Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Presa bulgară: Rivale în economia gri, România și Bulgaria fac concurență țărilor africane
Dora Vulcan - - - -
2018-02-09
International
0

Nivelul mediu al sectorului gri in Bulgaria in perioada 1991 - 2015 este de 29,7%, concurată de România, scrie presa bulgară care citează datele FMI despre 158 de state.

 

 

 

Potrivit uneia dintre metodici, Bulgaria este prima ca dimensiune a economiei gri in anul 2017, dintre toate cele 31 de state examinate. Nivelul economiei gri in medie pentru UE este de 17,1%. Imediat în urma Bulgariei se afla Turcia cu 27,2%, Croatia - 26,5%, Romania - 26,3%. Peste nivelul mediu european mai sunt statele baltice, Cipru, Malta, Slovenia, Ungaria, Polonia, Grecia, Italia si Spania. La celalalt capat al clasamentului sunt Elvetia, cu un procent al economiei gri de 6%, precum si Austria - cu 7,1%. Pentru SUA, ponderea este de 8,34%, pentru China - 14,67%, in timp ce pentru Rusia este calculata la 38,42%, scrie publicația bulgară Sega, citată de Rador.

 

Potrivit studiului FMI, ponderea sectorului gri in Bulgaria a oscilat intre 35,13% din PIB in anul 1991 pana la 20,83% in anul 2015. Cu o pondere medie de 29,17%, Bulgaria se afla intr-o grupa cu o mare parte dintre statele africane si latino-americane - intre care  Mozambic, Kenya, Africa de Sud, Algeria, Columbia, Brazilia, Mexic, Ecuador, precum si Kazahstan si Jamaica, scrie presa bulgară.

 

Studiul a fost dat publicitatii la cateva zile dupa ce premierul bulgar Boiko Borisov a spus că Bulgaria aproape ca a combatut contrabanda cu tigari si a redus-o la circa 6%, in timp ce in state precum Franta ponderea comertului ilegal cu produse de tutun a ajuns la 23%. El chiar s-a mirat de ce cei din UE ii pun intrebari cu privire la coruptia din Bulgaria. Iar ministrul de finante, Vladislav Goranov, a subliniat ca coruptia a este "indusa de presa".

 

"Focuri prietenesti" la adresa tezelor premierului au venit ieri si din randul partenerilor de coalitie - "Patriotii uniti". Deputatul Emil Dimitrov a spus ca cea mai serioasa este situatia economiei subterane in cazul carburantilor, iar intregul transport auto este in sectorul gri. Potrivit deputatului, care este presedinte al Comisiei parlamentare de monitorizare a agentiilor de venituri, lupta impotriva economiei gri si contrabandei si fost sef Agentiei pentru Vami, ponderea economiei gri in agricultura este de asemenea imensa. "Nu exista niciun sector - constructii, agricultura, turism -, care sa nu fie afectat de economia gri. Acolo trebuie sa fie atat eforturile Inspectiei Generale pentru Munca, cat si ale organelor fiscale - sa verifice si sa incerce sa le scoata la lumina", crede el.

 

Studiul FMI cuprinde 158 de state, cu o statistică care se actualizează pe măsura dezvoltării de noi metode de evaluare a economiei gri. Economiile gri sunt evaluate conform diferentelor intre venituri si cheltuieli, forta de munca oficiala si cea reala, consumul de energie, circulatia fluxului de numerar, cererea de valuta etc.

 

TAGS : bulgaria romania economia gri
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
3149
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22