Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Polonia a arestat un oficial guvernamental acuzat de spionaj în favoarea Rusiei
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-03-27
International
1

Serviciile secrete poloneze au reținut un oficial guvernamental sub acuzația de spionaj în favoarea Rusiei. Acesta transmitea informații clasificate Moscovei referitoare la eforturile Poloniei de a pune în roate proiectului construirii gazoductului Nord Stream 2.

 

 

Reuters relatează că oficialul, identificat ca Marek W., răspundea de proiectele energetice și livra informații despre planurile Varșoviei de blocare a proiectului Nord Stream 2 unui ofițer de infomații rus sub acoperire ca personal diplomatic la Ambasada Rusiei.

 

Țara central europeană, împreună cu Ucraina și cele trei state baltice, este adversarul cel mai vocal al Nord Stream 2, susținând că va crește dependența Europei de gazul rusesc.

 

Recent, cancelarul german Angela Merkel și premierul polonez Mateusz Morawiecki au prezentat poziții divergente de Nord Stream 2, care va livra gazul rusesc în Germania, ocolind Ucraina.

 

Potrivit cancelarului Merkel, Nord Stream 2 va diversifica livrările de gaze naturale la nivel european, dar Morawiecki - și mulți alți oficiali europeni de rang înalt - consideră că va aprofunda doar dependența UE de gazul rusesc.

 

În ianuarie, Morawiecki a cerut Washingtonului să impună sancțiuni proiectului Nord Stream 2, ceea ce era în acord cu opinia fostului secretar de stat Rex Tillerson despre acest proiect pe care îl percepea ca o amenințare la adresa securității energetice europene.

 

Polonia ia deja măsuri pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc, deoarece încearcă să blocheze proiectul. Anul trecut a semnat un contract de furnizare de gaze naturale lichefiate pe cinci ani cu Centrica, pentru gazele care urmează să fie livrate de la terminalul Sabine Pass Cheniere Energy și are în vedere mai multe oferte ca aceasta pentru a-și diversifica aprovizionarea cu gaz.

 

În același timp, Germania are nevoie urgentă de cantități mai mari de gaze naturale, deoarece intenționează să elimine treptat centralele electrice pe cărbune, precum și pe cele nucleare.

 

Cea mai mare economie a Europei este deja cel mai mare client al Gazprom din Europa. Nord Stream 2 va mări cantitatea totală de gaze către Europa cu mai mult de 50 de miliarde de metri cubi anual, din care majoritatea vor merge direct în Germania.

TAGS : polonia nord stream rusia spionaj gazprom germania angela merkel
Comentarii
FLORIAN D. MIREA 2018-03-27
Poza care insoteste articolul ii arata pe Putin si pe Merkel ca pe un amant cu amanta lui. Ca doi vajnici UTC-isti, unul sovietic, alta RDG-ista. Sa se inteleaga ca Merkel este, ca Bormann candva, agenta Moscovei si sapa Europa in favoarea rusilor? Daca ne amintim de anul 2015, valul de imigranti din Siria (tara controlata de Rusia) a fost stimulat de apelurile lui Merkel si dupa asta a urmat Brexitul, distantarea ungurilor si a polonezilor de Strassbourg, adica exact o actiune de subminare a UE in favoarea Moscovei. Asa ca nemtii trebuie sa o imbarce pe Merkel in avion si sa i-o trimita cadou lui Putin. Si sa-si gaseasca un cancelar cum a fost Helmuth Kohl macar.
Total 1 comments.
Mai multe din International
1993
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22