BNR: Leul manifesta rezistenta cea mai solida in fata socurilor externe, dupa ce a atins un nou maxim istoric

Fara Autor | 23.05.2012

Cursul de referinţă anunţat miercuri de Banca Naţională a României (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, în urcare cu 1,35 bani faţă de marţi, dupa ce saptamana trecuta cursul atinsese 4,4463 lei/euor. Dealerii spun că banca centrală a vândut indirect volume semnificative de euro pentru a tempera o depreciere mai accentuată a leului, acesta fiind singurul motiv pentru care jucatorii straini au cumparat volume masive de valuta, mai ales in contextul fluctuatiilor din piata si frica fata de iesirea Greciei din Zona euro.

Pe aceeași temă

 

Cursul de referinţă anunţat miercuri de Banca Naţională a României (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, în urcare cu 1,35 bani faţă de marţi, dupa ce saptamana trecuta cursul atinsese 4,4463 lei/euro. Dealerii spun că banca centrală a vândut indirect volume semnificative de euro pentru a tempera o depreciere mai accentuată a leului, acesta fiind singurul motiv pentru care jucatorii straini au cumparat volume masive de valuta, mai ales in contextul fluctuatiilor din piata si frica fata de iesirea Greciei din Zona euro. BNR a recurs la acest gest "pentru ca socurile provocate sa aiba durata scurta".
 
Cursul leului faţă de euro a depăşit record după record de la începutul lunii mai, depreciindu-se cu 1,4%, iniţial din cauza turbulenţelor de pe scena politică locală, informeaza Gandul, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro, mai ales din cauza situatiei Greciei.
 
Totodată, a continuat să urce şi referinţa pentru dolar, cu 4,55 bani.
 
 
Jucatorii straini au fost principalii cumparatori de valuta
 
Dealerii spun că BNR a vândut volume semnificative de euro pentru a susţine cursul aproape de 4,46 lei/euro, iar jucătorii străini au fost principalii cumpărători de valută, pentru ca nu au incredere ca summitul informal de miercuri se va solda cu solutii concrete, mai ales in contextul in care prim-ministru grec Lucas Papademos a afirmat ca iesirea Greciei din eurozona va afecta profund intreaga Europa. 
 
"Lipsa unei intervenţii valutare agresive ar trebui să menţină presiunea de depreciere şi, presupunând că apetitul pentru risc la nivel internaţional nu va înregistra o modificare majoră, pare probabil ca leul să se îndrepte către nou nivel de rezistenţă, probabil 4,5 lei/euro", crede Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, citat de Gandul.
 
Potrivit dealerilor, euro s-a depreciat masiv si în raport cu dolarul, întrucât jucătorii nu au încredere că liderii UE vor lua decizii importante la summitul de miercuri pentru a combate criza datoriilor. De regulă, în momente mai tensionate, jucătorii se retrag spre active mai sigure, iar dolarul este privit ca o monedă mai sigură decât euro şi, implicit, şi decât valutele din regiune. 
 
De asemenea, temerile că Grecia ar putea fi nevoită să părăsească zona euro s-au amplificat după ce premierul elen Lucas Papademos a declarat miercuri, într-un interviu, că Grecia nu are altă soluţie decât să respecte programul de austeritate, sau să iasă din uniunea monetară.
 
 
BNR: Leul manifesta in continuare rezistenta cea mai solida in fata socurilor externe
 
BNR a vandut volume semnificative de euro pentru a mentine cursul leu aproape de 4,46 lei/euro, pentru ca asta a fost instrumentul adecvat "pentru ca socurile provocate sa aiba durata scurta" , astfel incat "leul manifesta rezistenta cea mai solida in fata socurilor externe".
 
