Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFCând scopul guvernării este spolierea contribuabilului
2018-02-05
3
Una din explicațiile oferite frecvent pentru haosul fiscal botezat „revoluție” care caracterizează guvernarea PSD este că puterea politică, Dragnea personal, caută să „se răzbune” cumva pe cei care îl contestă în stradă și îi pedepsește sub forma taxelor și impozitelor aberante și în continuă schimbare.

 

 

Dragnea și guvernele sale iau la țintă cu predilecție  întreprinderile private, mari, mijlocii și mici și agenții independenți, adică cea mai activă și productivă categorie de cetățeni români, dar nu pentru că ar avea un plan malefic de a goli țara de ultimii oameni independenți ci pentru că acolo sunt banii. De un an, geniile PSD, în frunte cu „excepționalul” Darius Vîlcov, practică un transfer nerușinat al avuției de la producătorul de valoare adăugată în economie la consumator, adică la angajații de la stat. Guvernele Dragnea pun în practică sau cred că pun în practică o teorie a cercurilor academice radicale de stânga care se numește „wage-led growth”, care pretinde că este posibilă o creștere economică nu doar durabilă dar și echitabilă prin creșterea administrativă a salariului minim și că guvernele pot decide politica salarială în mediul privat, a salariilor din domeniul bugetar și un control strict, draconic chiar, al pieței muncii prin mijloace administrative și fiscale.

 

Nu intru acum în detalii și polemici, dar lucrul cel mai evident al acestei strategii a fost că guvernul nu are banii necesari pentru a acoperi creșterile salariilor bugetarilor, satisfacerea mașinăriei de partid (parlamentarii au fost primii și singurii care au beneficiat până acum încă din iulie de majorarea de 25% a salariului net conform legii salarizării) și pentru a plăti ceea ce parlamentarii USR au numit „costurile corupției”. De aici și nesfârșitele „inovații” și „revoluții” fiscale din ultimul an: impozitul pe cifra de afaceri, introdus, scos și reintrodus fraudulos, impozitul pe venitul global, abandonat și reluat, taxa de solidaritate, idem, split TVA, transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, declarația 600 ș.a.m.d.

 

Guvernarea PSD a abandonat orice grijă, fie ea și declarativ-politică, de dragul propagandei despre bunăstarea cetățeanului și se concentrează exclusiv pe stoarcerea banilor de la contribuabili. Declarația 600 este flagrantă în acest sens pentru că obligă la plata în avans a unor contribuții, un fel de impozit forfetar aplicat asigurărilor de sănătate care nu are nici justificare economică, nici socială, nu este nici corectă, nici dreaptă, ci reflectă doar foamea de bani a guvernanților. De fapt, singurul scop al guvernanților, afirmat adesea este „mai mulți bani la buget”.

 

Ce-i drept, guvernanții se pot lăuda cu creșterea puterii de cumpărare dar, cum remarcă Mircea Coșea, satisfacerea nevoilor de bază este încă o mare problemă. Această observație scoate în evidență o problemă ascunsă în mod constant de statistici. Creșterea puterii de cumpărare este inegal distribuită între categoriile de cetățeni. Acesta nu este un acces ipocrit de egalitarism populist, ci o constatare evidentă: unul din scopurile fundamentale pe care și le-a propus actuala guvernare - o creștere sustenabilă și, mai ales, echitabilă prin majorarea salariilor - a eșuat lamentabil. Creșterea nu este nici sustenabilă, după cum arată analiza BERD, și în nici un caz echitabilă.

 

 Cel mai scandalos este că dintre toate categoriile pe care statul ar trebui să le protejeze, cei mai afectați sunt cei care sunt cu adevărat neprotejați. Că scad salariile funcționarilor publici de rang înalt este ultimul lucru după care să plângă cineva, dar că scad salariile profesorilor și veniturile persoanelor cu handicap este o rușine.

 

Ministrul Muncii s-a lăudat că, în medie, salariile cresc cu 4%, dar Olguța Vasilescu nu guvernează peste statistici, guvernează peste oameni vii. Același ministru susține că reducerea salariilor pentru bugetarii cu venituri mici nu este vina ei, ci a ministerului finanțelor care a introdus plata contribuțiilor la bugetul de asigurări sociale și la bugetul de asigurări de sănătate (CAS și CASS) prin celebra ordonanță 79 (cea cu „revoluția”), de parcă Vasilescu face parte din alt guvern. Efectul este scăderea salariilor celor mai mici din sectorul bugetar - pentru că salariul minim tot crește - astfel încât este foarte posibil ca oamenii să vină cu bani de-acasă ca să achite impozitele. Dacă asta este „wage-led growth”, mersi, nu.

