Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Congresul Național al poporului chinez a votat ca Xi Jinping să rămână președinte pe viață
Dora Vulcan - - - -
2018-03-11
International
3

Congresul chinez a votat duminica inlaturarea limitelor mandatului prezidential, astfel ca Xi Jinping va ramane presedinte pe viata, scrie BBC. Schimbarea este parte dintr-o serie de modificari ale Constitutiei, asteptate sa treaca de votul Congresului.

 

 

  Amendamentul constitutional care inlatura limitele de mandat a trecut aproape in unanimitate, fiind doar doua voturi impotriva si trei abtineri in randul celor aproape 3.000 de delegati, transmite News.ro. 

 

Partidul a propus eliminarea termenului limita a mandatului prezidential in luna februarie. Xi a devenit presedinte in 2012, iar cel de-al saptelea lider al Chinei ar fi urmat sa paraseasca functia in 2023.

 

Modificarile Constitutiei sunt asteptate sa treaca fara emotii de Congresul National al Poporului. Similar rolului parlamentului in alte tari, Congresul este organismul cu cea mai mare putere de decizie din China.

 

Nu a votat niciodata impotriva Partidului Comunist, insa potrivit mai multor surse, duminica, 2.980 de delegati s-ar putea abtine de la vot, ceea ce ar fi vazut ca un protest.

 

Cenzorii din China au blocat discutiile pe aceasta tema, inclusiv imagini cu Winnie the Pooh, pe care utilizatorii social media le foloseau pentru a-l reprezenta pe Xi.

 

Cel de-al treilea mandat al lui Xi nu este singura tema pe ordinea de zi a Congresului. Vor fi discutate noul guvern chinez pentru urmatorii cinci ani, ratificarea unei legi pentru infiintarea unui organism anti-coruptie si includerea filozofiei politice a presedintelui in Constitutie.

TAGS : china xi jinping presedinte congres pe viata
Comentarii
democratinescu 2018-03-20
propun ca viata dictatorilor chinezi pusi in functie sa fie limitata la 4 ani. Apoi sa fie executati in mod obligatoriu, in spiritul democrat al schimbarii liderilor.
Th. Iliescu 2018-03-12
Nu ne ramane decat sa speram ca nu va avea o viate lunga !!! Si - probabil - tot asa vor spera si chinezii ??!!
Forever young 2018-03-12
China a copiat modelul Coreei de Nord.
Total 3 comments.
Mai multe din International
1551
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22