Patriarhia Rusiei se rupe de Patriarhia din Constantinopol și acuză jocuri politice

Redactia | 16.10.2018

Patriarhia Rusiei a rupt relațiile cu Patriarhia Ecumenică din Constantinopol după ce aceasta a deschis calea pentru autocefalia (independența) Bisericii Ortodoxe din Ucraina, anunță un comunicat al instituției de cult din Moscova.

Pe aceeași temă

 

 

Într-un comunicat cu accente extrem de dure și nediplomatice, Patriarhia Rusiei anunță că decizia, luată la Sinodul din 15 octombrie, are la bază ”jocurile politice” și ”ipocrizia” Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului.

 

Moscova a controlat biserica ortodoxă din Ucraina timp de 332 de ani, începând din 1686.

 

Ruperea Bisericii Ortodoxe Ruse de Patriarhia Ecumenică este mișcarea cu cele mai profunde implicații politice în rândul popoarelor ortodoxe după Marea Schismă din 1054. Biserica Ortodoxă Rusă numără aproape jumătate dintre creștin-ortodocșii din întreaga lume.

 

Biserica dependentă de Patriarhul Moscovei, Kiril, este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina, ca număr de parohii, dar un număr în creștere de ucraineni se declară fideli Patriarhatului Kievului. Potrivit unui sondaj din 2015, 44% dintre ucraineni se identifică drept credincioși ai Patriarhiei Kievului și doar 21% ai bisericii subordonate Patriarhiei Moscovei.

 

Adeseori tensionate, relațiile dintre cele două biserici au fost exacerbate odată cu criza ruso-ucraineană marcată de anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014 și urmată apoi de conflictul din estul separatist pro-rus al Ucrainei, soldat cu peste 10.000 de morți.

 

Patriarhia de la Constantinopol a decis, de asemenea, să-i reimpună în mod canonic pe cei doi conducători ai bisericilor schismatice din Ucraina, Filaret Denisenko și Makariy Malatych, precum și pe cei care le vor urma în funcție. Ambii sunt considerați nedemni să fie clerici ortodocși de către Moscova după ce au dezertat de sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

 

Anunțul făcut de Constantinopol a fost aspru criticat de Biserica Ortodoxă Rusă, pe care l-a numit „legalizarea schismei”.

 

"Acțiunile Constantinopolului traversează linia roșie și dau o lovitură catastrofală unității Ortodoxiei mondiale", a spus Aleksandr Volkov, purtătorul de cuvânt al Patriarhului Kirill, șeful bisericii ruse.

 

Vladimir Legoyda, care conduce departamentul de relații publice al Bisericii, a numit deciziile Constantinopolului „anticanonice" și „ o încercare de a distruge fundamentul ordinii canonice ortodoxe". El a adăugat că reacția la mișcarea Constantinopolului va fi discutată de Sinodul Bisericii Ortodoxe a Rusiei lunea viitoare.

 

Petro Poroșenko, este președintele Ucrainei care a făcut din crearea unei biserici ortodoxe autocefale parte a platformei sale electorale,și a promis că Kievul va respecta alegerea poporului, dacă ar vrea să rămână parte a bisericii din Moscova.

 

Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol este considerată "prima între egali" în ceea ce privește bisericile ortodoxe din întreaga lume datorită semnificației sale istorice. Deciziile sale nu sunt obligatorii pentru alte biserici. Biserica Ortodoxă Rusă este un rival al Constantinopolului pentru influența dintre credincioșii ortodocși. Există câteva biserici recunoscute de Moscova, dar nu și de Constantinopol, și viceversa.

 

Credincioșii ortodocși din Ucraina făceau parte din "teritoriul spiritual" al Constantinopolului, dar Mitropolia Kievului a fost transferată în jurisdicția Moscovei de către Dionisie al IV-lea în 1686. Mutarea, făcută joi de Constantinopol, are menirea de a revoca acest transfer după mai bine de trei secole.

 

Consecințele despartirii vor afecta însa Moscova, a cărei influență va slăbi, deoarece Ucraina reprezintă aproximativ o treime din cele peste 36.000 de parohii ale Patriarhiei Moscovei. Mai important, va slăbi și mai mult conceptul de „lume rusă”, o ideologie neo-imperialistă pe care atât Putin, cât și Patriarhul Kiril s-au angajat s-o promoveze în scopul contracararii influentei Occidentului. În plus, despartirea va însemna și o „pierdere politică” personală pentru Patriarhul Kirill.

 

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22