Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Tovarășul de la partid...
Petru Tomegea - - - -
2017-05-16
Scrisori
2

 

... a băut și n-a plătit! Zicerea era foarte frecventă în deceniul bolșevic al României, 1948 -1958, până la retragerea trupelor sovietice din „țara noastră independentă“, dar devenită gubernie stalinistă, când activitatea de partid și de stat era la ordinul comisarilor bolșevici. Astăzi, promotorii ieșirii din NATO și UE, cei ce se strofocă demonstrându-ne că am ajuns o colonie a imperialiștilor SUA și a Occidentului bogat, cei ce suspină după beneficiile relațiilor cu URSS au uitat că în spatele șefilor PCR și al membrilor guvernului, al șefilor de județ, raion și chiar comună se aflau ofițeri sovietici care executau ordinele lui Stalin, nu ale lui Dej. Căci asta a însemnat eliberarea României de sub jugul fascist și frăția cu poporul sovietic.

 

Nu înțeleg și pace de ce acest segment de viață și istorie nu se învață la școală, de ce elevii nu știu nici azi că până și comandanții de pionieri erau sovietici. Mi-o amintesc și acum pe tovarășa Natașa, care, împreună cu „Ceahlăul literaturii românești“, Mihail Sadoveanu, mi-au legat cravata la gât după ce am nădușit recitând poezia: „Iar steluța cea de sus/ Oare ce-o avea de spus?/ Socialismul zice ea/ Se clădește-n țara mea!“. După care o formație de dansatori mititei a jucat cazaciocul în costumație rusească încropită de tovarăși. Să mai amintesc că generația mea a învățat două Abecedare, unul rusesc foarte important, frumos ilustrat, și altul românesc? Cât ai rupe un fir de păr de nu ne-am pierdut limba și identitatea națională.

 

Din păcate, dacă excesele ocupantului sovietic aproape au dispărut odată cu armata de ocupație, obiceiurile protipendadei bolșevice nu s-au pierdut, ci s-au perpetuat din generație în generație, împreună cu statuile lui Lenin, Stalin..., cu cărțile lui Maxim Gorki și ale muncitorului necalificat Mihail Șolohov, ajuns model de scriitor, cu pedagogia lui Makarenko și câteva hectare de tancuri abandonate în bălării. (...)

 

Dintre obiceiurile tovarășilor voi evoca doar două: alungarea și arestarea „reacționarilor“ din primării, instituții, fabrici și uzine, a chiaburilor, liberalilor, țărăniștilor... cu spectacole de masă grotești, în care erau implicați elevii și profesorii: împreună cu muncitorii și țăranii „fruntași“, eram puși să aruncăm cu pietre în arestații plimbați cu cătușe la mâini pe ulițele satelor și ale orașelor. Căci asta era democrația socialistă după care suspină atâția azi, uitând ce le-au pățit părinții și bunicii.

 

La al doilea obicei se face trimitere din titlu: mari mâncăi și băutori, tovarășii dădeau iama în bunurile țăranilor, ale micilor meșteșugari și comercianți. Nenorocirea și mai mare era că nu aveai cui te plânge de abuzuri: noile autorități s-au mutat în casele mai arătoase rechiziționate de la chiaburi și reacționari, de la urgisita burghezo-moșierime și trecute în proprietatea statului, în fapt, a lor. Se aprovizionau cu de toate pe mai nimic, milițienii le asigurau paza, iar versurile din titlu vin ca o formă de protest rămasă peste veac.

 

Venind în contemporaneitate, iată cazul fostului deputat PSD Cristian Rizea și al candidatului PRU George Ciprian Țârdea: au „uitat“ să-și plătească serviciile de aproape 10.000 de euro unui hotel din Vaslui, uitatul fiind o practică a primului reclamată și de alți păgubași. Ea vine să ilustreze o meteahnă a multor politicieni de-ai noștri numită de ei înșiși „moca“. Ei, bine, această „moca“ a devenit un modus vivendi, iar „stricarea“ obiceiului a născut revolte (televizate): vezi cazul caltaboșilor, al acțiunilor MOV (miel, ouă, vin), al „agregatului“ (porc gata tranșat), al butelcilor de pălincă...

 

Petru Tomegea

Aprilie 2017

TAGS :
Comentarii
Omul foarte paros pe burta 2017-05-20
Tovarasi, nu ne-a fost usor ! -

(Rapsodie romana atemporala si din toate timpurile, scrisa de Vasile Roaita in contumacie si dupa decedarea din viata...)

Toovarasi nu ne-a fost usor !
Un, doi, strofa unu - viersul doi
Tovarasi nu ne-a fost usor !
Un, doi, strofa unu viersul trei
Tovarasi...etc..

Refren:

Lupta continua tovarasi ! Uraaaa
Marius Nicolescu 2017-05-16
Mult adevar ati grait in cuvinte, domnule Tomegea. Dar as adauga: se mai face Istoria Romaniei in aceasta tara? Si inca ceva: credeti ca astazi, la treizeci de ani s-a facut dreptate pentru copiii si nepotii celor deposedati de bunurile imobile pentru a face loc "eliberatorilor" sovietici? Ma tem ca azi in casele "burghezilor" si "chiaburilor" locuiesc in aceste case tot tovarasii lui Dej, Ceausescu, Iliescu si urmasii lor. Altfel de ce ar fi dat Legea 112 / 1995 tovarasul Iliescu daca nu pentru a asigura fostilor lui nomenclaturisti siguranta ca vor ramane in vilele nemuncite niciodata de clasa muncitoare. Si asta sfidand (a cata oara?) mostenitorii de drept ai acestor imobile. Imi aduc aminte de o inscriptie de pe un perete al Serviciului de Cadre: "Cadrele au hotarat totul"! Absurdul inca traieste printre noi.
Total 2 comments.
Recomandari
2140
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22