Galileo, sistemul european de navigație prin satelit, a intrat in functiune

Vlad Toma | 22.12.2016

Dupa 17 ani de lucru și aproximativ 10 miliarde de euro cheltuiți, Galileo, sistemul european de navigație prin satelit, a intrat în funcțiune acum câteva zile, pe 15 decembrie, utilizând cei 18 sateliți aflați pe orbită și infrastructura terestră aferentă acestora.

Pe aceeași temă

 

In faza sa inițiala, Galileo va funcționa alaturi de alte sisteme de navigație prin satelit, cum ar fi GPS, însa va oferi informații mai detaliate decat acestea, fiind mai modern și mai performant – când sistemul va fi in forma sa finala, pozitia obiectelor va putea fi determinată în timp real cu o aproximație de cel mult un metru, față de cei 10 metri ai GPS-ului american.

 

De informațiile furnizate de acest satelit vor beneficia autoritățile publice europene, cetățenii europeni dar și diferitele companii din UE.

 

Galileo va oferi informații esențiale în cadrul operațiunilor de urgență, pentru detectarea rapidă a persoanelor pierdute pe mare sau în munți.

 

Va asigura un serviciu gratuit de orientare care va putea fi folosit pe telefoanele inteligente sau în sistemele de navigare ale mașinilor, din 2018 urmând a fi găsit pe fiecare model nou de mașină vândută în Europa.

 

 

Galileo va permite de asemenea o mai buna sincronizare a tranzacțiilor bancare și financiare, a telecomunicațiilor și va crește eficiența rețelelor de distribuție de energie.

 

Serviciile de protecție civilă, de ajutor umanitar, poliția si alte autorități publice vor beneficia de asemenea de informațiile transmise de Galileo. Sistemul va oferi informațiile necesare instituțiilor publice în cazul diferitelor urgențe naționale sau a altor situații de criză, cum ar fi atacurile teroriste.

 

Conform Agenției Spațiale Europene, 12 noi sateliți vor fi lansați in anii următori pentru a mări capacitatea acestui sistem și a-l face disponibil în întreaga lume. Sistemul va ajunge în forma sa finala, care va cuprinde 30 de sateliți, în 2020.

 

Galileo este operat de Agenția Spațiala Europeana, avand la baza un proiect al Comisiei Europene.

 

Site-ul Galileo poate fi accesat AICI.

 

[Sursa foto: http://galileognss.eu/]

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22