Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFApusul epocii Dragnea. Ce păzește opoziția?
2018-01-09
9
La un an de la victoria în alegerile din 2016, când a obținut aproximativ 3.220.000 de voturi, echivalentul a 45,6% din numărul celor prezenți la urne și a doar 18% din electoratul înscris pe liste, PSD are astăzi 39% (potrivit IMAS).

 A revenit în marja scorului său tradițional, care înseamnă însă foarte puțin, în condițiile în care absenteismul se menține ridicat. Asta ar fi partea plină a paharului. Partea goală e că totuși scorul este mare, dacă luăm în calcul că în anul petrecut la guvernare PSD a declanșat și traversat o serie de crize unice în istoria partidului și chiar a postdecembrismului. A reușit să scoată în stradă sute de mii de oameni - cele mai ample proteste din 1990 încoace - în contextul Ordonanței 13 -, să-și dărâme propriul guvern prin moțiune de cenzură, să-și ostilizeze mediul de afaceri și angajații din privat prin măsurile fiscale, să-și pună în cap partenerii externi - Departamentul de Stat al SUA, Comisia Europeană, ambasadele occidentale de la București -, care au lansat avertismente dintre cele mai dure în privința independenței justiției și a statului de drept. Obsedat de subminarea justiției și măcinat permanent de lupta pentru putere din interior, PSD a nemulțumit mai toate categoriile sociale, cu excepția unui nucleu dur format din privilegiații politici, parte din bugetari și asistații social, motiv pentru care începe cel mai complicat an al guvernării sale într-o poziție șubrezidă, deși încă stabilă.

 

Relansata luptă dintre Dragnea și Tudose nu se va tranșa în termen scurt în favoarea niciunuia. Premierul nu a obținut restructurarea guvernului, care ar însemna înlăturarea unor oameni ai lui Dragnea din poziții-cheie de miniștri și din eșaloanele doi și trei, sau o conducere colectivă formată din baroni și nici un Congres extraordinar, așa cum nici liderul PSD nu va obține debarcarea lui Tudose, care l-ar aduce la mâna președintelui Iohannis, cu care se află într-un conflict deschis. Dragnea se străduiește să-și securizeze baronii care i-au rămas fideli, Tudose să-i atragă de partea sa și să câștige teren metru cu metru. Vremea compromisului va mai dura, s-a confirmat la Comitetul Executiv de la începutul săptămânii, dar nu dincolo de jumătatea acestui an.

 

Motivul este simplu: penalul Dragnea, la ușa căruia se adună noi dosare și viitoare sentințe, nu poate deveni candidat la prezidențiale. Dragnea nu are profilul unui prezidențiabil, e modest intelectual, cu educație și cultură precare, fără a ști vreo limbă străină, prost văzut în cancelarii din cauza condamnării și a recentelor probleme cu justiția, dar mai ales e lipsit de orice șansă în fața lui Iohannis. De altfel, este plasat în sondaje (chiar și în cele de casă) cu o cotă la jumătate din cea a partidului. În alegeri Dragnea va fi un balast, nu o locomotivă. PSD știe bine asta, la fel cum știe că nu poate amâna mult găsirea și desemnarea unui candidat, demers deloc simplu. Asta deși o are la îndemână pe Firea, ale cărei șanse sunt însă reduse la nivel național. Zilele lui Dragnea în fruntea partidului sunt din această cauză numărate, cutuma fiind că șeful PSD este și candidatul la prezidențiale. Dacă se va face rabat de la ea, PSD va traversa campania electorală zdruncinat de previzibile conflicte interne, ceea ce nu-l va ajuta. 2018 va fi anul apusului epocii Dragnea.

