Ofensiva incompetenților

Redactia | 08.01.2019

.

Pe aceeași temă

Cred că sintagma din titlu va denumi în istoria românească perioada celor doi ani de guvernare a PSDragnea. Și pe bună dreptate. Nicicând n-au apărut în spațiul public mai multe dovezi de nepricepere, de neînțelegere a cursului vremii, mai multe și mai grave greșeli de guvernare și de legiferare parlamentară, mai multe și mai grave abuzuri ale legii, mai multă ipocrizie, perfidie, manipulare și bătaie de joc la adresa poporenilor. E adevărat că în spațiul public circulă sintagme cu mult mai dure, dar bunul simț m-a îndemnat să folosesc un eufemism.

Imediat după alegeri, s-a alcătuit un guvern cu oamenii de încredere ai măriei sale, Liviu Dragnea, dar, după șase luni, jupânul s-a întors și l-a demis dintr-o suflare a oastei PSD. Motivul s-a aflat târziu - guvernul nu mai executa punctual comenzile jupânului. A mai alcătuit un guvern, dar și acesta a căzut la fel și din aceleași motive tot după șase luni. Deși ambele au fost prezentate la instalare ca ceva extraordinar, ceva de care România nu mai avusese parte. Ultimul guvern, al treilea, are în frunte un personaj greu de încadrat într-o tipologie anume: dezorientare, gafe, greșeli de exprimare, hazul presei la aproape fiecare apariție, iar miniștrii, cei mai mulți, nu dovedesc nicio competență. În schimb, fac ce li se spune.

De aceea, zestrea electorală a PSD aproape s-a înjumătățit în nici doi ani, iar acum partidul este pe cale să piardă majoritatea în parlament. Chestiune de zile sau, cel mult, de săptămâni. Nu Soros, nu statul paralel, nu spionii internaționali care îi vor gâtul lui Dragnea sunt cauza, ci proasta guvernare. Pe ce se bazează constatarea?

Pe creșterea salariilor pe datorie și imposibilitatea colectării taxelor la buget. Pe faptul că mai toate noile legi ale justiției, toate schimbările codurilor penale au fost declarate greșite de Curtea Constituțională și, în loc ca majoritatea să-i trimită la plimbare pe lawmaker-i, adică pe făcătorii de legi, cei ce în țările democratice sunt considerați somități juridice, în afară de orice dubiu, aceștia continuă să măcelărească legi, să croiască ordonanțe, nicidecum în favoarea tuturor cetățenilor, ci în avantajul câtorva mahări care s-au făcut stăpâni peste guvern, țară și parlament. Cel puțin așa susține președintele și, din ce se vede, are dreptate.

Și nu o spune doar președintele, o spun și comisarii europeni, o spune și Parlamentul European, o spun și MCV, Comisia de la Veneția, ne-o spun și țările prietene, o strigă protestatarii în stradă cu sutele de mii de aproape doi ani, este analizată zilnic în media internațională, dar ofensiva incompetenților continuă fără opreliști.

Liderii lor au alte percepții și încearcă să ni le inducă și nouă prin purtătorii de mesaj, prin politicieni cu sau fără mitralieră, prin mercenari de presă și televiziuni, așa-numiții influenceri: reforma asupra justiției e motivată, cică, prin „zecile de mii de victime ale procurorilor și ale judecătorilor“ condamnate pe nedrept de o justiție politică împreună cu serviciile secrete. Or, România are la ora actuală în jur de 24.000 de deținuți, dintre care peste 90% condamnați pentru delicte comune, precum furturi, bătăi, violuri, înșelăciuni, delapidări... în care factorul politic nu are ce căuta. Așadar, de unde le-a ieșit estimarea de „zeci de mii“?

În schimb, secretarul general al PSD ne spune de-a dreptul că este vorba de majoritatea liderilor de partid cu dosare penale, în cauze legate de corupție și abuzuri, peste 120, „pentru că putem“. Dacă e așa, ei bine, înțeleg de ce PSD îi ține în frunte: ca să scadă în sondaje. Pentru că poate!

Dar nu acesta a fost scopul câștigării alegerilor, ci buna guvernare, creșterea avuției naționale, bunăstarea tuturor cetățenilor, construcția autostrăzilor, modernizarea învățământului, a sănătății și a administrației publice, despre care nici nu mai discută. Singurele preocupări sunt legate de păstrarea puterii politice, prin orice mijloace, și dosarele lui Dragnea și ale celor dimpreună cu dânsul. Numai că timpul nu mai are răbdare.

Petru Tomegea

Decembrie 2018

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22