Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


CEDO: Rusia, condamnată și amendată cu 3 milioane de euro pentru masacrul de la Beșlan
Dora Vulcan - - - -
2017-04-13
International
0

Rusia nu a protejat dreptul la viață al celor 330 de persoane, dintre care 186 de copii, care au murit în asaltul asupra unei școli din Beșlan, și a dovedit „deficiențe grave” în ceea ce privește modalitatea în care a soluționat criza ostaticilor, a decis CEDO, care a condamnat Moscova la plata a 3 mil de euro.

 

 

 

 

 

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Rusia la plata a 3 milioane de euro catre reclamanti pentru "deficiente grave" in gestionarea crizei ostaticilor din anul 2004 de la o scoala din Beșlan, soldata cu moartea a peste 330 de civili, dintre care 286 de copii, relateaza AFP. 

 

 

 

CEDO considera ca autoritatile ruse nu au reusit sa previna luarea de ostatici de catre un comando de rebeli proceceni la o scoala din Oșeția de Nord, pe data de 1 septembrie 2004, in conditiile in care "dispuneau de suficiente informatii privind pregatirea unui atac terorist intr-o scoala din aceasta regiune".  CEDO a constatat încălcări în domeniul securității prin lipsă de acțiune, cu toate că amenințarea era cunoscută, deficiențe grave în anchetă, eșecul de a reduce riscurile în timpul operațiunii de salvare și excesul de forță la care au recurs trupele de securitate. De asemenea, CEDO a considerat, de asemenea, ca autoritatile ruse ar fi putut reduce masiv consecintele tragice ale crizei ostaticilor.

 

 

 

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a fost sesizata de 409 cetateni rusi - supravietuitori ai crizei ostaticilor de la Beslan sau rude ale victimelor.

 

 

 

Pe 1 septembrie 2004, un comando de rebeli care luptau pentru independenta Ceceniei a luat ostatici 1.100 de oameni intr-o scoala din Beșlan, in Oșeția de Nord. Criza ostaticilor a durat 3 zile. Pe 3 septembrie, autoritatile au luat cu asalt scoala. Majoritatea victimelor au fost prinse in schimbul de focuri dintre trupele ruse si rebeli, in momentul asaltului. Fortele ruse au luat cu asalt cladirea scolii inclusiv cu tancuri si rachete.  Ostaticii au fost îngrămădiți în sala de sport a școlii, sub explozibili care fuseseră atârnați de coșurile de baschet.​

 

 

 

O anchetă deschisă în Rusia a ajuns de ani de zile într-un punct mort. Nicio oficialitate rusă nu a fost făcută răspunzătoare pentru numărul mare de morți. Timp de mai bine de un deceniu, supraviețuitori și rude ale victimelor s-au întrebat dacă luarea de ostatici ar fi putut fi prevenită și de ce a trebuit să moară atât de mulți oameni în operațiunile de salvare. Supraviețuitorii sunt de părere că numărul mare al victimelor este consecința folosirii excesive a forței de către trupele ruse.

 

 

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat decizia CEDO ca fiind "inadmisibila", subliniind ca Rusia a fost de multe ori tinta unor atacuri teroriste.

 

 

 

 

TAGS : cedo rusia condamnare oșeția de nord beșlan criza ostatici masacru
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1817
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22