Trump a ironizat atentatele teroriste din Europa, justificând astfel dreptul la arme de foc

Redactia | 07.05.2018

Președintele american, Donald Trump, a fost aspru criticat după ce a ironizat Franța și Marea Britanie, care interzic armele de foc, iar cetățenii acestor state nu se pot apăra în cazurile atentatelor teroriste. El a justificat astfel dreptul americanilor de a deține arme de foc, relatează Mediafax.

Pe aceeași temă

 

 

Donald Trump a făcut controversatele afirmaţii într-un discurs susţinut la convenţia Asociaţiei Naţionale a Armelor de Foc (NRA) din Dallas, cea mai influentă asociație care se opune vehement restrângerii dreptului de a deține arme de foc.

 

Liderul de la Casa Albă a oferit argumente în favoarea menţinerii dreptului cetăţenilor americani de a deţine arme de foc, în pofida unei serii de atacuri armate soldate cu sute de morţi în ultimii ani. Trump a motivat deţinerea armelor de foc, comparând situaţia din SUA cu cele din Franţa şi Marea Britanie.

 

"Parisul, Franţa, acolo există cele mai dure legi din lume privind deţinerea de arme. Nu are nimeni arme în Paris, nimeni, şi ne amintim cu toţii că peste 130 de oameni (au fost ucişi - n.red.), plus numeroşi alţii care au fost răniţi în mod oribil. Aţi observat că nu vorbeşte nimeni deloc despre asta? Au fost ucişi de un grup mic de terorişti care aveau arme. Nu s-au grăbit, i-au omorât pe toţi, unul câte unul. Bum! Vino aici. Bum! Vino aici. Bum!", a afirmat Trump, simulând împuşcarea unor oameni.

 

"Dar dacă un singur angajat ori un singur patron ar fi avut o armă, dacă o singură persoană de acolo ar fi avut o armă, îndreptată în direcţia opusă, teroriştii ar fi fugit ori ar fi fost împuşcaţi", crede Trump, potrivit BBC.

 

De fapt, în atentatele comise la Paris în noiembrie 2015 teroriştii au deschis focul spre grupuri de oameni folosind arme semiautomate şi s-au aruncat în aer.

 

În acelaşi discurs, Donald Trump a criticat numeroasele atacuri prin înjunghiere din Londra, afirmând că spitalele din capitala Marii Britanii sunt precum o "zonă de război".

 

Franţa respinge vehement criticile lui Donald Trump şi aminteşte că în SUA au loc masacre comise cu arme de foc.

 

"Franţa dezaprobă comentariile preşedintelui Trump despre atacurile produse pe 13 noiembrie 2015 la Paris şi cere ca memoria victimelor să fie respectată. Franţa este mândră că este o naţiune în care achiziţionarea şi deţinerea armelor de foc sunt reglementate strict. Statisticile privind armele de foc ne fac să nu punem sub semnul întrebării decizia Franţei în acest domeniu. Cei care cred că aceasta este o aluzie la crimele în masă care îndoliază cu regularitate Statele Unite nu se înșală neapărat", a comunicat Ministerul francez de Externe, citat de cotidianul Le Parisien.

 

François Hollande, preşedinte al Franţei în momentul atentatelor din 2015, a denunţat "declaraţiile ruşinoase" şi "trucurile obscene" ale lui Donald Trump.

 

La rândul său, Manuel Valls, care era prim-ministru al Franţei în 2015, a afirmat despre Donald Trump: "Indecent şi incompetent. Ce să spun mai mult?"

 

De asemenea, un cunoscut chirurg britanic, profesorul Karim Brohi, a declarat că este "ridicol" să se sugereze că înarmarea cetăţenilor ar contracara atacurile prin înjunghiere din Londra.

 

 

Un elvețian din doi are o pușcă sau pistol

 

În Europa, cea mai înarmată țară este Elveția, aproximativ un elvețian din doi posedând o armă de foc, ceea ce plasează Țara Cantoanelor pe a treia poziție în lume, după SUA și Yemen. Circa 3,4 milioane de arme de foc se află în posesia cetățenilor elvețieni, potrivit unui studiu de anul trecut întocmit de Small Arms Survey Geneva.

 

Legea elvetiana in materie este una din cele mai liberale din lume. Un cazier curat permite obtinerea unui permis de achizitie a armei. Cu el in buzunar, pasul doi este drumul către un armurier pentru a cumpăra arma, inclusiv muniție de război.

 

Este interzis sa circuli cu arma dar posesorul o poate detine acasa si sa o foloseasca cand vrea la un stand de tir. Obtinerea unei arme automate si, culmea, si a unui amortizor de sunet, sunt posibile, cu conditia solicitarii unui permis special.

 

Armele nu sunt înregistrate, ceea ce complica munca fortelor de ordine, pentru ca nu exista in Elvetia registru national de arme. In schimb, persoane de nationalitate sarba, kosovara, algeriana sau sri-lankeza sunt refuzate la cererea de achizitie a unei arme. Aceasta lista neagra este regulat modificata de Consiliul Federal, executivul elvetian.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22