Ana Blandiana: “Epoca noastră seamănă izbitor cu cea de la finalul Imperiului Roman”

Tudor Despina | 24.03.2016

Ana Blandiana a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitășii “Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj.

Pe aceeași temă

 

În discursul susținut cu această ocazie, poeta a abordat și problema terorismului și a migrației. Ana Blandiana a pledat pentru conservarea valorilor care definesc Europa și pentru păstrarea tradițiilor, transmite Radio România Cluj.

 

Blandiana a susținut în Aula Magna a UBB discursul “Istoria ca viitor”, subliniind provocările cu care se confruntă astăzi Europa. “Este evident că, în implacabila ciocnire a civilizațiilor, Europa pierde văzând cu ochii. Nu pentru că nu are resurse, ci pentru că nu are credință. Și nu mă refer numai la credința în Dumnezeu – deși evident și despre asta e vorba –, ci pur și simplu la puterea de a crede în ceva”, a spus poeta, potrivit sursei citate. Ea a făcut o paralelă între criza prin care trece continentul european astăzi și decăderea Imperiului Roman:

 

Nu este un secret pentru nimeni că epoca noastră seamănă izbitor cu cea de la sfârşitul Imperiului Roman. Acelaşi aer de sfârşit de sezon, de putere, de lume. Tot ce i se întâmplă Europei în ultima jumătate de an este, dincolo de motivaţiile de ordin politic, adesea oculte, un prilej de meditaţie asupra ei însăşi”.

 

Mai mult, “abia începuseră să se estompeze ecourile nazismului și comunismului, cele două atât de rușinoase nebunii ale secolului al XX-lea, că o altă absurditate și mai totală, terorismul, a inaugurat noul secol printr-o crimă fără precedent în istoria umanității, distrugerea Turnurilor gemene. Zecile de atentate cu sutele sau miile lor de morți nu reprezintă nici pe departe un pericol comparabil cu cel al înaintării lente și insidioase a milioane de emigranți ferm hotărâți să nu se integreze și care vor dizolva, din interior, cultura și mentalitățile Europei secolului al XXI-lea, înlocuindu-le cu imperativele unor convingeri de tip medieval”, a continuat Blandiana.

 

Poeta s-a referit și la incapacitatea Europei de a lua decizii necesare pentru a-și asigura supraviețuirea. Ea a făcut trimitere la declinul demografic de pe continent, unde populația europeană îmbătrânește rapid, asta în timp ce comunitățile de refugiați au, în medie, 3-5 copii pe familie.

 

Mai periculos decât terorismul pentru definiția și supraviețuirea Europei este bagajul spiritual și cultural pe care îl aduc noii veniți și care, prin aplicarea libertăților europene și prin dezechilibrul demografic fără speranță dintre băștinași și emigranți, vor înlocui cultura și spiritualitatea europeană”, a mai spus poeta.

 

Ana Blandiana a făcut apel la încredere și fermintate, dar și la toleranță, esențial fiind ca, în Europa, curajul să adere la propria definiție. Astăzi avem o criză de conștiință, a conchis ea, dar acest fapt poate funcționa ca un catalizator: “Șansa noastră e să ne conservăm cultura, ca să ne salvăm prin ea”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22