 

Soluția ministrului Muncii este și mai halucinantă. Desființarea slujbelor part-time în sistemul bugetar și reîntregirea normei. Și dacă angajatul nu găsește o slujbă full-time? Pleacă în șomaj? În beneficiul cui? Și ce director de unitate bugetară își va mai bate capul să găsească nu unul ci doi studenți ca să acopere o normă întreagă? Efectul va fi că piața muncii și așa rigidă, supra-reglementată și supraîmpovărată de taxe și impozite va deveni și mai rigidă și mai împovărată. Mergem din nou, în contra curentului european. După ce anul trecut a realizat o reformă vastă a pieței muncii (una din cele mai rigide și wage-driven din lume), Emmanuel Macron a „luat Franța prin surprindere” zilele trecute anunțând o reducere masivă a aparatului guvernamental.

 

La noi, dincolo de incompetență și reacredință, PSD-ALDE guvernează pentru a stoarce bani de la cetățeni chiar dacă asta face viața a milioane de români, insuportabilă.

TAGS : salarii dragnea contribuabili taxe contributii declaratia 600 PSD olguta vasilescu vâlcov fiscalitate bugetari privat
Comentarii
target - eternizarea mafiei... 2018-02-09
...si cred ca e vizibila acum prin SALARII LA STAT in tioata splendoarea ei PIRAMIDA ETERNIZATA - mafia institutionalizata bugetara care a crescut de 28 de ani , desigur din mizeria celor 45 de ani de comunism prin urmasii lu secu-ceasca ...si pentru ca ei POT vor tine RO captiva - sclava si vor face orice incalcind democratia sau buna guvernare sau legile - adica exact ceea ce CORUPTII se pricep bine de tot sa faca ... SI DIN PACATE se considera ONORABILI cind de fapt sint INDEZIRABILI sau puscariabili ... iar in ce priveste banii FISCALIZATI e clar cum s-a ajuns aici pentru ca ro nu poate plati DIN IMPOZITE , TAXE SAU CREDITE SCUMPE un sir CRIMINAL DE GRESELI VRUTE- SAU PROSTII cum au fost zeci de ani toate abuzurile de la stat , dau exemplu pensiile unde s-a gresit zeci de ani , sau in sanatate unde jaful e mortal , sau in educatie si pe piata muncii unde toti - si tineri si batrini sint victime cu exceptia urmasilor mafiotilor etc - si ro nu poate sa mai plateasca jafurile mafiotilor corupti pe care ar trebui sa-i judece nu sa tina un vagon de dosare la DNA in stand-by inexplicabil din motive de EVITARE a unui razboi romano-roman pentru ca CORUPTII S-AU AUTO-EXCLUS DIN POPORUL RO ... sau daca ro e prizoniera mafiei institutionalizaa bugetara eternizata poate ar trebui ca pe noi sclavii sa ne marcheze ca la auschvitz si sa ne extermine - genocid oficializat ... din pacate nu avem un guvern in exil si nici aliati pentru ca e transparent ca partenerii strategici au alte prioritati si strategii in care au luat in calcul doar pe CORUPTI - MAFIOTI ca trumpete si aliati
Joaquin Murieta 2018-02-05
Campene, toate guvernele din lumea asta au ca scop spolierea contribuabililor. Fara sa spolieze contribuabili guvernul nu poate exista si nici chiar guvernul Japonez de azi nu are in programul de guvernare intentia de a-si face Harakiri. Contribuabilii nu sunt egali. Unii sunt saraci lipiti si nu ar trebui spoliati de loc caci oricum platesc sume mici de care guvernul se poate lipsi fara probleme, altii insa sunt bogati si ar trebui spoliati mai mult conform impozitului progresiv caci au de unde plati. Guvernul stie foarte bine lectia lui Al Capone: Daca cauti bani cauta-i unde ei pot fi gasiti, la cei bogati.
Ioan C. 2018-02-05
"Că scad salariile funcționarilor publici de rang înalt este ultimul lucru după care să plângă cineva, dar că scad salariile profesorilor și veniturile persoanelor cu handicap este o rușine."

Interesant, în 2010 când s-au tăitat salariile tuturor bugetarilor cu 25%, inclusiv la pompieri, medici, profesori, dreapta pedelistă a susținut că e benefic acest lucru.
Acuma însă aceeași dreaptă s-a întors cu 180 de grade.
Până una alta, ar trebui respectat votul popular, dacă vrem să mai avem democrație!
Total 3 comments.
Recomandari
3394
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22