Pe aceeași temă
După discuțiile de la Casa Albă, președintele Iohannis a declarat jurnaliștilor că a discutat pe scurt cu președintele Biden despre candidatura sa la șefia NATO: „Există riscul să nu existe consens. Și tocmai de aceea cred că este foarte bine să existe două candidaturi, să existe doi candidați care, în general, sunt considerați acceptabili amândoi, pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice”, a spus președintele Iohannis.
Șeful statului a mai spus că a discutat cu omologul american despre posibila cedare a unui sistem de apărare anti-rachetă Patriot către Ucraina. „Președintele Biden a adus această chestiune în discuție și i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim, și, evident, ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluție. Este vorba de un singur sistem Patriot”, a spus Iohannis.
De asemenea, Klaus Iohannis a mai spus că a abordat și problema admiterii României în programul Visa Waiver: „Obiectivul nostru e să îndeplinim toate condițiile pentru intrarea acestui program și suntem siguri că asta se va întâmpla într-un viitor nu foarte îndepărtat”, a declarat președintele României.
„Trebuie întărit flancul estic al NATO”
Întrebat dacă va avea o întâlnire și cu reprezentanți republicani: „Cutumiar este ca președintele să se întâlnească cu administrația în funcție și asta am făcut. Aș menționa câteva cereri: obiective naționale importante, întărirea flancului estic și asta am pus în discuție azi. Nu e suficient, e nevoie de un angajament mult mai ferm și pentru apărare, și pentru descurajare. Descurajare nu înseamnă să aducem și mai mulți militari, ci să fim echipați ca lumea. Ajutorul pentru Ucraina gâfâie într-o zonă sensibilă, obuzele pentru artilerie, iar asta nu poate rămâne așa. Pentru industria de apărare trebuie să alocăm sume mai mari, dar lucrurile merg mai departe, dacă vrem să avem un sistem funcțional pe flancul estic, trebuie să avem o logistică, de exemplu pentru carburant. Trebuie să avem un sistem de alimentare pe întregul flanc estic. Războiul este în regiunea Mării Negre, trebuie să ne concentrăm mai mult, să elaborăm strategii pentru a preveni extinderea conflictului și pentru a ajunge la o pace care satisface și obiectivele Ucrainei”, a completat Iohannis.
Casa Albă: Îl susținem pe Mark Rutte la șefia NATO
Înainte de întâlnirea dintre Klaus Iohannis și Joe Biden, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că „Nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește sprijinul nostru pentru ca Mark Rutte să fie următorul secretar general al NATO”
El a răspuns astfel la întrebările puse de jurnaliști dacă Biden îi va cere lui Iohannis să se retragă din cursa cu Rutte, dat fiind că selectarea viitorului secretar general al NATO necesită consens, transmite AP.
Președintele Klaus Iohannis a avut marți seară o întâlnire cu președintele Joe Biden la Casa Albă. Biden a lăudat România pentru aportul în NATO și pentru ajutorul dat Ucrainei.