Antonescu, Rus, Dobritoiu, Marga si Corlatean nu au certificate ORNISS pentru a participa la sedintele CSAT

Fara Autor | 01.08.2012

Pe aceeași temă

Preşedintele interimar al ţării Crin Antonescu, dar şi de mai mulţi membri ai Guvernului, precum ministrul de Interne, Ioan Rus, ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, ministrul Justiţiei Titus Corlăţean, dar şi ministrul de Externe Andrei Marga participă la şedinţele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) fără a avea certificate ORNISS , transmite B1 TV, preluat de romanialibera.ro, citând-o pe jurnalista Simona Ela Fica.

 

Problema nu se rezumă însă numai la şedinţele CSAT, în condiţiile în care demnitarii vizaţi au primit în tot acest timp, zilnic, şi diverse informări de la serviciile de informaţii ale României.

Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor de Stat exercită atribuţii reglementare, de autorizare, evidenţă şi control cu privire la protecţia informaţiilor clasificate. Potrivit legii obţinerea certificatului ORNISS este obligatorie pentru orice membru CSAT.

 

Eliberarea certificatului de securitate are loc în baza unei solicitări scrise, semnate de şeful instituţiei şi adresate ORNISS prin intermediul Registrului Intern, relateaza romanialibera.ro.

''Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă învestită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională.'', potrivit art. 1 din Legea nr. 415/2002.

 

Confom legii, şeful statului este preşedintele CSAT, premierul este vicepreşedinte, iar membrii Consiliului sunt: „ministrul apărării naţionale, ministrul de interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul industriei şi resurselor, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională.''

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, nu deţine certificat ORNISS, iar prezenţa sa la şedinţele CSAT pune problema încălcării legii.

 

Descoperirea a fost făcută de jurnalista Simona Ela Fica, în urma unei solicitări făcute ORNISS.

''Nu numai că nu deţin certificate ORNISS domnii enumeraţi, dar unul dintre ei, care este preşedintele interimar al României, a convocat Consiliul Suprem de Apărare al Ţării în mod ilegal, pentru că, neavând aceste autorizaţii de acces la documente clasificate nu aveau calitatea să intre în CSAT, pentru că în CSAT se discută tocmai despre şi se accesează documente clasificate, pentru căîn CSAT există, aşa cum am văzut cu toţii, acele calculatoare, acele laptopuri care sunt conectate prin Intranet şi care conţin documente clasificate, începând de la - eu ştiu - hărţi strategice ale resurselro minerale, care fac parte din strategia de securitate a României, până la misiuneile militare ale României la NATO şi la ONU," a spus jurnalista.

Ea a adăugat şi că în şedinţa convocată de Crin Antonescu s-a vorbit de privatizarea Hidroelectrica, care face parte din strategia de securitate a României.

UPDATE

Ministerul Justitiei: Accesul la informatii clasificate ce constituie secret de stat, garantat prin juramant pentru presedinte, prim-ministru, ministri, deputati si senatori

Ministerul Justitiei precizeaza, intr-un comunicat, ca "Accesul la informatii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu, potrivit art. 15 lit. d) si e), este garantat, sub conditia validarii alegerii sau numirii si a depunerii juramantului, pentru urmatoarele categorii de persoane: Presedintele Romaniei; primul-ministru; ministri; deputati; senatori, care, in concordanta cu atributiile specifice, sunt indreptatite sa aiba acces la informatiile clasificate fara indeplinirea procedurilor prevazute la alin. (1) - (3), respectiv la art. 28, in baza    unor proceduri interne ale institutiilor din care acestia fac parte, avizate de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, dupa ce au luat cunostinta de responsabilitatile ce le    revin privind protectia informatiilor clasificate si au semnat angajamentul scris de pastrare a secretului prevazut la art. 36 alin. (3)."
 
Ministerul Justitiei mai arata ca, "in cazul ministrului Justitiei, Titus Corlatean, aceste proceduri au fost indeplinite. Pe cale de consecinta, nu exista si nu a existat nici un impediment legal pentru participarea ministrului Justitiei la sedintele CSAT. Mentionam ca in indeplinirea atributiilor detinute anterior in domeniul politicii externe, inclusiv in relatiile cu Alianta Nord Atlantica, Titus Corlatean a parcurs procedurile de verificare institutionale prevazute de lege, proceduri care au fost finalizate la acel moment cu obtinerea certificatului ORNISS."

Ministerul Apararii: Ministrul apărării naţionale posedă autorizaţie de acces la informaţii clasificate nivel Strict Secret de Importanţă Deosebită

"Ministrul apărării naţionale, domnul Corneliu Dobriţoiu, posedă autorizaţie de acces la informaţii clasificate nivel Strict Secret de Importanţă Deosebită (SSID), emisă la data de 10.05.2012, valabilă patru ani", arata Ministerul Apararii Nationale, intr-un comunicat.

De asemenea, ministrul apărării naţionale deţine documente de securitate pentru acces la informaţii NATO şi UE clasificate, se mai precizeaza in comunicat.

Ministerul Apararii arata si ca, "În conformitate cu Legea nr. 268 din 01/10/2007 pentru completarea art. 7 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, accesul la informaţii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu, potrivit art. 15 lit. d) şi e), este garantat, sub condiţia validării alegerii sau numirii şi a depunerii jurământului, pentru următoarele categorii de persoane: Preşedintele României; primul-ministru; miniştri; deputaţi; senatori, care, în concordanţă cu atribuţiile specifice, sunt îndreptăţite să aibă acces la informaţiile clasificate fără îndeplinirea procedurilor prevăzute la alin. (1)-(3), respectiv la art. 28, în baza unor proceduri interne ale instituţiilor din care aceştia fac parte, avizate de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, după ce au luat cunoştinţă de responsabilităţile ce le revin privind protecţia informaţiilor clasificate şi au semnat angajamentul scris de păstrare a secretului prevăzut la art. 36 alin. (3)."

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22