Ce jocuri face condamnatul Dragnea înaintea ședinței CEx. Strategia disperării din birou

Im, Dv | 22.06.2018

Ședința Comitetului Executiv al PSD, convocată de liderul PSD pentru ora 16.00, după condamnarea sa de ieri de la Curtea Supremă, s-a mutat in biroul lui Dragnea pentru a evita presa.

Pe aceeași temă

 

UPDATE  Sedinta s-a terminat. Liviu Dragnea va  fce declaratii la ora  19.000

 

UPDATE  Ce  s-a decis in sedinta PSD ( potivit g4media.ro)

 

Susținerea a președintelui PSD Liviu Dragnea în toate funcțiile politice deținute de acesta la conducerea partidului și la conducerea Camerei Deputaților din Parlamentul României.

 

Susținerea Guvernului condus de primul ministru Viorica Dăncilă, pentru continuarea și accelerarea realizării măsurilor prevăzute în programul de guvernare.

 

Realizarea tuturor demersurilor legale și constituționale pentru finalizarea și accelerarea procedurilor privind adoptarea modificărilor la legile justiției și a codurilor penale, pentru punerea acestora în acord cu deciziile Curții Constituționale, a Curții Europene  Drepturilor Omului, a directivelor europene și în conformitate cu standardele în această materie ale Comisie de la Veneția

 

Utilizarea cu fermitate a tuturor mecanismelor și procedurilor legale și parlamentare pentru denunțarea abuzurilor din Justiție, realizate în baza unor protocoale secrete ilegale.

 

Utilizarea cu determinare a tuturor căilor legale pentru consolidarea autorității Curții Constituționale, astfel încât deciziile definitive și obligatorii ale acestei instanțe supreme să fie respectate și puse în executare de către toate autoritățile statului român.

 

 

UPDATE Ca si la Congresul din luna mai, Liviu Dragnea a evitat sa mai ceara un vot de incredere, utilizind o  stratagema. El i-a intrebat pe cei adunati in biroul sau daca vor sa continue impreuna, raspunsul fiind un unanim ”daaa” , relateaza  surse din sedinta. Astfel, votul nu a mai avut loc.

”Liviu Dragnea: Continuăm împreună?

Liderii PSD, în cor: Daaaaa!

Liviu Dragnea: Continuăm împreună?

Liderii PSD, în cor: Daaaaa!”.

 

UPDATE Se contureaza sustinerea totala pentru Liviu Dragnea, fiind alaturi de el.  ”Liviu Dragnea are susținerea totală a partidului. Prin această decizie nu s-a lovit în Liviu Dragnea ci în PSD”, au precizat surse prezente la ședință, potrivit stiripesurse.ro.

 

”Vom merge până la capăt și nici nu-și imaginează ei ce înseamnă acest capăt!”, a precizat un lider important al PSD. Întrebat dacă acest capăt înseamnă inclusiv suspendarea președintelui, acesta ne-a precizat: ”Până la capăt înseamnă până la capăt”.

 

”Au reușit, în sfârșit, să ne unească cu adevărat”, a spus și Niculae Bădălău.

 

UPDATE Potrivit unor surse din partid, citate de g4media.ro. Liviu Dragnea a avut o discuție înainte de CEX cu circa zece lideri, între care Rovana Plumb, Fifor, Teodorovici, Stănescu, Pană, cărora le-a cerut ”sa-l ajute o lună de zile până salvează țara de securiști”. Dragnea s-ar fi plâns că nu poate să aplice programul economic din cauza guvernatorului Mugur Isărescu, pe care l-a acuzat ”că joacă ROBOR-ul să destabilizeze țara”. Dragnea le-ar mai fi spus acestora că peste o lună ar urma să-i ia locul în vârful partidului Marian Neacșu. Potrivit acestor surse, Neacșu nu ar fi fost prezent la această discuție.

