Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFMiopie de Bruxelles
2018-06-27
10
O serie de curente europene, la nivel politic dar și în spațiul intelectual, par foarte grăbite să se "elibereze" de "nefasta" influență anglo-saxonă, adică de Marea Britanie și America

 

Într-un document prezentat marțea trecută comisiei pentru Brexit din Parlamentul European, Martin Selmayar, noul secretar general al Comisiei Europene, a spus că UE ar putea să solicite vize cetățenilor britanici care vor dori să călătorească pe continent în perioada post-Brexit. În realitate e foarte puțin probabil să se ajungă aici în condițiile în care, de pildă, nu li se solicită vize cetățenilor din Ucraina sau Republica Moldova. Însă faptul că a ajuns să se discute o astfel de posibilitate, alături de tot felul de alte "represalii" împotriva Regatului Unit, e o dovadă a toxicității relației dintre cele două părți. S-a ajuns aici cu largul concurs al campionilor Brexitului de la Londra dar si cu cel al unor personaje ca Michel Barnier, negociatorul șef al UE pentru Brexit, sau Martin Selmayr, cel menționat mai sus, ambii animați de adînci resentimente față de anglo-saxoni. Selmayr, este un personaj controversat, deloc simpatizat la Bruxelles. Numirea sa în funcția de secretar general, cu sprijinul lui Jean-Claude Junker, căruia i-a coordonat campania electorală la ultimele alegeri europarlamentare, și a mentorului său, germanul Elmar Brok, șeful Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, a fost considerată de mulți europarlamentari o probă crasă de nepotism.

 

E adevărat, Brexitul a fost receptat în UE drept un adevărat șoc. Un șoc care, în ciuda declarațiilor optimiste ale partizanilor săi, pare tot mai evident că va avea un impact negativ sever în primul rînd asupra economiei Marii Britanii. Cu cîteva zile în urmă Airbus a anunțat că în cazul în care negocierile nu se finalizează favorabil, va trebui să-și închidă toate unitățile de producție din Regatul Unit, ceea ce va provoca o pierdere de 14 mii de locuri de muncă directe și aproape alte o sută de mii asociate. Un scenariu care riscă să se repete și în cazul industriei auto. În plus, nu s-a găsit deocamdată niciun fel de rezolvare pentru delicata chestiune a graniței dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

 

Însă asta nu justifică în nici un caz represaliile gratuite la adresa Londrei pe care le tot vedem scoase din cutie la Bruxelles. Cum este cel privind excluderea Marii Britanii de la utilizarea, în regim militar, a sistemului GPS Galileo (care ar trebui să devină activ în 2020), sistem la care britanicii au contribuit din plin pînă acum și cu expertiză și cu bani (în jur de 20 procente din finanțare). S-a ajuns în situația absurdă ca britanicii să amenințe că vor bloca accesul proiectului la tehnologiile dezvoltate de firmele britanice pentru Galileo și să vorbească despre lansarea unui sistem GPS alternativ. La fel, indiferent de justificările tehnice oferite, domeniu în care oficialii de la Bruxelles excelează, este complet lipsit de sens să spui că vrei să excluzi GCHQ-ul britanic, unul dintre cele mai performante servicii de informații de pe glob, din fluxul de schimb de informații cu structuri similare din Europa. Cu efecte negative evidente, dacă ar fi să menționăm doar pericolul atentatelor teroriste.

 

Acest gen de "represalii" gratuite sunt o mostră flagrantă de miopie într-un moment de clivaj geopolitic major, în care relațiile transatlantice sunt serios puse în discuție. În ciuda Brexitului ar fi rațional ca UE să dorească să păstreze o relație strînsă cu singura țară din Europa, în afara Franței, care are o reală forță militară. Această atitudine este cu atît mai greu de înțeles cu cît Londra a ales în ultima vreme să rămînă alături de partenerii europeni în cel puțin două situații critice în care a intrat în coliziune cu Washingtonul: acordul nuclar cu Iranul și tarifele la oțel si aluminiu. Ceea ce nu e puțin lucru pentru o țară pentru care relația cu America a devenit și mai importantă în urma deciziei de ieșire din UE. Unii vor zice că sunt doar tehnici de negociere, însă s-ar putea ca efectele negative pe termen lung să fie profunde.

