Lavrov critică politica americană în marile dosare internaționale: SUA refuză realitatea

Dora Vulcan | 15.01.2018

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a criticat violent Statele Unite, luni, denuntand pozitia americana asupra marilor dosare internationale - Iran, Siria, Coreea de Nord - si acuzand Washingtonul ca refuza "realitatea unei lumi multipolare", scrie AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

 In conferinta de bilant pentru 2017, seful diplomatiei ruse a profitat practic de toate intrebarile pentru a critica Statele Unite, cu care relatiile raman la un nivel minim, la aproape un an de cand Donald Trump a devenit presedinte, scrie Hotnews.ro. 

 

"Din pacate, colegii nostri americani si aliatii lor continua sa doreasca sa ne impuna vederile lor bazandu-se exclusiv pe dictat si ultimatum. Nu vor sa asculte punctele de vedere ale celorlalte centre ale politicii mondiale", a declarat Lavrov, care a adugat ca "nu vor nici macar sa recunoasca realitatea unei lumi multipolare".

 

"Folosesc numeroase metode, de la amplasarea unui sistem global de aparare antiracheta la sanctiuni unilaterale, la extrateritorialitatea propriei lor legislatii si la amenintari de rezolvare a oricarei probleme internationale doar dupa scenariul lor", a comentat el.

 

In opinia sa, anul 2017 a fost unul "complicat", avand in vedere "numarul focarelor de tensiune in diferitele regiuni ale lumii" si sustinand ca "amenintarile Washingtonului au agravat serios situatia", citand criza din peninsula coreeana.

 

Ministrul rus a criticat si proiectului scutului antiracheta din Asia, care ar urma sa fie extins in Japonia, acuzand totodata Washingtonul ca isi continua politica de schimbare a regimului din Siria.

 

Serghei Lavrov a vorbit indelung despre Iran, exprimandu-si ingrijorarea dupa ultimatului presedintelui Donald Trump pentru a obtine o inasprire a acordului nuclear iranian.

 

"Ultimele declaratii nu starnesc optimismul si nu intaresc stabilitatea" acordului, a declarat el, avertizand ca Moscova "va continua sa se asigure ca Statele Unite accepta realitatea si realitatea este ca Iranul isi indeplineste obligatiile".

 

Aceste comentarii vin la cateva zile inainte de prima aniversare a preluarii presedintiei americane de catre Donald Trump, considerat in timpul alegerilor drept un apropiat al Moscovei. Mai multi membri ai echipei sale de campanie sunt vizat de o ancheta legata de o intelegere secreta cu Rusia.

 

Dar relatiile cu administratia Trump sunt mai complicate decat in vremea lui Obama, crede Lavrov. "Actiunile administratiei actuale sunt, din nefericire, in linia administratiei Obama, in ciuda liniei presedintelui Trump din campania electorala. In anumite domenii, ea exercita chiar mai multa presiune", a declarat acesta.

 

Intrebat de CNN daca Moscova regreta alegerea lui Donald Trump, Serghei Lavrov a suras inainte de a raspunde ca "a regreta ceva - nu asta fac diplomatii".

 

"Lucram cu faptele si cu faptele pe care le vedem astazi. De aceea facem ce este necesar pentru a prezerva interesele Rusiei in conditiile actuale", a sustinut el.

 

Lavrov a acuzat de asemenea Statele Unite ca le este "frica" de o competitie deschisa in mai multe domenii, in special in cel energetic si al aprovizionarii cu gaz in Europa.

 

Lavrov a acuzat faptul ca "gazul natural lichefiat din Statele Unite este impus (Europei) in locul gazului natural rusesc, desi GPL este de cateva ori mai scump", precum si prezumtiva intentie a Washingtonului de a bloca proiectul gazoductului Nord Stream-2.

 

"Spun deschis Europei sa renunte la proiectul Nord Stream-2, desi livrarile cu gaz catre Germania sunt cu 2.000 km mai scurte decat via Ucraina si de 1,5-2 ori mai ieftine", a argumentat Lavrov.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22