Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Israelul amenință cu atacarea tuturor sistemelor antiaeriene din Siria livrate de Rusia
Dora Vulcan - - - -
2018-04-24
International
0

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a avertizat marți că țara sa va ataca bateriile antiaeriene S-300 pe care Rusia le va livra Siriei, dacă acestea vor fi folosite împotriva unor ținte israeliene, scrie AFP.

 

 

Cotidianul rusesc Kommersant a scris luni că Rusia ar putea demara în scurt timp livrarea de sisteme S-300 către aliatul său sirian și că problema unei livrări gratuite este "practic rezolvată", scrie Hotnews.ro.

 

Livrarea acestor sisteme ar fi o veste proastă pentru libertatea de acțiune revendicată de Israel în Siria, cu care se află de jure în stare de război.

 

O sursă citată de Kommersant a avertizat față de consecințele "catastrofale pentru toate părțile" daca Israelul decide să lovească locațiile în care sunt amplasate bateriile S-300.

 

"Dacă sisteme rusești de arme sunt folosite împotriva noastră în Siria, vom acționa împotriva lor", a asigurat marți ministrul israelian al Apărării, într-un interviu pentru site-ul de știri Ynet.

 

Rusia și Siria au semnat în 2010 un acord pentru livrarea sistemelor S-300. Dar Damascul nu a intrat niciodată în posesia lor, în special din cauza presiunilor israeliene, potrivit Kommersant.

 

În prezent, baterii S-300 operate de ruși sunt amplasate în jurul bazei navale rusești Tartus, iar sisteme S-400, mai moderne, sunt amplasate la baza aeriană din Hmeinim (vest).

 

După recentele lovituri occidentale din Siria, ministrul rus al Afacerilor externe Serghei Lavrov a estimat că țara sa nu mai are "obligații morale" care să o împiedice să livreze sisteme S-300 Siriei. În vizită în China, acesta a precizat însă luni că "nicio decizie nu a fost încă luată".

 

"Rușii nu au niciun motiv să cauzeze fricțiuni cu noi și nici noi cu ei", a adăugat Avigdor Lieberman, subliniind că Moscova nu a folosit sistemele S-300 sau alte arme împotriva Israelului.

TAGS : israel siria rusia amenintare atac antiaeriene rusesti
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
4030
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22