Făcând uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru”, arata Administratia Prezidentiala de la Chisinau, intr-un comunicat citat de Unimedia.
Hotararea Curtii Constitutionale arata ca “orice mandat politic trebuie sa se bazeze pe standarde ridicate in materie de integritate”. Mai mult, Timofti considera ca Plahotniuc nu intruneste criteriile de integritate necesare desemnarii in functia de premier , avand in vedere si o hotarare din Februarie 2013 a Parlamentului Republicii Moldova prin care oligarhului I s-a dat un vot de neincredere in calitatea sa de prim-vicepresedinte al Legislativului. In consecinta, seful statului propunerii noii majoritati parlamentare sa vina cu o alta propunere de premier pana joi, la pranz, transmite Agora.md.
Joseph Daul, presedintele Partidului Popular European, l-a felicitat pe Nicolae Timofti pentru decizia de a nu-l desemna premier pe Plahotniuc: "Am mare respect pentru decizia presedintelui Timofti de a aplica legea si de a refuza un candidat lipsit de integritate. Prin decizia presedintelui Timofti de astazi statul de drept in Moldova este mai puternic. Integritatea si combaterea coruptiei nu sunt doar vorbe", transmite Hotnews.