 

 

Așa cum e previzibil, se așteaptă ca Dragnea să ceară un vot de susținere social-democrațiilor, vot care să-l mențină în funcția de președinte al partidului, au declarat pentru HotNews surse din partid. De altfel, lidera organizației de femei, Rovana Plumb a ieșit și a afirmat intenția partidului de a-l susține în continuare pe Dragnea.  „Nu face nici un pas înapoi (...)  nu trebuie să plece din funcție”, a spus ministrul Fondurilor Europene, succesor al premierului Dăncilă la șefia organizației de femei. Plumb și-a mai afirmat și dezamăgirea față de cei care au sărbătorit condamnarea sa în stradă.: ”Nu pot exista atitudini  de cântec, de bucurie, de dans, față de necazul unui om.”

 

Până la formalitatea pe care o va bifa CEx-ul, de susținere a liderului iubit, în biroul lui Dragnea se fac jocurile de interese pe termen scurt. Astfel, Liviu Dragnea, alături de câțiva lideri ai PSD, discută de câteva ore cu Gabriel Vlase pe care încearcă să-l convingă să renunțe la șefia SIE oferită de președintele Klaus Iohannis

 

La întâlnirea din biroul lui Dragnea participă: premierul Viorica Dăncilă, Marian Neacșu, Gabriel Zetea, Bogdan Toader, Bogdan Trif, Daniel Florea, Ion Rotaru, vicepremierul Paul Stănescu, Rodica Nassar, Mircea Dușa, Șerban Valeca, Mihai Fifor, Niculae Bădălău, Ionel Arsene, Darius Vâlcov.

 

După decizia de condamnare a președintelui PSD, o parte din liderii partidului au declarat public că sunt alături de acesta iar majoritatea organizațiilor din țară și-au exprimat susținerea prin comunicate de presă.

 

Apropiații lui Liviu Dragnea au susținut public că decizia de condamnare dată de instanță este una politică. Printre primii apărători ai șefului PSD au fost premierul Viorica Dăncilă care a susținut chiar că toți cei care îi cer demisia lui Liviu Dragnea încalcă grav Constituția, dar și ministrul de Interne, Carmen Dan care și-a sfătuit colegii „să tacă inteligent”.

 

 

 

 

Cum se impart taberele in PSD dupa condamnarea lui Dragnea. Se clatina scaunul sefului?

 

 

Condamnarea cu executare a lui Liviu Dragnea a determinat conducerea PSD sa stabileasca o sedinta de urgenta a Comitetului Executiv in care sa se discute situatia creata. Liderii din teritoriu vor veni la Bucuresti si este de asteptat ca  Dragnea să ceară un vot de sustinere care să-l mențină în funcția de președinte al partidului.

 

Pina vineri la ora 16.00, cind va avea loc CEx-ul, tabere in partid au inceput deja sa se configureze. Potrivit ultimelor informatii, ar fi fost convocată o ședință neoficială la ora 14.00 în cabinetul președintelui Camerei deputaților.

 

In apararea  lui Dragnea au sarit premierul Dancila, Carmen Dan, Paul Stanescu, Rovana Plumb, Mihai Fifor, Olguta Vasilescu si alti citiva parlamentari care au scris pe facebook sau au dat comunicate de solidarizare cu  liderul PSD, care este prezentat drept victima unei decizii politice a instantei de judecata. Printre organizatiile judetene care au dat  comunicate  in sustinerea lui Dragnea se numara  Brașov, Alba, Dolj, Constanța, Mehedinți, Arad, Galați, Vrancea, Buzău, Botoșani, Telorman și Vaslui.

 

De remarcat ca  Gabriela  Firea a  dat un lung comunicat in care a vorbit de nevoia de unitate a partidului, de momentul greu prin care trece  PSD, dar nu s-a referit la condamnarea lui Dragnea ca la decizie abuziva a justitiei. Interesant este ca Firea a vorbit de ”noaptea cutitelor  lungi” si a spus ca in partid ”se simte miros de singe”.

 

Majoritatea celor care au intervenit public in favoarea lui Dragnea au atacat justitia si au sugerat ca abuzul in serviciu ar trebui dezincriminat. Cel mai departe a mers premierul Dancila, care a spus ca cei care ii cer demisia lui Dragnea incalca Constitutia.

