Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Manifestaţie la Kiev în sprijinul fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili
Dora Vulcan - - - -
2017-12-10
International
0

Mii de persoane au manifestat, duminică, la Kiev, pentru fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili şi împotriva liderului ucrainean Petri Poroşenko. Manifestanţii au defilat cu bannere antiguvernamentale şi anticorupţie şi cu pancarte cu chipul lui Poroşenko în spatele gratiilor, informează AFP.

 

 

 "Autorităţile au depăşit linia roşie. Nu trebuie ca opozanţii să fie închişi", a declarat soţia lui Saakaşvili, Sandra Roelofs.

 

 Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a fost arestat vineri la Kiev  

 

Fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili, devenit opozant al guvernului presedintelui ucrainean, Petro Porosenko, a fost arestat vineri la Kiev de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), dupa ce marti acesta scapase din mainile politistilor veniti sa-l aresteze, transmite EFE.  

 

"Agentii Politiei Nationale au descoperit locul unde se ascundea Saakasvili, in strada Otradnaya din Kiev, si l-au retinut. Arestatul se afla intr-un centru de detentie temporara", a informat, intr-un comunicat, procurorul general al Ucrainei, Iuri Lutenko, conform Agerpres.

 

Partidul de opozitie condus de Mihail Saakasvili, Miscarea Noilor Forte, le-a cerut vineri simpatizantilor sa initieze o actiune de protest si sa se adune la locul interogatoriului.

 

Potrivit unei relatari AFP de miercuri, 13 persoane fusesera ranite in ciocniri la Kiev in timpul unei noi incercari a autoritatilor de a-l retine pe fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili.

 

Acesta este banuit ca a vrut sa "preia puterea prin forta" in timpul recentelor manifestatii de la Kiev impotriva coruptiei, a indicat procurorul general al Ucrainei, Iuri Lutenko, care l-a acuzat pe Saakasvili ca este finantat de fostul presedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, inlaturat de la putere in 2014 in urma manifestatiilor proeuropene de la Kiev.

 

Fostul presedinte al Georgiei, opozant declarat al lui Porosenko dupa ce acesta i-a retras cetatenia ucraineana, fusese retinut pentru scurt timp marti dimineata in urma unei perchezitii la domiciliul sau din Kiev, in cadrul unei anchete penale despre care Saakasvili sustine ca este o inscenare facuta la ordinul presedintelui ucrainean. El a fost eliberat sub presiunea sutelor de sustinatori care au blocat furgoneta care il transporta.

 

Georgia i-a cerut Ucrainei arestarea si extradarea lui Saakasvili, acuzat de justitia de la Tbilisi pentru ''abuz de putere'', acuzatie despre care el afirma ca este motivata politic.

 

Mihail Saakasvili, un reformator charismatic ajuns la putere in 2003, a condus Georgia timp de un deceniu, fiind criticat pentru stilul sau autoritar si mai ales pentru razboiul dezastruos cu Rusia din 2008.

 

Dupa ce si-a parasit tara, unde a cazut in dizgratie, Saakasvili (49 de ani) a mers in Ucraina, unde a obtinut cetatenia si unde a fost numit in mai 2015 guvernator al regiunii Odesa (sud). El a demisionat din acest post in noiembrie 2016, acuzandu-l pe presedintele ucrainean, Petro Porosenko, ca ii 'jefuieste' pe ucraineni. Porosenko i-a retras in iulie 2017 cetatenia ucraineana, facandu-l apatrid, deoarece Saakasvili isi pierduse deja si cetatenia georgiana. Tot cu ajutorul sustinatorilor sai, el a reusit in luna septembrie sa intre in Ucraina dinspre Polonia, autoritatile de la Kiev nereusind sa-l opreasca la granita.

TAGS : ucraina arestare presedinte georgian mihail saakasvili kiev proteste
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1456
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22