Oficiali ai SUA: suspectul în atentatul sinucigaș de la Manchester este Salman Abedi

Dora Vulcan | 23.05.2017

Suspectul autor al atentatului comis luni seară la Manchester și soldat cu 22 de morți și cel puțin 59 de răniți a fost identificat drept Salman Abedi, a anunțat marți agenția de presă Reuters. Acesta este cetatean britanic de origine libaneaza si are 22 de ani

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Politia britanica a confirmat marti seara ca cel care a omorat 22 de persoane in atacul sinucigas cu bomba comis in Manchester a fost identificat drept Salman Abedi, in varsta de 22 de ani.

"Pot sa confirm ca individul suspectat de comiterea atrocitatii de aseara este Salman Abedi, in varsta de 22 de ani", a declarat presei seful Politiei din Manchester, Ian Hopkins, adaugand ca nu va oferi si alte detalii despre Abedi la acest moment.

"Prioritatea noastra, precum si a departamentului antiterorism din politie si a partenerilor nostri in domeniul securitatii, este in continuare de a stabili daca acesta a actionat singur sau in cadrul unei retele mai largi", a explicat comisarul de politie.

 

Conform declarațiilor a doi oficiali din SUA care au ținut legătura cu autoritățile britanice, Abedi ar fi venit cu trenul de la Londra la Manchester, scrie Reuters.

 

 

Salman Abedi s-a născut la Manchester în 1994, din părinți libieni care au fugit din calea regimului lui Gaddafi, potrivit cotidianului The Telegraph.

 

 

Despre Salman Abedi, vecinii acestuia spun că l-au auzit rostind rugăciuni islamice, cu câteva săptămâni înaintea atacului. 

 

 

Abedi era în atenția autorităților, relatează Daily Mail, iar ofițerii antitero care anchetează acest caz analizează sute de ore de înregistrări de pe camerele de supraveghere, pentru a reconstitui drumul atacatorului până a ajuns la stadion.

 

 

Experții criminaliști au cercetat deja casa părinților săi iar unul dintre ei a ieșit cu o carte în mână din casă: ”Know your chemicals”. Jurnaliștii de la Daily Mail scriu că nu se știe dacă e cartea expertului sau a fost găsită în casa atentatorului.

 

Statul islamic și-a asumat răspunderea pentru atacul mortal de luni de la Manchester Arena și a spus că a fost efectuat cu un dispozitiv exploziv plantat la concert, potrivit unei declarații pe care grupul a postat-o pe Telegram Messenger, citat de Reuters.

 

 

"Unul dintre soldații califatului a reușit să pună un dispozitiv exploziv într-o adunare a cruciaților din orașul Manchester", se spune în revendicare.

 

 

13.55- Un cetățean român a fost găsit teafăr, după ce Ambasada României la Londra a fost sesizată cu privire la dispariția acestuia. 

 

 

„O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Londra s-a deplasat la Manchester pentru a asigura contactul dintre misiunea diplomatică română și autoritățile locale din Manchester. Până în prezent la nivelul Call Center-ul CCSCRS a fost recepționată o singură solicitare de asistență din partea unui cetățean român cu privire la situația unui membru de familie, aflat în Manchester. Solicitarea a fost redirecționată, prin intermediul modulului dedicat gestionării situațiilor de criză, către Ambasada României la Londra. În urma demersurilor efectuate de misiunea diplomatică română a rezultat faptul că cetățeanul român este în afara oricărui pericol”, precizează MAE într-un comunicat de presă.

 

 

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe „condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist care a avut loc în noaptea de 22 mai la Manchester, Marea Britanie, soldat cu pierderi de vieți omenești şi numeroşi răniţi și reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului”.

 

 

Ministerul Afacerilor Externe reiterează că cetățenii români afectați de incidentul produs în seara de 22 mai 2017 în localitatea Manchester pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: 0044 20 76029833; 0044 20 76027328; 0044 20 76036694; 0044 20 76025193; 0044 20 76030572; 0044 20 7602 2065.

 

 

 09.00: Autoritățile britanice au confirmat că a fost vorba de un atac sinucigaș. A fost un singur atacator, care a și murit. 

 

 

„A fost folosit un dispozitiv explozibil improvizat pe care l-a detonat provocând această atrocitate. Nu vom da nume. Este o anchetă în desfășurare. Prioritatea noastră este ca împreună cu poliția anti-teroristă să aflăm mai multe detalii despre agresor. Cer publicului să rămână alert și să anunțe poliția în legătură cu orice informație care ar putea fi utilă. De asemenea, cei care au filmări sau imagini de la incidentul de aseară sunt rugați să le aducă la poliție. Nu pot să ofer multe informații despre victime, dar putem confirma că sunt copii printre victime”, a transmis șeful Poliției din Manchester. 

 

 

 O puternică explozie s-a produs luni seara în timpul unui concert care avea loc la Manchester. Deflagrația s-a soldat cu 22 morți și 59 răniți. Este cel mai grav atentat pe teritoriul britanic de la atacurile din 7 iulie 2005 de la Londra, când 52 de oameni și-au pierdut viața și aproape 700 au fost răniți.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22