Mii de polonezi au protestat împotriva interzicerii avortului în caz de malformații

Dora Vulcan | 24.03.2018

Mii de oameni au protestat în mai multe oraşe pentru a cere legislativului să respingă proiectul. Parlamentarii conservatori, apropiaţi Bisericii Catolice, vor să interzică avortul în cazul în care fătul are malformaţii congenitale, transmite AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Activiştii spun că legea va pune în pericol vieţile femeilor şi va creşte numărul avorturilor ilegale. Pe lângă această excepţie, avortul este legal în cazurile în care sarcina pune în pericol viaţa mamei sau în care copilul a fost conceput prin viol sau incest, transmite Pro TV și Hotnews.ro.

 

In Varșovia, tinere femei au înălțat, într-o mișcare bine coordonată, palme roșii din carton pe care scria "Stop". Altele aveau pancarte cu diferite slogane, precum "Capelele voastre, uterele noastre„, „Vrem să avem alternativa, nu teroarea„.

 

În cursul zilei, comisarul pentru drepturile Omului la Consiliul Europei, Nils Muižnieks, a avertizat Polonia ca acest proiect de lege care interzice avorturile în caz de malformații ale fetusului este incompatibil cu angajamentele țării în materie de drepturile omului.

 

Manifestanții, bărbați și femei, au răspuns la apelul organizațiilor feministe, la originea acestei „vineri negre„, de a organiza în fața parlamentului un marș până la sediul partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS), care susține proiectul. Parlamentul a fost înconjurat de un important dispozitiv polițienesc.

 

O altă manifestație a început în paralel în fața arhiepiscopiei din Varșovia, oprindu-se în fața tuturor bisericilor, pentru a denunța presiunea exercitată de episcopatul catolic asupra politicienilor asupra acestei chestiuni.

 

Alte proteste au fost organizate în orașe precum Poznan, Wroclaw, Cracovia si Gdansk.

 

Daca textul prezentat de comitetul Stop Avorturilor va fi adoptat de Parlament, ceea ce pare probabil, întreruperile de sarcină nu vor mai fi permise decât in două cazuri: risc pentru viața sau sănătatea mamei și sarcină rezultată dintr-un viol sau incest.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22