Alexis Tsipras, premierul elen: Grecia nu va actiona unilateral. Ne vom achita datoriile catre creditorii internationali

P.c. | 02.02.2015

Pe aceeași temă

Alexis Tsipras, premierul Greciei, a declarat ca nu intentioneaza sa actioneze unilateral si ca tara sa isi va plati datoriile catre creditorii externi. Angela Merkel, cancelarul german, a declarat recent ca Grecia nu va beneficia de o noua reducere a datoriilor. Greciei are o datorie de aproximativ 315 miliarde de euro, aproximativ 175% din PIB, relateaza Hotnews.

 

Alexis Tsipras sustine ca Atena isi va achita datoriile fata de BCE si FMI si va ajunge la un acord cu statele din zona euro care au finantat cea mai mare parte a pachetului de asistenta financiara acordat Greciei. "Dezbaterea cu partenerii nostri europeni tocmai a inceput. Chiar daca exista diferente de perspectiva, sunt absolut sigur ca vom reusi in curand sa ajungem la un acord favorabil si Greciei si Europei", a declarat premierul elen.

 

CITITI SI: Angela Merkel: Nu va exista o noua reducere a datoriilor Greciei


Seful ministrilor de Finante din zona euro, Jeroen Dijsselbloem, a salutat declaratiile lui Alexis Tsipras. 'Este la latitudinea Guvernului elen sa stabileasca cum vor continua negocierile. Alte decizii vor fi luate impreuna in Eurogrup in urmatoarele saptamani', a afirmat Dijsselbloem.

 

Intr-un interviu acordat sambata publicatiei germane 'Hamburger Abendblatt', Angela Merkel a declarat ca inca doreste ca Grecia sa ramana in zona euro, dar 'nu preconizeaza o noua anulare a datoriei'."A existat deja o anulare voluntara a unei parti din datoria Greciei, realizata de creditorii privati, bancile deja au redus miliarde de euro din datoria Greciei", a explicat oficialul german.

 

Si comisarul european pentru afaceri economice si financiare, Pierre Moscovici, a declarat pentru BBC ca Executivul elen trebuie sa respecte angajamentele asumate anterior."Credem ca locul Greciei este in zona euro, euro are nevoie de Grecia si Grecia are nevoie si vrea sa fie in zona euro", a afirmat oficialul european.
 

CITITI SI: Ministrul grec de Finante sustine ca Atena NU va coopera cu troica creditorilor si nu va cere prelungirea programului de salvare

 

Premierul elen a anuntat ca saptamana urmatoare va vizita Ciprul, Italia si Franta dar nu are inca planuri de a se deplasa in Germania. Ambele parti sunt motivate sa ajunga la un acord, pentru ca urmatoarea transa de 7,2 miliarde de euro din pachetul de asistenta financiara sa poata fi acordata, in pofida declaratiei premierului elen ca va renegocia conditiile impuse Greciei in schimbul ajutorului financiar de 240 miliarde de euro (270 miliarde de dolari), estima recent agentia de evaluare financiara Fitch.

 

Noul guvern elen al premierului Alexis Tsipras a promis sa renunte la reducerile bugetare si la reformele severe si se opune cererilor creditorilor de a continua masurile de austeritate in schimbul ajutorului financiar. Liderii UE au avertizat Atena ca trebuie sa-si indeplineasca angajamentele asumate in schimbul asistentei internationale.Creditorii internationali au impus Greciei reducerea salariilor din sectorul bugetar, a pensiilor, masuri de restructurare si privatizare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22