 

Acest tip de atitudine agresivă și resentimentară a Bruxelles-ului a făcut ca în ultima vreme o serie de adversari ai Brexitului de la Londra să-și schimbe părerea. Dar nu doar ei sunt critici față de ceea ce se întîmplă la Bruxelles, unde tot mai multe decizii sunt afectate de o adevărată beție a reglementării și de o pregnantă amprentă ideologică, motivații utilizate din plin, de altfel, în campania pro-Brexit. De pildă, noua directivă GDPR cu privire la protecția datelor personale, deși pleacă de la o premiză de bază corectă, nu doar că este extrem de greu de aplicat dar va afecta o mulțime de companii mici si mijlocii de pe continent, adică exact acelea care se speră că vor face ca Europa să mai micșoreze decalajul tehnologic în materie de IT care o desparte de America și deja de China. Deocamdată, așa numitele mari strategii europene de dezvoltare a societății informaționale, Agenda Lisabona și apoi Agenda 2020, s-au dovedit a fi doar niște forme fără fond, amestecînd nefericit obiectivele economice cu cele sociale.

 

Dacă este ceva de care Bruxelles-ul nu duce lipsă acela este entuziasmul pentru reglementări și încadrări constrîngătoare. Sunt, desigur, cazuri în care acestea sunt justificate, însă nu rareori se ajunge la excese costisitoare. Lucru constatat din plin și în România, la nivelul mediului de afaceri. Europa nu mai dispune nici pe departe de superioritatea de know how de care se bucura cu decenii în urmă. Competiția economică globală a devenit tot mai dură așa că impactul unor astfel de constrîngeri exagerate, care nu există și prin alte părți, nu mai este deloc neglijabil. Or, în aceste condiții e greu de văzut cum modelul economic european, bazat pe generoase beneficii sociale, va mai rămîne viabil pe termen mediu și lung.

 

O serie de curente europene, la nivel politic dar și în spațiul intelectual, par foarte grăbite să se "elibereze" de "nefasta" influență anglo-saxonă. Adică de America și Marea Britanie. Din acest punct de vedere Brexitul le convine probabil din plin. Însă va veni și nota de plată. În primul rînd pentru că mulți vor regreta pragmatismul britanic care mai tempera excesele bruxelleze menționate mai sus. Apoi, în absența Marii Britanii, cu un NATO zdruncinat din temelii, prin contribuția noii administrații de la Washington dar și a vechiului continent, UE va gestiona cu tot mai mare dificultate relația cu o Rusie tot mai determinată să modifice în favoarea sa actuala ecuație de securitate de pe vechiul continent.

 

 

