Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Soluţia Madridului pentru deblocarea crizei secesioniste: alegeri anticipate în Catalonia
Dora Vulcan - - - -
2017-10-06
International
1

Guvernul spaniol le-a cerut vineri separatiștilor catalani, care amenință cu declararea unilaterală a independenței Cataloniei, să-și dizolve parlamentul și să convoace alegeri în această comunitate autonomă a Spaniei pentru a depăși criza dintre Madrid și Barcelona, relatează AFP, preluată de Agerpres.

 

 

 

"Ar fi bine să începem să închidem rana trecând prin Parlamentul Cataloniei (...) prin alegeri regionale", a declarat Inigo Mendez de Vigo, purtătorul de cuvânt al guvernului, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sfârșitul unei reuniuni a Consiliului de Miniștri.

 

Referendumul pentru independență, desfășurat pe 1 octombrie fără liste electorale, fără observatori și care a fost declarat anticonstituțional de justiția spaniolă, urma să aibă ca rezultat la începutul săptămânii viitoare o declarație unilaterală de independență a Cataloniei.

 

Discuțiile care durează de mai mulți ani între guvernul central și cel catalan au provocat în Spania cea mai gravă criză politică după tentativa de lovitură de stat din februarie 1981.

 

Premierul spaniol Mariano Rajoy refuză să discute despre un referendum pentru autodeterminare în Catalonia, argumentând că Legea supremă îl interzice și că toți spaniolii ar trebui să se pronunțe cu privire la viitorul țării lor.

TAGS : spania catalonia referendum independenta madrid alegeri anticipate
Comentarii
Natu Iulian 2017-10-07
Cu o Monarhie madrileana si cu un guvern nedemocratic,, se spera cu aceasta cerere ca vor veni altii, mai moderati, in parlamentul si guvernul Cataloniei. Alegerile anticipate, care ne-ar folosi si noua, ar putea insa aduce si personaje mai radicale. Dar dupa "Referendum" si mai ales dupa o greva cu 15 000 de participanti, din milioanele de catalani!, ce s-a intamplat la Barcelona seamana cu 15 Martie la noi. Pentru vorbitorii de Limba Magheara nu este o problema cu tara de origine, pe cand catalonii nu au tara lor decat in Spania. Pot trage linii de demarcatie, dar ce te faci cand esti mic. Cred ca o alianta politica poate rezolva problema.Catalania trebuie sa aiba reprezentanti in guvernul de la Madrid, sa aiba reprezentanti in conducerea parlamentului de la Madrid, pentru a participa la hotararile la nivel national, iar regele trebuia sa se implice total. Era vorba despre " copii" lui!
Total 1 comments.
Mai multe din International
2425
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22