CCR: Interzicerea amnistiei și grațierii corupților i-ar discrimina în raport cu alți infractori

Dora Vulcan | 01.08.2019

Curtea Constituțională spune că amnistia și grațierea condamnaților pentru corupție nu pot fi interzise pentru că respectivele persoane ar fi discriminate în raport cu alți infractori,

Pe aceeași temă

Acest aspect ar fi de neacceptat prin prisma principiului egalităţii”, statuând totodată că această interdicție nu poate fi realizată nici măcar prin lege, deoarece ar încălca articolul 16 din Legea fundamentală, care garantează egalitatea în drepturi a tuturor cetățenilor României.

Curtea susține că efectul interdicţiei amnistiei și grațierii corupților ar fi tratarea în mod diferit a două categorii de infractori: prima categorie, cea care cuprinde persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, nu poate beneficia de amnistie, grațiere colectivă sau grațiere individuală, pe când cea de-a doua categorie, cea care cuprinde persoane condamnate pentru orice alte infracţiuni decât cele de corupţie, poate beneficia de amnistie, grațiere colectivă sau grațiere individuală.

Rațiunea amnistiei și grațierii, mai explică judecătorii constituționali, are în vedere aspecte de umanitate, de oportunitate sau de percepție publică, neținând seama de natura infracțiunilor comise, pentru a putea să redea libertatea individuală.

Interzicerea amnistiei și grațierii infractorilor condamnați pentru corupție este contrară principiului egalității, mai susțin judecătorii CCR.

”Încălcarea principiului egalităţii cetăţenilor duce la ostracizarea unei categorii de cetăţeni, întrucât neagă prerogativa statului de a uita sau ierta fapta comisă, astfel că libertatea individuală a cetățenilor este apreciată în mod diferit în funcţie de infracţiunea comisă. Aceşti cetăţeni ar deveni discriminaţi chiar prin declaraţia expresă a legii fundamentale, aspect de neacceptat prin prisma principiului egalităţii. De aceea, din perspectiva principiului egalităţii nu există nicio justificare obiectivă şi raţională pentru care măsurile de amnistie/ graţiere ale statului să vizeze numai o parte dintre cetăţenii săi, în funcţie de natura infracţiunilor săvârşite. Din contră, acestea trebuie să aibă aplicabilitate generală şi abstractă, revenind autorităţilor competente decizia de a le acorda sau de a le refuza”, se arată în motivarea Curții, citată de G4Media.ro.

Judecătorii au statuat că interdicția amnistiei și grațierii corupților nu poate fi introdusă nici prin Constituție, nici prin alt act normativ, deoarece ar contraveni articolului 16 din Legea fundamentală.

”Nu poate fi impusă o interdicţie generală şi valabilă ad aeternam de acordare a măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori graţiere individuală în privinţa anumitor categorii de infracţiuni, întrucât aprecierea oportunităţii acordării acestora revine, în exclusivitate, Parlamentului, respectiv Preşedintelui României. De aceea, având în vedere puterea discreţionară de care se bucură, Parlamentul sau Preşedintele României, după caz, pot acorda, prin lege sau decret, amnistia sau graţierea colectivă/ individuală numai pentru un anumit cuantum al pedepsei sau pentru anumite infracţiuni, fără a se pune problema, în acest caz, a încălcării art.16 din Constituţie”, se mai precizează în motivare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22