Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Socialistii germani mizeaza pe tandemul Schulz-Macron pentru conducerea Europei
E.B. - - - -
2017-03-20
International
0

Fostul presedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, contracandidatul Angelei Merkel la postul de cancelar la alegerile din septembrie, a fost ales duminica presedinte al Partidului Social-Democrat German (SPD) cu 100% din voturi.

  

 

La congresul partidului din Berlin, Schulz, in varsta de 61 de ani, a devenit primul candidat postbelic la sefia formatiunii care a obtinut unanimitatea delegatilor SPD. "Consider ca acest rezultat este inceputul cuceririi cancelariei", a declarat noul lider al social-democratilor germani, la aflarea rezultatului, informeaza EFE si DPA.

 

Schulz preia mandatul de la ministrul Afacerilor Externe, Sigmar Gabriel, care s-a aflat in fruntea partidului timp de 7 ani.

 

La congresul partidului, Gabriel s-a pronuntat impotriva continuarii guvernului de "mare coalitie" dupa alegerile generale din septembrie.

 

Actualul guvern de la Berlin este format dintr-o coalitie intre conservatorii crestin-democrati (CDU) ai cancelarului Merkel, aliatul ei bavarez (CSU) si SPD.

 

Schulz dezvaluie cum vrea sa o detroneze pe Merkel, cea mai puternica femeie din lume

 

In discursul sau de adio, Gabriel a declarat in fata celor peste 600 de delegati ai partidului ca a fost de acord cu intrarea SPD intr-o coalitie in 2013, "deoarece SPD nu se afla in politica doar pentru a arunca o privire si pentru a nu se simti confortabil". "Acum, oamenii vor o noua revolutie si cu siguranta nu doresc o continuare a marii coalitii", a adaugat el.

 

 

********************

 

 

Pe de alta parte, centristul Emmanuel Macron, unul dintre favoritii scrutinului prezidential din Franta, a fost aplaudat duminica de militantii social-democrati germani, entuziasmati de binomul pe care l-ar forma Macron si Schulz in cazul in care ambii vor castiga alegerile din tarile lor, relateaza AFP.

 

"Inchipuiti-va: Emmanuel Macron devine presedinte al Frantei si Martin Schulz cancelar (al Germaniei) ; cate lucruri vom putea schimba in Europa!", a declarat Sigmar Gabriel.

 

Perspectiva unui binom Macron-Schulz, lansata de vicecancelarul german si sef al diplomatiei, a fost aplaudata timp de 20 de secunde de militantii social-democrati reuniti intr-o sala din estul Berlinului pentru acest congres extraordinar.

 

AFP comenteaza ca acest sprijin ar putea parea surprinzator in masura in care SPD este in teorie un partid inrudit ideologic cu Partidul Socialist francez, care a desemnat un alt candidat, Benoit Hamon, care insa face campanie cu un program mult mai la stanga decat cel al social-democratilor germani.

 

Emmanuel Macron, in varsta de 39 de ani, fondator al miscarii En Marche!, fost ministru in mandatul presedintelui socialist Francois Hollande, este clasat in centrul esicherului politic francez, aminteste AFP.

TAGS : Martin Schulz PE SPD Angela Merkel binom Europa Emmanuel Macron
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1489
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22