Circa 300 de sindicalişti de la Azomureş au protestat împotriva planului de reorganizare a societăţii

Fara Autor | 29.04.2013

Pe aceeași temă

Aproximativ 300 de angajaţi ai combinatului de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş au participat, luni, la ieşirea din schimb, la un miting de protest în faţa Prefecturii Mureş, pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de planul de reorganizare a societăţii, prezentat de noua conducere, care prevede şi externalizarea unor servicii.

'Protestul este îndreptat împotriva deciziei luate de conducerea societăţii Azomureş de a externaliza într-o singură etapă şi în foarte scurt timp toată întreţinerea instalaţiilor vechi şi nemodernizate. Această decizie poate conduce la pierderea locurilor de muncă şi poate genera un real pericol pentru salariaţii companiei şi pentru mediul înconjurător pe o rază considerabilă', a declarat preşedintele CNSLR Frăţia Mureş, Călin Orlando Cociş.

Protestatarii susţin că externalizarea serviciilor se realizează înainte ca proprietarii Azomureş să efectueze investiţiile asumate în retehnologizare şi reducerea poluării.

'Întârzierea investiţiilor va avea drept consecinţă imposibilitatea Azomureş de a-şi îndeplini obligaţiile prevăzute în Autorizaţia Integrată de Mediu. Neîndeplinirea acestor obligaţii va duce în final la retragerea autorizaţiei de funcţionare şi încetarea activităţii de producţie, cu impact socio-economic major la nivel de judeţ, dar şi pe plan naţional. Solidarizarea tuturor sindicatelor cu colegii noştri din Azomureş este perfect justificată şi necesară pentru a trage împreună un semnal de alarmă către patronat şi autorităţile statului, astfel încât să nu se ajungă în situaţia în care au ajuns multe combinate din România sau, mai rău, ca în situaţia combinatului chimic din Texas', a arătat Maria Dăndărău, secretarul CNSLR Frăţia Mureş, vicepreşedinte al sindicatului 'Alternativa 2002' din Azomureş.

Sindicaliştii i-au adresat, cu ocazia mitingului, o scrisoare preşedintelui Consiliului de Administraţie al SC Azomureş SA, Andrew Henry Zivy, în care se arată că niciodată după privatizarea combinatului chimic din Târgu Mureş nu s-au înregistrat 'sincope atât de grave' în ceea ce priveşte asigurarea fluxurilor necesare desfăşurării activităţii, cum ar fi lipsa unor echipamente de protecţie şi materiale.

Semnatarii susţin că, deşi noua echipă managerială a Azomureş a promis o serie de investiţii în retehnologizare, atât pentru creşterea productivităţii, cât şi pentru protecţia mediului, 'în realitate bunele intenţii declarate nu au fost puse în practică'.

În plus, semnatarii au adus o serie de argumente împotriva externalizării unor servicii de întreţinere, dând o serie de exemple de reparaţii efectuate de firme terţe în cadrul combinatului, care ar prezenta o serie de probleme tehnice, cum ar fi cele de la secţia de Amoniac - care s-ar opri de patru-cinci ori într-un an, fapt ce presupune costuri enorme - sau la staţia de acid, unde angajaţii lucrează 'în condiţii nocive' după reparaţiile capitale.

Scrisoarea mai prezintă şi o serie de acuzaţii faţă de echipa managerială a combinatului şi suspiciunile care planează asupra unor membri.

Deşi protestul trebuia să se deruleze între orele 14,00 şi 17,00, acesta a început la ora 15,00 şi s-a încheiat la ora 16,00, din cauza căldurii.

Sursa: AGERPRES

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22