Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Luxemburgul, a opta ţară europeană afectată de scandalul ouălor contaminate cu Fipronil
I.G. - - - -
2017-08-10
International
0

Luxemburgul s-a alăturat listei cu ţări europene afectate de scandalul ouălor contaminate cu Fipronil, au arătat teste efectuate într-un supermarket şi la producători de alimente la care sunt folosite ouă, relatează RTBF.

 

Ducatul devine astfel a opta ţară europeană unde au fost vândute ouă contaminate. Guvernul a anunţat că „ouă contaminate au fost scoase la vânzare pe piaţa luxemburgheză” în supermarketurile Aldi şi Cactus. Ce nu s-a vândut deocamdată, a fost restras. Supermarketuri din Germania, Olanda, Belgia, Suedia şi Elveţia au retras milioane de ouă de pe rafturi, după ce s-a aflat că ar fi contaminate cu Fipronil, o substanţă potenţial periculoasă pentru oameni, scrie News.ro.

 

Fipronil este folosit în produsele veterinare pentru a combate puricii, păduchii şi căpuşele. Însă UE interzice folosirea sa pentru tratarea animalelor destinate consumului uman, precum găinile. În cantităţi mari, insecticidul este considerat „cu un grad moderat de periculozitate” şi poate afecta rinichii, ficatul şi tiroida oamenilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit primelor informaţii ale anchetei, substanţa toxică a fost introdusă în fermele avicole de o companie olandeză, Chickfriend, pentru tratarea păduchilor roşii, un parazit care afectează găinile.

 

Alte ţări europene - precum Austria, Polonia, Portugalia, Bulgaria şi România - au anunţat că efectuează analize, în pofida faptului că niciun ou importat în mod direct în acest ţări nu este contaminat, potrivit agenţiilor de securitate alimentară. În Elveţia, marii distribuitori au retras din vânzare ouă importate din ţările afectate, cu titlu preventiv.

TAGS : luxemburg polonia austria romania bulgaria portugalia oea organizatia mondiala a sanatatii oms
Mai multe din International
Comentarii
Total 0 comments.
2373
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22