 

Greu se putea imagina un context politic mai favorabil pentru opoziție decât șirul de scandaluri, gafe și degringolada creată de PSD. O adevărată mană cerească; opoziția ar fi trebuit teoretic să prindă aripi în sondaje. Nu a fost așa. PNL a crescut modest față de scorul obținut în alegeri, iar USR a scăzut. Cele două partide nu au reușit nici capitalizarea nemulțumiților față de PSD, nici atragerea unui electorat nou din rândul protestatarilor. De ce? Mulți analiști consideră că stagnarea opoziției s-ar datora absenței liderilor, a vectorilor de opinie, a unui proiect alternativ, a unor complicități cu social-democrații pe teme de justiție, în cazul PNL, și a lipsei unei ideologii, în cel al USR. Ambele partide au irosit mult timp reglându-și conturile în lupte pentru putere. Până spre finalul lui 2017, opoziția a acționat haotic, reactiv, dezbinată de orgolii meschine și fără a fi capabilă să se proiecteze ca alternativă reală la PSD. Apropierea alegerilor o va obliga însă la reconsiderări. Cum vor arăta acestea e greu de spus, găsirea unui numitor comun în antipesedism și pro-justiție e necesar, dar nu și suficient.

 

Istoria ne arată că PSD a putut fi învins doar de opoziția unită, așa-numita „dreaptă“, dar chiar și atunci la limită. Convenția Democrată, Alianța D.A. stau mărturie, dar nici ele nu au avut o majoritate confortabilă. Începând însă din 2012, de la monstruoasa coaliție USL (PNL-PSD), lucrurile s-au mai complicat. În urma concubinajului, „vechii“ liberali și-au pierdut identitatea de dreapta și bună parte din electorat, pe care nu au reușit să le recupereze nici până astăzi. Fuziunea cu PDL, decimat la vremea respectivă de rezultatul din alegerile locale și de cuplul Băsescu-Udrea, care a înființat Mișcarea Populară, nu a dus la rezultatele scontate. Ca dovadă, cele două partide reunite în actualul PNL au obținut în 2016 scorul unuia singur. Și acolo a înțepenit, chiar și după răsunătoarea victorie la prezidențiale a lui Iohannis și după dezastrul primului an de guvernare pesedist. USR, la rândul său, nu a reușit nici măcar să-și conserve scorul bun din alegerile generale, și-a irosit timpul și energiile în dezbateri sterile pe tema familiei tradiționale, a refuzat cu obstinație o clarificare ideologică și și-a canibalizat electoratul. Sub noul lider, Dan Barna, se observă însă o ieșire din imobilismul indus de Nicușor Dan și o poziționare mai clară în ce privește abordarea temei justiției.

 

Între PNL și USR este însă o falie care ține de generație, de activism și de marketing politic, dar în principal este vorba de faptul că ele împart același electorat și, în consecință, se tem unul de altul mai mult chiar decât de PSD. Care este însă soluția pentru a împiedica PSD, cu sau fără Dragnea, să ajungă din nou la putere? În primul rând, depășirea orgoliilor (de ambele părți), a pretențiilor care țin de aritmetica electorală, conștientizarea urgenței, a pericolului reprezentat de PSD pentru statul de drept și poziția României în plan extern și apoi găsirea acelor puncte comune care să facă posibilă o alianță electorală. Nu e nevoie de analize complicate pentru a vedea că este unica soluție.

 

O alianță electorală care să cuprindă PNL, USR și Platforma lui Cioloș (care se va transforma în partid în prima jumătate a acestui an) s-ar putea contura ca alternativa așteptată de public la dominația PSD, ar putea avea proiecte și strategii comune și coerente, plus un bazin mai larg de vectori de opinie și expertiză. Spre deosebire de PSD, această alianță nu trebuie să caute un candidat la prezidențiale, îl are deja pe Klaus Iohannis, care la rândul său are nevoie de o mașinărie de partid în alegeri. Ca întotdeauna, principalul obstacol în calea unei astfel de formule este meschinăria și îngustimea minților unor lideri.

