Reflectarea în presa internațională a deciziei României de a sfida UE cu privire la Israel

Redactia | 16.05.2018

Decizia Guvernului României de a sfida poziția comună a Uniunii Europene cu privire la condamnarea mutării ambasadei SUA în Israel la Ierusalim mai face încă valuri în presa internațională. Rador a făcut o selecție a celor mai noi materiale apărute.

Pe aceeași temă

 

 

Euronews.com îl citează, în ediția greacă, preluat de Rador, pe directorul Centrului European pentru Studii Palestiniene, istoricul israelian Ilan Pappé, care spune că, în cazul României, o „țară săracă”, Israelul se folosește de șantaj, dar și de seducere pentru a o convinge să susțină decizia SUA de a-și muta Ambasada în Israel la Ierusalim. „(…) la Bruxelles, acţiunea unilaterală a lui Donald Trump este considerată o încălcare a dreptului internaţional şi a rezoluţiilor ONU. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană boicotează, de fapt, deschiderea Ambasadei SUA la Ierusalim – cu excepţia Austriei, Cehiei şi României. (…) «Israelul se foloseşte atât de şantaj, cât şi de seducere ca să meargă la ţări sărace, precum România, sau ţări cu un trecut îndoielnic în timpul nazismului, precum Cehia, pentru a le şantaja într-un fel astfel încât să susţină decizia americană şi să-şi mute ambasadele», ne-a spus Ilan Pappé, istoric israelian şi director al Centrului European pentru Studii Palestiniene”, scrie Euronews.com în ediția greacă.

 

Publicația online mai remarcă și că decizia statelor care au refuzat să condamne mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim arată din nou o slăbiciune a Uniunii Europene: „(…) se creează impresia că Europa, încă o dată, nu este unită şi, de aceea, vocea ei nu are putere în Orientul Mijlociu, cu toate că UE rămâne principalul finanţator al regiunii. Poziţia Europei cu privire la conflictul arabo-israelian a fost mereu una echilibrată, promovând soluţia a doua state drept singura modalitate pentru generarea de pace şi pentru abordarea ambelor părţi cu acelaşi respect.”.

 

După ce scrie că cel puţin 58 de palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza de Armata Israeliană în timpul protestelor declanșate de mutarea Ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, cotidianul bulgar „24 Chasa”, citat de Rador, menționează și România printre statele care nu vor să condamne decizia SUA: „Trei state din UE – Cehia, Ungaria și România – nu vor, însă, să condamne mutarea ambasadei.”.

 

Într-un articol intitulat „Ambasada SUA la Ierusalim: Decizia lui Trump are câțiva suporteri în Europa”, cotidianul belgian „Le Soir” scrie, în ediția online, citat de Rador, despre poziția României: „(…) mai multe state membre ale Uniunii Europene au subminat poziţia comună oficială a UE. Fie acceptând să asiste la ceremonia de inaugurare a Ambasadei SUA la Ierusalim (Cehia, Ungaria, România şi Austria – care preia, în iulie, Preşedinţia semestrială turnantă a UE). Fie, în ce le priveşte pe primele trei, blocând, săptămâna trecută, un proiect de declaraţie comună a celor 28 care ar fi denunţat decizia americană – era necesară unanimitatea, ca pentru orice decizie de politică externă europeană…”. „Preşedintele ceh şi Guvernul român, la rândul lor, nu-şi ascund simpatia pentru un viitor transfer al ambasadei lor la Ierusalim. La sfârşitul lui decembrie, la un vot la ONU, care a condamnat cu o imensă majoritate recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, şase state membre ale UE (cele trei citate mai sus plus Polonia, Croaţia şi Letonia) s-au abţinut, rupând deja frontul comun european. «Aceste ţări sunt mari prieteni ai Israelului şi, chiar mai mult, ai Statelor Unite, ‘marii salvatori’»”, remarcă un diplomat”, mai scrie cotidianul belgian „Le Soir” în ediția online.

 

România este menționată și în presa poloneză. Cotidianul economic „Rzeczpospolita” amintește, în ediția online, citat de Rador, că țara noastră a fost lăudată de ediția online a cotidianului israelian „The Times of Israel”: „Importantul portal «Times of Israel» a lăudat Letonia, Cehia, Croația, Ungaria și România pentru încălcarea «consensului Uniunii».”.

 

România și schimbarea neașteptată a poziționării în conflictul israeliano-palestinian

 

Statutul Ierusalimului este una dintre problemele-cheie care stau în faţa rezolvării conflictului israeliano-palestinian. Israel a preluat partea estică a oraşului în timpul Războiului de Șase Zile din anul 1967 – anexare care nu este recunoscută de comunitatea internaţională. Israel insistă că Ierusalim este capitala sa „veşnică şi inseparabilă”, în timp ce palestinienii vor ca partea estică a oraşului să fie capitala viitorului lor stat.

 

După decenii întregi în care România a dus o politică echilibrată în relațiile cu Israelul și cu Statul Palestina de astăzi și în care a fost, de multe ori, unul dintre cei mai importanți mediatori și parteneri de discuție pentru ambele părți, Guvernul României a adoptat o decizie secretă care avea să ia prin surprindere pe toată lumea. G4Media.ro dezvăluia, citând surse, că Guvernul dorește să adopte un memorandum secret în ședința de guvern din 18 aprilie 2018, lucru confirmat a doua zi de președintele PSD, Liviu Dragnea, prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Decizia l-a luat prin surprindere până și pe președintele Klaus Iohannis. Administrația Prezidențială avea să explice, într-un comunicat de presă publicat a doua zi după anunțul lui Liviu Dragnea, că „președintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administrația Prezidențială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare.”.

 

O săptămână mai târziu, în perioada 25 – 26 aprilie, prim-ministrul Viorica Dăncilă, însoțită de președintele Camerei Deputaților și al PSD, Liviu Dragnea, au efectuat o vizită în Israel în cadrul căreia au avut întălniri cu mai mulți înalți oficiali, printre care președintele Reuven Rivlin și prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

 

Vinerea trecută, 11 mai, România, alături de Cehia și Ungaria, au blocat adoptarea unei declarații comune a Uniunii Europene prin care s-ar fi condamnat mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Ministerul Afacerilor Externe avea să explice, într-un comunicat de presă publicat a doua zi, că textul ar fi fost „unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim.”

 

Noul sediu la Ierusalim al Ambasadei SUA în Israel a fost inaugurat luni, concomitent cu aniversarea a 70 de ani de la fondarea Statului Israel. Evenimentul a dus la declanșarea, în regiune, de proteste masive ale palestinienilor. În confruntarea cu forțele israeliene, potrivit autorităților palestiniene, s-au înregistrat peste 60 de morți și 2.700 de răniți. Autoritățile israeliene au precizat, la rândul lor, că susținătorii mișcării jihadiste Hamas, înarmați cu sticle incendiare și dispozitive explozive artizanale, au încercat să forțeze intrarea în Israel și că măsurile luate de armată au fost justificate. Mii de persoane au protestat și în Istanbul, Turcia, în susținerea palestinienilor, iar autoritățile turce au decis expulzarea ambasadorului Statului Israel în Turcia și chemarea în țară pentru consultări a ambasadorului în Israel.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22