"Banca Nationala a Romaniei, care monitorizeaza cu mare atentie evenimentele, foloseste instrumentarul adecvat pentru ca socurile provocate sa aiba durata scurta si intensitate minima. Dovada ca miercuri 23 mai, fata de ziua precedenta, moneda noastra s-a depreciat mai incet decat monedele din regiune, iar fata de 8 mai deprecierea leului a fost tot minima - cu numai 1,26 la suta, in timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu 3,87 la suta, forintul unguresc cu 5,16 la suta si coroana ceha cu 1,85 la suta. Leul manifesta in continuare rezistenta cea mai solida in fata socurilor externe", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, intr-un comentariu remis HotNews.ro.
 
"Miercuri 23 mai, pe piata valutara, moneda noastra a inregistrat o noua depreciere. Cursul calculat la ora 13 a fost de 1 euro=4,4587 lei. Dupa ce, incepand din 8 mai, au fost depasite mai multe praguri de depreciere, intre 4,40 si 4,44, la 23 mai a fost trecut pragul de 4,45 lei pentru un euro", mai spune Vasilescu.
 
In opinia sa, deprecierea din ziua de 23 mai a fost cauzata, ca si in zilele de 8-16 mai, in principal de vestile rele venite din Zona Euro. "In intreaga regiune, monedele au suferit deprecieri accentuate. Daca piata valutara, incepand din 17 mai pana in 21 mai, parea sa-i imprime leului o noua tendinta, de apreciere in raport cu euro, calmarea cursului s-a produs sub influenta unor informatii daca nu linistitoare cel putin cu un grad de pesimism ceva mai redus venite de la reuniunea G8. Luni insa bursa stirilor si-a schimbat trendul si pesimismul a revenit. Toate monedele din regiune au suferit noi deprecieri", spune consilierul lui Mugur Isarescu.
 
In ceea ce priveste comentariile fostului prim-ministru grec Lucas Papademos, facute pentru Wall Street Journal si pentru CNBC - care opina ca "in cazul iesirii Greciei din Zona Euro consecintele pentru euro-sistemul financiar si pentru economia reala vor fi profunde iar costurile asociate vor fi de anvergura; si ca vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara Zonei Euro", au facut noi valuri. 
 
"Socul  s-a resimtit instantaneu. Euro s-a depreciat fata de dolar. In regiunea noastra, leul a sarit peste pragul de 4,45 iar zlotul, forintul si coroana s-au depreciat si mai mult. E inca o dovada ca riscurile externe sunt dintre cele mai mari si ca o declaratie, chiar si in conditiile in care fostul prim-ministru grec a introdus multi de daca, subliniind ca totusi scenariul divortului Greciei de euro "este putin probabil sa se materializeze", undele socului produs s-au derulat repede si pe spatii largi. 
 
Opinia publica fiind inflamata, cele mai mici aluzii provoaca miscari imediate si violente in piete. Pe buna dreptate numerosi analisti au precizat ca, in aceste imprejurari, eforturile de temperare facute de bancile centrale, oricat de mari ar fi, nu pot avea decat efecte limitate", conchide Adrian Vasilescu in mesajul sau.
 
Băncile comerciale au practicat miercuri dimineaţă dobânzi de 1,09 - 1,59% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, sub nivelurile de marţi, de 1,85% - 2,35% pe an. Dobânzile au scăzut vizibil începând de marţi, de la nivelurile de luni, de 4,58% - 5,08% pe an, pe fondul unui surplus de lichiditate pe care îl au unele bănci după ce luni Banca Naţională a României a împrumutat nouă instituţii de credit cu 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro). Banca centrală a oferit astfel cea mai mare sumă de după luna februarie 2010 din cadrul unei licitaţii repo.
 
Anterior, creşterea dobânzilor a fost cauzată de intervenţiile valutare din şedinţele precedente realizate de BNR, care a vândut euro şi a retras lei din piaţă, pentru a tempera deprecierea monedei naţionale.
 
Randamenetele pentru depozitele la o săptămână au stagnat la 4,79 - 5,29%.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22