Urmează o social-democrată scrâșnire din dinți

Petru Tomegea | 17.07.2018

Actuala majoritate de guvernământ a modificat legile și Codurile Penale în așa fel ca liderii și chiar membrii partidelor de la putere să capete imunitate (totală). Dacă Legile Justiției și Codurile Penale trec de CCR și Președinție în forma stabilită de ministrul Justiției și comisia Iordache-Nicolicea-Șerban, România nu mai e stat de drept, ci o țară eșuată la marginea lumii civilizate, o republică a hoților, a mafioților și a corupților. Așa susține strada, așa zice opoziția și așa se vede.

Pe aceeași temă

 

Au modificat legile după poftele lui Liviu Dragnea și ale altor mahări de partid, fără să se consulte cu nimeni, fără amendamentele opoziției și ale CSM, ale Procuraturii, ale ÎCCJ, ale organizațiilor profesionale legitime, ale specialiștilor fără partid, semn că responsabilitatea le va aparține în totalitate. Și consecințele. Își fac iluzii că vom fi tratați în UE și NATO ca Polonia și Ungaria? Ghinion! Acolo mai erau și specialiști în drept care-și cunoșteau meseria și se mai gândeau și la semeni sau la viitor. E clar că va urma o scrâșnire dureroasă din dinți a inițiatorilor.

 

Consecințele vor fi interne și externe, iar unele sunt deja vizibile: pus în fața faptului împlinit, poporul s-a trezit din nou, ieșind cu miile în stradă cu slogane pe care nu le credeam posibile într-o națiune democratică. Acum în ajutorul celor de acasă vor veni și diasporenii. Deja se agită în marile capitale europene. Sunt anunțate revolte masive, iar curajoșii cer din nou „ultima soluție / încă o revoluție“. De, istoria care se uită se repetă.

 

În caz că legile acestea intră în vigoare, opoziția afirmă că România va fi raiul hoților și al mafioților, numai că fiecare victimă a hoției și a corupției va deveni într-un viitor nu prea îndepărtat un activist civic, un protestatar care vociferează împotriva abuzurilor legislative ale PSD. Ceea ce înseamnă că partidele din actualul arc guvernamental și-au tăiat craca de sub picioare în viitoarea campanie electorală. Deja prezența lor în public e marcată de „huo!“. Nu e nicio bucurie. O bucurie era dacă ceea ce au făcut ei servea tuturor cetățenilor, nu doar celor cu dosare penale.

 

Și cum mii de dosare penale vor trebui anulate, iar hoții vor sta la masă cu oamenii cinstiți, conducând guverne, ministere și activități parlamentare, societatea românească se va confrunta cu recrudescența infracționalității, a criminalității, cu nesiguranța vieții, a zilei de mâine și a bunurilor personale. Vom vedea un peisaj din lumea a treia cu furăciuni organizate la nivel înalt, iar bogățiile României vor fi transferate pe numele hoților la loc sigur în paradisuri fiscale străine, unde câteva zeci s-au și mutat. Cum s-a mai întâmplat în primii ani de după revoluție. Să vezi atunci „creștere“ a nivelului de trai și a consumului! Nu exclud varianta eșecului celui mai mare și mai tare partid, care, în loc să guverneze țara, a satisfăcut doar interesele personale ale câtorva lideri.

 

Partea cea mai dificilă pentru actuala majoritate de guvernământ și pentru guvern, însă, va fi cu siguranță atitudinea dură a organismelor euroatlantice. Deja numeroase voci ale opoziției și ale mediilor românești, ale intelectualității cer intervenții mai hotărâte ale forurilor UE, iar emisarul SUA Wess Mitchell le-a dat grai: România trebuie să-și întărească nu numai forțele de apărare, ci și justiția și statul de drept. Firește, CE nu se poate amesteca în aceste bâlbâieli legislative interne, dar are la îndemână MCV, în funcție de care se vor acorda și finanțările, iar partea cu banii e cea mai dureroasă. Nu sunt excluse retorsiuni precum activarea Articolului 7 din tratatele UE. După care va urma o lungă scrâșnire social-democrată de dinți. E clar că lebăda neagră s-a cuibărit la sediul PSD din Kiseleff, alungând cucuveaua iliesciană.

 

În aceste condiții deloc favorabile liderilor actualei majorități a picat ca un trăsnet condamnarea forțosului președinte al PSD, Liviu Dragnea, cel ce se vrea un Erdoğan, un Putin sau măcar un Viktor Orbán al României, condamnare care pune cu fruntea în țărână social-democrația românească. Nu cred că acest mare partid va rămâne pentru multă vreme strâns unit în jurul condamnatului, la fel cum nu cred că această formațiune e lipsită cu totul de minți luminate care-l pot întoarce cu fața la Europa.

 

Petru Tomegea,

Iulie 2018

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22