 

In acelasi timp, nici contestatarii lui Dragnea nu au stat cu bratele incrucisate, ei intilinindu-se  inca de joi seara pentru a pregati planul de actiune. Este vorba de fostul premier Mihai Tudose, Gabriel Vlase, Marcel Ciolacu, Niculae Bădălău. Surse  din PSD spun ca este vorba  de aproximativ 20 de parlamentari care ar face opozitie la Dragnea, carora li se adauga citeva organizatii judetene. In acelasi timp, sunt multi altii care, desi nemultumiti de Dragnea nu au curajul sa se afiseze public, asteaptind sa vada din ce directie bate vintul pentru a lua o decizie.

 

Un mesaj destul de transant a dat Ecaterina Andronescu, mazilita impreuna cu Mihai Tudose, care  i-a transmis lui Dragnea ca tara e mai importanta ca el.

'Eu sper ca mâine Comitetul Executiv să ia o decizie înțeleaptă și de asemenea să îi adresez rugămintea domnului Dragnea să se gândească la faptul că ne-am asumat responsabiilitatea guvernării și că țara este mai importantă decât oricare dintre noi.'', a spus senatorul Ecaterina Andronescu la România TV.

 

Alti lideri ai PSD, citati de stiripesurse.ro, spun ca Dragnea trebuie sa plece urgent din fruntea PSD, altfel partidul va  fi pulverizat.

 

”Dragnea nu mai poate sta nici un minut în fruntea partidului. Vom fi pulverizați în țară și ignorați în Europa”, a spus unul din influenții lideri ai PSD din Ardeal.

 

”Nu avem cum să îi cerem lui Iohannis să respecte o decizie a Curții Constituționale când îți pui lacheii să spună că deczia ÎCCJ este una politică. Trebuie sa plece! Repede și curat!”, a sustinut un vicepresedinte PSD potrivit sursei citate.

 

 

Cei mai vehementi aparatori ai lui Dragnea



Prima care a sarit in apararea sefului PSD a fost premierul Viorica Dăncilă care a susținut chiar că toți cei care îi cer demisia lui Liviu Dragnea încalcă grav Constituția,


„Cred cu tărie în nevinovăția președintelui PSD și îl asigur de toată susținerea mea la conducerea partidului și a Camerei Deputaților – aceasta este singura atitudine corectă pentru respectarea prezumției de nevinovăție, așa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343. Consider că cei care cer demisia președintelui PSD înainte de pronunțarea unei decizii finale, încalcă grav Constituția României, Directivele Europene și standardele Comisiei de la Veneția, care garantează toate prezumția de nevinovăție. Guvernarea PSD -ALDE rămâne unită, obiectivele noastre, angajamentele noastre, determinarea noastră rămân aceleași. Vom realiza programul de guvernare și vom duce până la capăt angajamentele pe care ni le-am asumat în fața cetățenilor, uniți și puternici în fața tuturor piedicilor puse de cei care nu doresc binele acestui popor”, a susținut Viorica Dăncilă, într-un comunicat de presă. 

Premierul a criticat, totodată, judecătorii că nu au ținut cont de o decizie a CCR care recomanda parlamentului sa fizxeze un prag la abuzul in serviciu, neprecizind insa care ar trebui sa fie acesta.



La rândul său, ministrul de Interne, Carmen Dan, a susținut, pe Facebook, că sentința în cazul lui Liviu Dragnea este „una politizată” si  și-a sfătuit colegii „să tacă inteligent”. 


„Cumpătarea este o dovadă de înțelepciune și, atât timp cât lupta nu s-a dus până la capăt, consider că este mai bine să taci inteligent, decât să jubilezi gratuit... Nu este pentru prima dată când eu și colegii mei de partid trebuie să ne arătăm unitatea și tăria de caracter în fața unor momente grele. Am fost și voi fi alături de președintele partidului, Liviu Dragnea, şi sunt convinsă că, până la final, își va demonstra nevinovăția. Nu este o decizie definitivă! Este evident că această sentință este una politizată. Este răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci și la încercarea autorităților legislative și executive de a reforma statul de drept, acela real! De a armoniza legislația respectând Constituția și deciziile CCR, așa cum se întâmplă în orice democrație autentică!”, a scris Carmen Dan pe Facebook. 


