Comănescu, la Teheran: "Semnarea acordului nuclear relansează relațiile româno-iraniene"

Tudor Despina | 01.03.2016

Revigorarea relațiilor bilaterale dintre România și Republica Islamică Iran e punctul central al vizitei pe care ministrul de Externe Lazăr Comănescu o face în aceste zile în Orientul Mijlociu.

Pe aceeași temă

 

Marți, Comănescu a fost primit de președintele iranian, Hassan Rouhani. Potrivit MAE, cei doi oficiali apreciază că statele au capacitatea de a dezvolta relațiile economice, dar și în materie de cultură și dezvoltare științifică.

 

Șeful diplomației române a folosit prilejul pentru a saluta politica de deschidere a Teheranului față de comunitatea internațională

 

Comănescu “şi-a exprimat convingerea că semnarea acordurilor nucleare cu Iranul şi debutul procesului de ridicare a sancţiunilor  internaţionale vor avea un impact deosebit de pozitiv în relansarea relaţiilor româno-iraniene în toate planurile”, arată MAE.

 

Un partener important, așa a descris Comănescu Iranul pentru România, atât în plan bilateral, cât și regional, prin pozițiile strategice pe care le dețin cele două state.

 

Ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, a început luni o vizită oficială în Iran. Vizita va decurge în perioada 29 Februarie-2 Martie, timp în care Lazăr Comănescu se va întâlni cu Hassan Rouhani, cu președintele Parlamentului de la Teheran și cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif.

 

De asemenea, șeful diplomației române va avea întrevederi și cu miniștrii iranieni ai economiei și finanțelor. Din delegația lui Comănescu fac parte înalți oficiali din ministerele Energiei și Economiei, conducerea Camerei de Comerț și Industrie a României și reprezentanți ai mediului de afaceri român. E prima vizită a unui demnitar european după alegerile parlamentare din Iran, organizate în 26 Februarie, mai arată MAE.

 

Prețul petrolului, cădere în gol, pe fondul acordului nuclear

 

La 14 iulie 2015, la Viena, statele E3+3 şi Iran au ajuns la un acord final privind dosarul nuclear iranian, denumit Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA). La aceeaşi dată, AIEA şi Iran au semnat o “Foaie de parcurs pentru clarificarea chestiunilor nerezolvate din trecut și din prezent în privinţa programului nuclear iranian”, care completează Acordul dintre E3+3 și Iran.

 

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, la 20 iulie 2015, în unanimitate, Rezoluţia 2231, care andosează acordul din domeniul nuclear semnat de Iran şi E3+3.

 

La începutul acestui an, comunitatea internațională a decis să ridice sancțiunile impuse Republicii Islamice Iran, pe fondul semnării acordului nuclear. La scurt timp, ministerul petrolului de la Teheran a anunțat creșterea exporturilor de țiței cu 500.000 de barili pe zi, pe o piață deja inundată de statele OPEC, fapt ce a dus la căderea prețului petrolului sub 30 de dolari barilul.

 

Iranul "a deschis un nou capitol" în ceea ce privește relațiile sale cu lumea, declara președintele Hassan Rohani la câteva ore după ridicarea sancțiunilor internaționale impuse în dosarul nuclear. Șefa politicii externe a UE, Federica Mogherini, a declarat ridicarea sancțiunilor și conformarea Iranului la regulile internaționale va contribui la îmbunătățirea păcii și securității regionale.

 

Măsura a fost luată după ce AIEA (Agenția Națională penrtu Energie Atomică) a declarat că Iranul s-a conformat acordului pentru prevenirea dezvoltării armelor nucleare. Sancțiunile au fost impuse în 2006 de către ONU, SUA și UE. Cele mai multe guverne occidentale au salutat evenimentul, dar Israelul acuză în continuare Teheranul că încearcă să construiască o bombă nucleară.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22