TAGS : brexit bruxelles Martin Selmayar vize europa represalii Regatul unit juncker trump statele unite
Comentarii
?????? 2018-07-02
Dumneavoastră ca "micuț capitalist" , cum vă simțiți ?
?????? 2018-06-29
Aveți vreun interes de susțineți o astel de "atitudine" ?
emil 2018-06-28
Precum traim asa gandim...Ne prieste UE deoarece practica un socialism mascat ce supravietuieste pompat. In Romania, talharia si coruptia sunt cuantificate drept crestere economica. Daca nu ne pot indrepta ne vor expulza cand nu mai avem de unde fura. Economia lumii este dura pentru hoți. Nici Neil Armstrong cand a pasit pe Luna nu s-a bucurat mai mult decat un mafiot statal cand reuseste o hoție !
Joaquin Murieta 2018-06-27
Se pare ca ati uitat domnule Lazescu: Brexitul a fost votat de Britanici nu impus de la Bruxelles care a spus clar de la inceput ca toti vor pierde inclusiv Europa dar mai ales Anglia. Daca Englezii pot fi iertati pentru prostia care au comis-o prin vot nu pot fi nici-o-data iertati pentru modul cum a decurs votul: A fost assasinata deputata laburista Jo Cox chiar in timp ce tinea un discurs anti-Brexit. Anglia ar pute fi eventual re-primita in UE daca un nou guvern Britanic vine la negocieri cu capetele taiate ale lui Boris Jhonson, Theresa May si Nigel Farage dar terorismul politic Trumpit care a ucis-o pe Jo Cox nu are ce cauta in UE. Anterior tot Blestematii Anglo-Saxoni din SUA i-au assasinat pe Olof Palme si Ana Lindh tot pentru ca Palme pe atunci prim-ministru si Lindh pe atunci ministru de externe doreau integrarea Suediei in UE ( Palme ) si adoptarea monedei Euro ( Lindh ). Tot Blestematii Anglo-Saxoni din SUA au falsificat alegerile din Italia cashtigate de partidul Euro-comunist Italian si ca rezultat acum comunishtii nu mai exista in Italia si sunt la putere nazishtii anti-Europeni. Si in Italia ca si in Suedia au fost comise assasinate politice pentru a schimba rezultatul alegerilor. De tragedia copiilor Spanioli smulshi de langa parintiilor de terorishtii Franchisti sprijiniti de SUA abea acum aflam. Ce relatii pot avea Europenii cu Englezul George Orwell care i-a numit "animale" in opera lui "Ferma animalelor" iar pe cei de stanga chiar "porci" ? Dushmanii Europei sunt Blestematii Anglo-Saxoni din GB si SUA nu Rushii si Chinezii si daca Europenii nu se apara de ei inclusiv prin creerea unei industrii electronice inclusiv de aparare Europene vor ajunge si Europenii unde erau Chinezii dupa ce au pierdut Razboiul Opiumului. Industria electronica Romana a fost deja distrusa de Basescu mituit de Microsoft. Sigur Microsoft a mituit si alti politicieni Europeni. Se pare ca si Sarkozy pe atunci preshedinte al Frantei a luat mita de la Microsoft si de aceea s-au sinucis multi angajati ai France-Telecom. In China politicienii Chinezi mituiti de Microsoft au fost condamnati la moarte si executati si de aceea China are industrie electronica si Romania nu.
c.florea 2018-06-27
Olof Palme planuia ca Suedia sa adere la UE si la moneda euro? In 1986? Ori ai uitat ca nici una, nici alta nu existau pe atunci, ori iti desconsideri cititorii. In orice caz, interventia ta este pura dezinformare. Esti troll sau ce?
profesoru 2018-06-27
”UE va gestiona cu tot mai mare dificultate relația cu o Rusie tot mai determinată să modifice în favoarea sa actuala ecuație de securitate de pe vechiul continent.” - de fapt Occidentul a încercat să modifice în favoarea sa ecuația de securitate, prin tentativa de includere a Ucrainei în NATO, decisă la summitul de la București în 2008. Ceea ce ar fi afectat grav securitatea Rusiei. Proiectul a eșuat prin intervenția militară rusească din 2014.
Din moment ce Occidentul pare să fi renunțat la proiectul includerii Ucrainei în NATO, e posibilă edificarea unui sistem de securitate benefic și pentru Occident, și pentru Rusia. Nu e un joc cu sumă nulă.
Ieșirea Marii Britanii din UE va accelera reconcilierea dintre Rusia și UE, relațiile bilaterale vor fi mai puțin afectate de propaganda anglo-americană anti-Rusia și de înscenări gen cazul Skripal.
mike 2018-06-27
In sfarsit un articol realist aparut in marea masa a celor care lauda Bruxelles-ul si politicile sale. UE a devenit o forma fara fond, iar functionarimea eurocrata isi justifica existenta generand directive si reglementari. Exista o lipsa totala de viziune din partea liderilor europeni in ce priveste viitorul Uniunii, iar Merkel si Macron nu fac decat sa adanceasca problemele. In absenta UK, UE va intra intr-un regres continuu, chiar daca si economia Marii Britanii va fi afectata. Marea Britanie coordona foarte multe dintre dosarele si domenile UE, si o facea bine.
Rahan5 2018-06-27
,, complet lipsit de sens să spui că vrei să excluzi GCHQ-ul britanic, unul dintre cele mai performante servicii de informații de pe glob, din fluxul de schimb de informații cu structuri similare din Europa. Cu efecte negative evidente, dacă ar fi să menționăm doar pericolul atentatelor teroriste."
O aiureala mai mare nici ca nu putea sa spuna domnul Lazescu.
Terorism musulman in UE si SUA exista de cand George Bush Senior (de etnie engleza), cu larga sustinere a Angliei, a decis ca armata SUA sa ramana pe teritoriul Peninsulei Arabice in 1991. Astfel teroristii arabi pot lovii mai usor Europa decat SUA. Si cum UE este vazuta ca aliatul SUA este logic ca au fost atentate si in Europa. Deci, in nici un caz englezii nu ajuta la oprirea Terorismului in Europa. Englezii, nu au facut prin actiunile lor, decat sa starnesca Terorismul in Europa. Asa ca, in privinta terorismui este bine ca englezii pleaca din UE. Altfel, este ca si cand ai chema un piroman sa te ajute sa stingi incedii.
Felix 2018-06-27
Problema e ca la baza educata a societatii in Europa este un puternic curent anti-USA si anti-GB. O multime de oameni cu doctorate un USA si proiecte comune cu GB isi dorec acum ca GB sa sufere, sa intre in recesiune, "sa vada ei"
?????? 2018-06-27
Ați lipsit atâta vreme din paginile publicației , că nici nu vi s-a simțit lipsa ?
Total 10 comments.
Recomandari
2704
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22