CEDO: Rusia, condamnată și amendată cu 3 milioane de euro pentru masacrul de la Beșlan

Dora Vulcan | 13.04.2017

Rusia nu a protejat dreptul la viață al celor 330 de persoane, dintre care 186 de copii, care au murit în asaltul asupra unei școli din Beșlan, și a dovedit „deficiențe grave” în ceea ce privește modalitatea în care a soluționat criza ostaticilor, a decis CEDO, care a condamnat Moscova la plata a 3 mil de euro.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Rusia la plata a 3 milioane de euro catre reclamanti pentru "deficiente grave" in gestionarea crizei ostaticilor din anul 2004 de la o scoala din Beșlan, soldata cu moartea a peste 330 de civili, dintre care 286 de copii, relateaza AFP. 

 

 

 

CEDO considera ca autoritatile ruse nu au reusit sa previna luarea de ostatici de catre un comando de rebeli proceceni la o scoala din Oșeția de Nord, pe data de 1 septembrie 2004, in conditiile in care "dispuneau de suficiente informatii privind pregatirea unui atac terorist intr-o scoala din aceasta regiune".  CEDO a constatat încălcări în domeniul securității prin lipsă de acțiune, cu toate că amenințarea era cunoscută, deficiențe grave în anchetă, eșecul de a reduce riscurile în timpul operațiunii de salvare și excesul de forță la care au recurs trupele de securitate. De asemenea, CEDO a considerat, de asemenea, ca autoritatile ruse ar fi putut reduce masiv consecintele tragice ale crizei ostaticilor.

 

 

 

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a fost sesizata de 409 cetateni rusi - supravietuitori ai crizei ostaticilor de la Beslan sau rude ale victimelor.

 

 

 

Pe 1 septembrie 2004, un comando de rebeli care luptau pentru independenta Ceceniei a luat ostatici 1.100 de oameni intr-o scoala din Beșlan, in Oșeția de Nord. Criza ostaticilor a durat 3 zile. Pe 3 septembrie, autoritatile au luat cu asalt scoala. Majoritatea victimelor au fost prinse in schimbul de focuri dintre trupele ruse si rebeli, in momentul asaltului. Fortele ruse au luat cu asalt cladirea scolii inclusiv cu tancuri si rachete.  Ostaticii au fost îngrămădiți în sala de sport a școlii, sub explozibili care fuseseră atârnați de coșurile de baschet.​

 

 

 

O anchetă deschisă în Rusia a ajuns de ani de zile într-un punct mort. Nicio oficialitate rusă nu a fost făcută răspunzătoare pentru numărul mare de morți. Timp de mai bine de un deceniu, supraviețuitori și rude ale victimelor s-au întrebat dacă luarea de ostatici ar fi putut fi prevenită și de ce a trebuit să moară atât de mulți oameni în operațiunile de salvare. Supraviețuitorii sunt de părere că numărul mare al victimelor este consecința folosirii excesive a forței de către trupele ruse.

 

 

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat decizia CEDO ca fiind "inadmisibila", subliniind ca Rusia a fost de multe ori tinta unor atacuri teroriste.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22