DIICOT nu exclude discreditarea în legătură cu traficanţii de arme prezentaţi de Sky News

E.b. | 08.08.2016

Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT, a declarat, luni, referitor la un posibil trafic de arme din România prezentat de jurnaliştii britanici de la Sky News, că nu exclude o tentativă de discreditare, pentru că filmarea unor traficanţi pare greu de crezut.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Poliţia Română a anunţat luni, în legătură cu informaţiile despre un posibil trafic de arme în România, transmise de jurnaliştii britanici de la Sky News, că armele prezentate în imagini sunt de vânătoare şi pot fi deţinute legal în ţara noastră de către vânători, colecţionari, precum şi de personalul silvic.

 

Sky News a transmis sâmbătă o anchetă jurnalistică, realizată de  Stuart Ramsay, despre care a spus că a fost filmată în România, în care presupuşi traficanţi de arme le prezintă jurnaliştilor britanici automate, precum AK-47, şi alte arme de asalt pe cere ar intenţiona să le vândă. Armele ar fi fost aduse din Ucraina pentru a ajunge, ulterior, în vestul Europei și în Orientul Mijlociu. Încă de la început, materilul Sky News a ridicat multe semne de întrebare.


Horodniceanu a precizat că deocamdată nu este deschis un dosar penal, urmând să se stabilească modul în care se va proceda în acest caz, după discuţii cu autorităţi din alte state, conform digi24.ro.

 

El a spus că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este o unitate de Parchet, “nu este serviciu de informaţii şi nici poliţie”, astfel că reacţionează după ce este informat, deschide dosare şi începe anchetele după ce este sesizat.

 

Şeful DIICOT a precizat că nu este deschis un dosar penal în acest caz, urmând să se stabilească modul în care se va proceda în continuare după ce va fi luată legătura cu autorităţile din alte state.

“Nu este exclusă nicio variantă, am vorbit cu partenerii noşti instituţionali, cu serviciile de informaţii, cu poliţia. Ne vom face treaba în ce priveşte această chestiune, dar, sincer, nu excludem nici o tentativă de discreditare. Nu s-a dovedit niciunde în vestul Europei unde au existat atentate, că armamentul a pornit vreodată din estul Europei”, a mai declarat Horodniceanu.

 

Întrebat dacă a primit date despre astfel de fapte de la serviciile de informaţii, Horodniceanu a spus: “Până acum nu, dar am avut discuţii despre aceste aspecte, inclusiv astăzi”.

 

Daniel Horodniceanu a mai spus că multe dintre informaţiile prezentate în materialul jurnaliştilor britanici par greu de crezut.

 

“Este de invidiat norocul unor jurnalişti care filmează cu camera în faţă trei traficanţi mascaţi, despre care spun că le-au preluat telefoanele şi le-au încuiat în maşină, deşi nu aveau semnal acolo”, a precizat Horodniceanu.

 

Procurorul şef al DIICOT a mai spus că, din imaginile pe care le-a văzut, poate să spună, ca nespecialist, că acele arme nu par a fi de război, ci de vânătoare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22