 

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a reactionat si ea printr-un comuncat, in care insa, spre deosebire de ceilalti a vorbit de ”momentele dificile” prin care trece partidul, dar si de atacurile la care va fi supus PSD, inclusiv din interior.

 

"Acum se simte miros de 'sange politic'. Unii, din afara echipei noastre, si care in mod evident ne sunt adversari, isi vor intensifica atacurile si ne vor lovi. Vor incerca sa profite politic. Depinde doar de noi cum vom sti sa gestionam acest moment: cu gandul la cei care ne-au votat sa aducem o viata mai buna romanilor si constienti de datoria noastra fata de echipa careia ii datoram onestitate, solidaritate, calm.

Niciodata nu voi vorbi din afara unei echipe in care am intrat de bunavoie. Ar fi un gest de lasitate. Stiam de la inceput ca vor fi momente de succes in politica, dar si ore care ne vor testa caracterul. 'Caracterul unui om nu se arata in momentele de confort, ci in cele de schimbari si controverse', spunea Martin Luther King Jr.

Am dispret pentru cei care se gandesc doar la cariera si imaginea lor, parasind la greu familia din care fac parte. Au fost momente in care PSD si-a devorat liderii, prin jocuri de culise si nopti ale cutitelor lungi. Momente pe care, ulterior, partidul le-a decontat. E lucru dovedit, romanii nu empatizeaza cu tradatorii, sforarii si intrigantii. Suntem in an Centenar. Impreuna trebuie sa ne gandim mai mult la ceea ce ne uneste, decat la ceea ce ne dezbina", conchide Firea.

 


Și liderul PSD Dolj, Claudiu Manda, spune că Liviu Dragnea trebuie să rămână la conducerea PSD și a Camerei Deputaților, iar la decizia instanței supreme a fost "o întreagă punere în scenă" a unei piese. 

"Liviu Dragnea a fost condamnat încă înainte de aflarea deciziei de astăzi a judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dovadă stă întreaga punere în scenă a acestei piese: amânările sentinței, pregătirea manifestațiilor pe Facebook, mobilizarea pentru proteste în stradă, citirea sentinței la oră de maximă audiență și creșterea tensiunii prin citirea sentinței lui Dragnea la sfârșitul ședinței. Până la pronunțarea deciziei finale, președintele PSD beneficiază de prezumția de nevinovăție iar partidul îl susține în continuare. Cei care cer demisia sa, înainte de pronunțarea unei decizii finale, încalcă grav Constituția României, Directivele Europene și standardele Comisiei de la Veneția, care garantează, prin prevederile lor, prezumția de nevinovăție. Pentru a duce la bun sfârșit programul de guvernare și reforma justiției, cu transpunerea în legislație a deciziilor CCR, CEDO și Directivele Europene, Liviu Dragnea trebuie să rămână la conducerea partidului și a Camerei Deputaților!", a afirmat senatorul PSD Claudiu Manda, într-o postare pe Facebook.



Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a declarat și el că  Liviu Dragnea trebuie să beneficieze de prezumția de nevinovăție până la o decizie finală și că nu vede niciun motiv ca acesta să demisioneze din funcția de președinte al partidului și al Camerei Deputaților. 

"Nu văd niciun motiv pentru care Liviu Dragnea să nu rămână președintele PSD și al Camerei Deputaților! Mai mult ca oricând, trebuie să rămânem uniți în fața acestor presiuni multiple menite să destabilizeze echilibrul politic în România. Respectarea prezumției de nevinovăție, așa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343, trebuie aplicată și în acest caz. Până la pronunțarea sentinței definitive, nu avem dreptul să împărțim vinovății! Înțeleg că ne apropiem cu pași repezi de campania electorală, dar toți cei care cer acum demisia președintelui PSD trebuie să înțeleagă că încalcă Constituția României, Directivele Europene și standardele Comisiei de la Veneția", a afirmat joi Dan Nica, într-un comunicat de presă.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22