Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Guvernul a adoptat Ordonanta de urgenta care arunca fiscalitatea in haos
Iulia Mincu - - - -
2017-11-08
Actualitate Interna
2

Sedinta de guvern in care a fost adoptata asa numita “ revolutie fiscala” se desfasoara pe fondul protestelor de strada si a nemultumirii generale. Premierul Tudose a declarat ca, dupa parerea lui, spiritele s-au inflamat nu din cauza transferului contributiilor la angajat, ci din cauza ca sunt introduse prevederile referitoare la multinationale.

 

 

UPDATE Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta care modifica Codul fiscal.

 

 

"Cei care erau pana acum de acord cu aceasta masura s-au inflamat acum. (...) S-au inflamat mai multe multinationale, dar pana la urma au inteles ca nu e cazul", a spus premierul la inceputul sedinti de guvern.

Ministrul de Finante a prezentat care sunt, dupa parerea sa, beneficiile masurilor fiscale, afirmand ca vor avea ca efect cresterea veniturilor.

La randul sau, ministrul Muncii Olguta Vasilescu a anuntat ca hotararea de Guvern privind cresterea salariului minim se amana pentru ca mai este nevoie de avizul CES. Totodata, a afirmat aceasta, se pastreaza cuantumul la contributiilor la pilonul II de pensii.

 

 

Modificarea Codului Fiscal a fost adoptata prin ordonanta de urgenta, care va prevedea printre altele transferul contributiilor de la angajator la angajat, scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, dar si un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care ruleaza sub un milion de euro.

 

 

LIVE TEXT

 

Mihai Tudose

 

Tocmai am aflat acum ca niste sucursale ale unor banci au dat liber angajatilor ca sa participe la mitingul din fata

 

Primul ministru Mihai Tudose l-a felicitat apoi pe ministrul de Finante pentru cele spuse in deschiderea sedintei de Guvern, afirmand ca a auzit ca multe banci au dat liber angajatilor azi pentru a protesta.

"Daca bancile sunt nervoase, eu va felicit. Poate platesc si impozite", a declarat Tudose.

 

 

Ministrul finantelor Ionut Misa

 

"Masura privind contributiilor aduce importante beneficii pentru cetateni si pentru firmele care activeaza in Romania. Se reduc contributiile sociale cu 2%. Masurile vor avea ca efect cresterea venitului net al angajatului si cresterea contributiei pentru penesie asigurandui-se o pensie mai mari. O alta masura benefica este legata de majorarea salariului lunar.

 

  • OUG mult discutata care contine modificarile Codului Fiscal incluse in programul de guvernare, cunoscute demult, aduce importante beneficii pentru cetateni si firme. O prezentare pe scurt.
  • Reducerea impozitului pe venit la 10% pentru salariati, pensionari, chirii, venituri din dobanzi, drepturi de autor, alte venituri, cu exceptia veniturilor din dividende
  • Se reduc contributiile sociale cu 2 procente (2 pp-n.red.)
  • Se transfera contributiile de la angajator la angajat
  • Toate aceste 3 masuri cumulate vor avea ca efect cresterea venitului net al angajatului fara ca angajatorul sa plateasca mai mult la stat, plus cresterea contributiilor pentru pensii

 

Ordonanţa vizează reducerea contribuţiilor de la 9 la 3:  CAS, CASS şi contribuţia obligatorie pentru muncă. Măsura va reduce birocraţia din punct de vedere fiscal, va reduce costurile efectuate de angajator.

 

O altă măsură benefică e legată de majorarea salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală şi creşte la 1950 de lei limita până la care deducerea se acordă în sumă fixă.  De la 3000 de lei în prezent e o creştere la 3600 de lei în viitor reprezentând limita maximă pentru deduceri în mod regresiv.

Se acordă deduceri pentru persoanele care nu au persoane în întreţinere, de 500 de lei, iar pentru cele care au persoane în întreţinere, pornesc de la 670 de lei până la 1430 de lei, în funcţie de numărul de persoane aflate în întreţinere.

O altă măsură benefică, spunem noi, chiar dacă nu toată lumea e de acord cu noi : transpunerea directivei 1164 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale care au incidenţă asupra funcţionării pieţei interne.

 

Măsura e contestată pentru că doreşte să limiteze deductibilitatea dobânzilor realizate între multinaţionalele din România şi firmele mamă din afara ţării, doreşte să împiedice transferul profiturilor din România către alte ţări, pentru că dorească să crească profitul în România şi implicit impozitul pe profit plătit în România. E o măsură  benefică mediului economic românesc, bugetului de stat. E o măsură care în media e neglijată, dar, în opinia mea personală, e esenţa acestei ordonanţe şi reprezintă elementul care doreşte să atragă atenţia românilor, care sunt destul de inteligenţi să facă diferenţa, să nu meargă după fentă, dacă îmi permiteţi, şi să înţeleagă că contestarea ordonanţei e legată de dorinţa de a împiedica posibilitatea statului român de a impozita aceste companii.