TAGS : Dragnea Tudose opozitie guvern fiscalitate premier PSD alegeri candidat prezidentiale iohannis baroni coalitie PNL USR justitie
Comentarii
silenzio-stampa 2018-01-16
doar congresul psd poate sa-l apuna pe dragnea si nu conteaza cine conduce psd pentru coana pora - misiunea ei e scuipatul la picior ... nu sunt convins de problemele legale ale nici unui politician ... ele apar la momente ce nu sunt simple coincidente si apoi devin "permanente" sau au rezultat indoielnic. din pacate nu exista nici jurnalism care a explice aceste contradictii. cu mici exceptii gen pippidi si clistoiu, care mai fac un efort de imaginatie, restul este lozincarie. deocamdata psd are presedinte si guvernele sunt puse si date jos de partid. acest lucru este foarte normal in democratie si definitia statului "paralel" se refera la mecanisle de manipulare si control din afara jocului democratic. exista si un motiv simplu pentru care psd e la putere. se numeste politica. bravo lor!
LIVIU 2018-01-12
Va amintiti ce a spus Voiculescu in momentul in care a iesit din puscarie ? Daca nu, va spun eu :"urmeaza un razboi pe viata si pe moarte cu DNA-ul si cu Basescu". Asadar, singura cale de a scapa de Dragnea si de toate efectele existentei acestuia este scoaterea din joc a lui Voiculescu. Fara banii si siretenia acestuia, Dragnea ramine doar un arendas de Teleorman. Asadar, VOICULESCU !!!
BASCA 2018-01-12
Uselizatii din PNL se inchina la PSD ca la sfintele moaste,ai muscat din marul otravit,o mierlesti sigur.Johannis pare un zeu care priveste de pe o stanca forfota din targovete,va cobori curand ca un muritor ce este la o casa de protocol.Ciolos baga viteza!
Felix 2018-01-09
Mai sunt doua cauze pentru care opozitia nu castiga din dezastrul PSD: 1. atitudinea aroganta a adversarilor PSD; cu expresii ca "asistatii sociali" nu se atrag voturi, ci doar ura, deopotriva ura impotriva celor ce primesc asistenta sociala cat si ura impotriva adversarilor PSD. // 2. Eroarea potrivit careia solutia ar fi "unirea fortelor de dreapta" ca si cum problema PSD ar fi ca e de stanga. problema PSD e ca e corupt si prost, asta nu are nimic de-a face cu dreapta si cu stanga. BTW, nivelul asistentei sociale in Romania e printre cele maimici dinEU, care partid de stanga conduce Romania??
emil 2018-01-09
Ce rost mai are opozitia cand Dragnea reprezinta 90% din romani.
Dan Plesoianu 2018-01-09
Nu as fi atit de sigur ca Iohannis trebuie considerat un candidat unic si castigator sigur al alegerilor prezidentiale viitoare. In afara de faptul ca este relativ aratos, si practica (cinste lui) sporturi elevate (tenis, schi, turism montan), nu prea a convins cu nimic. Cred ca este foarte usor a se gasi o persoana mult mai potrivita pentru functia de presedinte al Romaniei. Eu as vedea (si aprecia) totusi o persoana la nivel de profesor universitar, sau echivalent, mai vocala, cu idei proprii, dar si cu (mai ales) renume in materie de reguli democratice (cunoscute si aplicate). Cineva al carui nume sa fie cunoscut si apreciat chiar pe plan european si mondial, care sa scoata Romania din anonimat si nimicnicie.
MIHAI 2 2018-01-09
Ar trebui condamnat Orban in recurs , situatie in care dl Iohannis ar putea prelua energic PNL ul - ceilalti Ciolos si USR sunt oricum in aceeasi barca , mai ales dupa dizlocarea lui Nicușor Dan trimis in misiune misiunea sa construiasca STANGA CURATA .
max 2018-01-09
Pai cum ar putea USR sa se aseze la masa cu asa zisii liberali care numai liberali nu sunt
croiti doar pe ocuparea de functii si rocada cu colegi lor din psd cu care se-mpaca de minune.
Oameni din USR incearca o opozitie uneori mai stingace,dar nu sunt de falsitatea liberalilor
poate acum c-au iesit din clinciurile interne sa fie si mai vizibili
nicolaie apolzan 2018-01-09
Dna Pora lipsiti prea miult cu scrisul dv.foarte analiotic si pertinent.In consecinta va asteptam.
Total 9 comments.
Recomandari
4466
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22