Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


In aceasta saptamana, Guvernul ar putea infiinta Fondul Suveran de Dezvoltare prin ordonanta
E.B. - - - -
2017-08-01
Actualitate Interna
0

Guvernul ar putea adopta in sedinta din aceasta saptamina o ordonanta de urgenta pentru infiintarea controversatului Fond Suveran de Dezvoltare si Investitii, potrivit unor surse din PSD.

  

Guvernul ar urma sa adopte aceasta ordonanta de urgenta daca Parlamentul se reuneste in sesiune extraordinara. La acest moment mai exista posibilitatea ca proiectul privind infiintarea Fondului, ceruta insistent de Liviu Dragnea, sa fie aminat de premierul Tudose, potrivit surselor din PSD, scrie HotNews.

 

Premierul Tudose declarase in urma cu o saptamina ca Fondul Suveran de Investitii nu va fi adoptat prin ordonanta de urgenta, ci va fi ajunge in dezbatere in Parlament, intrucat este "un lucru mult prea important".

 

Nu e clar daca premierul s-a razgindit sau e vorba despre o confruntare intre diferite curente de opinie din interiorul PSD, liderul partidului, Liviu Dragnea, fiind promotorul unei infiintari cit mai rapide a Fondului.

 

Proiectul de infiintare a Fondului, prezentat deja in prima lectura in Guvern, a fost trimis la Eurostat (echivalentul european al Institutului National de Statistica) pentru un punct de vedere. Nu avem la acest moment informatii despre un eventual raspuns al Eurostat.

 

Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii este unul dintre principalele proiecte de campanie ale PSD. Prezentat ca o initiativa care urmeaza modelul norvegian, Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) ar urma sa gestioneze participatiile statului in companii.

 

Draftul proiectului de infiintare a FSDI arata ca una dintre cele mai periculoase prevederi e ca Fondul va putea sa vanda actiuni sau active ale companiilor de stat care se vor afla in proprietatea sa, precum Hidroelectrica sau Tarom, fara sa se supuna legislatiei in vigoare referitoare la privatizarea societatilor comerciale. Vanzarile de participatii vor fi facute in asa fel incat Fondul sa nu-si piarda calitatea de actionar majoritar, conform HotNews

 

O alta capcana a proiectului de lege: sefii Fondului (o societate pe actiuni) vor fi numiti dupa reguli interne, fara sa treaca prin proceduri de selectie conform legislatiei privind guvernanta corporativa.

 

TAGS : Guvern ordoanata Fond Suveran de Dezvoltare Tudose Dragnea
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
806
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22