Spun acest lucru ştiind şi cunoscându-se experienţa mea în ANAF, sunt primul care a iniţiat controale la companii multinaţionale, sunt primul care a reuşit să aducă sute de milioane de euro de la o singură companie în urma unui control fiscal şi care a reuşit să determine sistemul bancar din România să crească sumele declarate la plată către bugetul de stat.

O măsură importantă în domeniul TVA – sunt menţionate dispoziţii exprese. Măsura vizează clarificarea situaţiei în care organele fiscale pot refuza deducerea TVA pentru a evita posibilile abuzuri din partea organelor fiscale. E o măsură mult aşteptată, au existat extrem de multe discuţii legat de neacordarea de deductibilităţi privind achiziţiile pe lanţ. Organul fiscal va trebui să poată demonstra dincolo de îndoială că operatorul ştia că în lanţ se producea fraudă privind TVA. Obligă astfel organul fiscal să fie atent şi să nu creeze o situaţie incorectă faţă de un agent economic.

O altă măsură vizează accizele şi taxele speciale. E vorba de introducerea sancţiunilor complementare privind confiscarea recipientelor şi mijloacelor de transport utilizate pentru transportul şi depozitarea produselor accizabile nemarcate ori cu marcaje false. Măsura e extrem de necesară pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi pentru asigurarea unui mediu concurenţial corect.

De asemenea, un alt element important e legat de casele de marcat. Se dă posibilitatea fiecărui agent să aleagă device-ul prin care să tipărească bonul fiscal, fără să fie neapărat obligat să achiziţioneze o casă de marcat.

Sunt elemente care vor ajuta la combaterea evaziunii fiscale şi la asigurarea unui mediu concurenţial corect.",

 

 

Lia Olguta Vasilescu


 

  • Majoram indemnizatia minima de crestere a copilului si pastram cuantumul la pilonul 2 de pensii ca si in acest an. E fara modificare fata de ce am citit saptamana trecuta in prima lectura
  • HG privind majorarea salariului minim va intra la o data ulterioara pentru ca mai avem de luat avizul CES
  • Dar nu sunt nici un fel de probleme. Pur si simplu trecem prin toate etapele necesare
  • Daca Revisalul e pregatit sa suporte modificarea contractelor individuale de munca de la 1 ianuarie - am facut toate verificarile, sistemul informatic e pregatit. Vom veni cu HG de prelungire cu 20 de zile in ianuarie a perioadei pentru inregistrarea contractelor de munca

Mihai Tudose: Tocmai am aflat acum ca niste sucursale ale unor banci au dat liber angajatilor ca sa participe la mitingul din fata

Presa a fost invitata sa paraseasca sala in care are loc sedinta de guvern.

 

 

Premierul Tudose


 Premierul Mihai Tudose l-a pus pe ministrul Finantelor sa prezinte beneficiile masurilor fiscale.
"Pe ordinea de zi sunt masuri de modificare a Codului Fiscal si, ca sa nu fiu secretos, va spun care este parerea mea. Este vorba despre trecerea contributiilor. Cei care erau pana acum de acord cu aceasta masura s-au inflamat acum. Noi nu facem altceva decat sa transpunem in legislatie o directiva UE. In acest sens, s-au inflamat mai multe multinationale, dar pana la urma au inteles ca nu e cazul", a declarat Tudose.

TAGS : tudose contributii impozit taxe misa cod fiscal
Comentarii
Margareta Leu 2017-11-10
Va rog, cine va plăti acele contribuții, ale salariatului? Angajatorul sau salariatul? Va mulțumesc!
Ceausist de Dreapta 2017-11-08
Pe partea economica, PSD sunt mult mai periculosi decat pe partea cu justitia. O sa va dati seama pe parcurs, daca nu ati realizat inca acest lucru. Pe partea cu Justitia, oricum nu mai pot face modificari "de substanta", pentru ca "sistemul", asa cum il denumeste "ciuma rosie" este destul de bine "infipt" si "ar fi schimbat foaia" demult daca ar fi putut. Aici trebuie sa va faceti griji daca reusesc s-o dea jos pe Kovesi. Asta ar fi "linia rosie". In schimb pe partea economica, aici pot face practic ORICE atat timp cat au majoritatea in Parlament. Si daca o luam pe drumul Greciei, acest lucru va fi mult mai oribil si decat cele mai mizerabile hotii ale PSD-ului de pana acum..
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
13927
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22